10. 11. 2017 - 14:08
Čovjek zbog kojeg je Slaven Bilić ispao klaun
907
Shares
Čovjek zbog kojeg je Slaven Bilić ispao klaun

MARKO ARNAUTOVIĆ

Čovjek zbog kojeg je Slaven Bilić ispao klaun

Germanijak/H.M.
10. 11. 2017 - 14:08
0
Shares

Slaven Bilić je početkom kolovoza kao pojačanje sezone pompozno doveo Austrijanca Marka Arnautovića predstavljajući ga kao igrača koji će na krilu raditi potrebu razliku i donijeti prijeko potrebnu probojnost i kreaciju u igru West Hama. Ne želimo biti prosti, ali Arnautović mu ga je dobro smjestio. 

Donekle razumijem zašto su se okrenuli njemu, igrači koji su puno bolje kotirali ili koji su bili traženi od ozbiljnijih klubova jednostavno su ignorirali Čekičare. U takvoj situaciji predstavili su Arnautovića kao kopiju Cristiana Ronalda čime je Austrijanac vjerojatno bio oduševljen jer očito je da čovjek na veliko precjenjuje svoju vrijednost. U minutama koje je odigrao za West Ham u dosadašnjem dijelu sezone ličio je na 'zvijezdu školskog igrališta' koja čeka loptu na centru dok se njegova momčad brani pa onda zabije u 1 na 1 s golmanom i postane obožavan. Razlika je samo što zvjezdani Arnautović nije ni zabijao.

Marko Arnautović nije igrač koji je spreman postati dio ozbiljnog sustava nogometne igre, nije se razvio u smjeru u kojem se razvio naš Ivan Perišić koji je nakon avanture u Dortmundu gdje je iskakao iz vrhunskog sustava ipak shvatio da taj isti sustav mora imati više koristi od njega u više faza igre. Jednostavno, ako ste igrač s trkačkim sposobnostima i udarcem kao Perišić, a još k tome poštujete sustav, postajete elitni igrač. Marko Arnautović nije manje talentiran od njega, čak štoviše možda je i zericu više, ali očito nikad neće shvatiti važnost igre za sustav i zbog toga nikad neće igrati na elitnoj razini. West Ham i Bilić silno su pogriješili dovevši ga.

Što su dobili od njega u sedam nastupa u prvenstvu? Baš ništa. Čovjek je dobio crveni karton u drugom nastupu za novi klub i time uvelike utjecao na razvoj događaja s momčadi Slavena Bilića od sredine kolovoza pa do nedavnog otkaza. Isključen je u 33. minuti zbog nepotrebnog i bezglavog laktarenja, a tu je utakmicu West Ham izgubio u zadnjoj minuti od Southamptona i nitko ne može poreći da je već tu počelo propadanje Slavena Bilića i njegovih Čekičara. 

Austrijanac plaćen 23 milijuna eura nije upisao asistenciju ni pogodak u prvenstvu, a od njega u Bilićevom sustavu igre nije bilo baš nikakve koristi. Situacija je sada stigla do momenta kada engleski mediji prenose informaciju kako West Ham planira prodati Arnautovića u siječnju da namakne novac za prijeko potrebna pojačanja jer u Premier ligi nije nemoguće da ispadnete bez obzira na renome, uostalom neka pitaju Newcastle o tome. Veliki je to šamar za Bilića. 

Uprava je navodno spremna na prodaju igrača koji nisu zadovoljili, novi trener David Moyes se slaže s tim. Arnautović je bio najskuplje plaćen igrač u povijesti West Hama i to ne može izazvati ništa drugo osim podsmijeha prema klubu, ali i Slavenu Biliću. Iskreno, da sam nogometni menadžer i da mi netko ponudi Marka Arnautovića kao slobodnog igrača lijepo bih mu se zahvalio. Njegov karakter i govor tijela na terenu priča priču o lošem suigraču i tipu koji bi slavio svoj solo gol i da mu momčad gubi 7:2. West Ham i Bilićev neuspjeh ne treba gledati samo kroz prizmu Arnautovića, ali on najbolje dočarava kako su potpuno pogriješili u planiranju momčadi i aktivnosti na tržištu i snose potpunu odgovornost za neuspjeh. Kriviti igrače je nepošteno i licemjerno jer Čekičari ionako trenutno nemaju kvalitete boriti se s najboljim engleskim klubovima, ali ni sama forma ekipe u sustavu koji je Bilić forsirao jednostavno nema previše smisla počevši od Arnautovića.

Austrijsko krilo ima finu plaću od 100 tisuća funti tjedno, a pokazao se gorim promašajem nego kad je Srbin Darko Miličić na NBA draftu biran ispred Carmela Anthonya. Arnautović ima 28 godina i to je vrijeme u kojem nogometaš mora mentalno odrasti i prihvatiti ulogu u sustavu, ako nije do tada onda neće nikada i jednostavno nije elitni materijal bez dodatnih filozofija. Ovo nije priča o njemu kao golom nogometašu ili tehničaru jer tu se nema o čemu raspravljati, ali on bi mogao biti prilično dobar kotačić vrhunskog sustava samo da je to ikad želio. Nažalost nikad nije izašao iz okvira 'zvijezde školskog igrališta' i ne razumijem zašto je on bio potreban Čekičarima.

Oslonivši se na njega kao temelj novog West Hama bila je naivna odluka jer je radnička momčad odjednom trebala ovisiti o samoprozvanoj zvijezdi. Dovevši njega zapravo su izgubili i to malo imidža i prepoznatljivosti koju su stvarali kada je Bilić preuzeo West Ham. Na kraju svega prilično je izvjesno kako je West Ham posljednji donekle veliki klub za kojeg će Arnautović igrati, a godinama će ga sigurno proglašavati najgorim pojačanjem Premier lige.

West Ham će u siječnju navodno ići u veliki šoping koji bi ih trebao ojačati u svim linijama, a već imaju i određene mete koje će pokušati napasti iako mora biti jasno da će jako teško dovesti igrača koji može napraviti razliku. Bilić je na kraju skočio sam sebi u usta i postavio Arnatovića na klupu u ključnim utakmicama koje su ga trebale održati na trenerskoj poziciji, no bilo je prekasno, pogriješio je ionako još prije početka sezone, a vrlo skoro Austrijanac bi baš kao i on mogao spakirati stvari i napustiti čekičare. Ali, prilično sam siguran da ni nakon toga neće prestati glumiti zvijezdu. Sve ćemo završiti Bilićevim riječima kada je potpisivao Arnautovića:

˝Ovo je sjajna stvar za klub. Ovo je veliko pojačanje, fantastičan igrač koji poznaje ligu, u najboljim je godinama i vrlo je motiviran˝. 

(Germanijak.hr)

Učitaj još novosti