11. 11. 2017 - 17:18
Sjećate se Faustina Asprille? Danas ima novo novo zanimanje...
907
Shares
Sjećate se Faustina Asprille? Danas ima novo novo zanimanje koje je zaprepastilo svijet

LEGENDA NEWCASTLEA

Sjećate se Faustina Asprille? Danas ima novo novo zanimanje koje je zaprepastilo svijet

Goal.com
11. 11. 2017 - 17:18
0
Shares

Zabiti hat-trick u Ligi prvaka Barceloni, dobiti ponudu besplatnog stanovanja u bungalovu u Darlingtonu i lansiranje brenda kondoma jedinstven je 'hat-trick' u nečijoj karijeri.

Ali Faustino Asprilla (48) uvijek je bio - i dalje je - jedinstven. Mnoge su priče o Tinu, neke su točne, neke uveličane, a neke potpuno izmišljene.

I dok mu je karijera bila jako uspješna, s 57 nastupa i 20 golova za Kolumbiju, te četiri europska trofeja s Parmom, njegove aktivnosti izvan terena donosile su mu naslovnice.

Nekad su se ta dva aspekta njegova života preklapala. Kao kad se u rodnoj Tului 1993. autobus sudario s autom, a on je nogom razbio stalko i pritom se ozlijedio. Pa je u finalu Kupa kupova na Wembleyu protiv Antwerpena (3:1) ostao na klupi.

Nadimak mu je bio hobotnica, više zbog apetita nego zbog elastičnosti udova, a odlične igre za Parmu potaknule su Kevina Keegana da ga za 6,7 milijuna funti dovede u Newcastle u veljači 1996. Svrake su s njim ganjale prvi naslov engleskog prvaka od 1927., a pamte ga i Dinamovi navijači koliko je bio opasan u pretkolu Lige prvaka 1997. kada je Newcastle golom u 120. minuti u Maksimiru izbacio plave (2:1, 2:2).

Englezi, pak, pamte njegov izričaj. Kad je stigao, došao je odjeven kao za plažu.

“Vidio sam na karti da je Newcastle uz more, pa što sam trebao misliti nego da su ondje plaže i sunce?! Zamislio sam jahte u luci, sunce...", ispričao je za FourFourTwo.

Kad je Asprilla došao, Newcastle je imao devet bodova više i utakmicu manje od Manchester Uniteda. Ali uslijedio je zastoj i svrake su na kraju ispustile naslov, osvojivši samo 21 bod u zadnjih 14 utakmica.

Mnogi su prst krivice usmjeravali u Asprillu, ali vidljivo je bilo i da je momčad mentalno krhka, kao i da je Alex Ferguson strašno pojačao pritisak, a United je, na krilima Erica Cantone, pobijedio 11 od zadnjih 13 kola i završio s četiri boda više.

Unatoč neuspješnom lovu na naslov, Asprilla je stjecao status kulta među navijačima, pogotovo nakon što je u rujnu postao prvi igrač koji je Barceloni u Ligi prvaka zabio hat-trick. Luis Figo, Rivaldo, Luis Enrique i društvo bili su nemoćni i nakon 48 minuta gubili su s 3:0. Do kraja su uspjeli samo smanjiti na 3:2.

I premda je Newcastle završio u skupini ispred Barcelone, nisu prošli u četvrtfinale, Dinamo Kijev i PSV Eindhoven zauzeli su prva dva mjesta. Zanimljivo, tada je i Andrij Ševčenko, baš poput Asprille, zabio hat-trick Barci igrajući za Dinamo, i njih su dvojica do danas ostali jedini igrači koji su to uspjeli u Ligi prvaka!

Kolumbijac se manje od dvije godine nakon dolaska vratio u Parmu. 2002. bio je na koračić do spektakularnog povratka u Englesku, ali nije se ostvarilo. I to u - 4. ligu! Ambiciozni Darlingtonov predsjednik George Reynolds došao je blizu tome da u 4. ligu privuče igrača koji je igrao na SP-u i Copa Americi.

"Dali smo mu sjajnu ponudu, kakvoj nitko ni u 1. ligi ne bi parirao! Igrao bi na novom stadionu i zarađivao 17.000 funti tjedno. Uz Božićnicu i besplatan bungalov. A on je pobjegao, nije se ni pozdravio! Više nikad neću s njim razgovarati, utopio me, najradije bih se pokrio dekom i plakao...", govorio je Reynolds za Sky Sports News.

I dok je taj predsjednik kasnije završio u zatvoru zbog utaje poreza, Asprilla je iznio svoju verziju priče:

"Želio sam igrati za Darlington jer sam htio živjeti u Newcastleu. Ali telefonski mi je obećano nešto sasvim drugo od onoga što mi se nudilo kad sam stigao."

Asprilla se nakon karijere bacio, kao i mnogi, u ulogu stručnog komentatora, radi za kolumbijski ESPN. Ali i nešto posve neobično: ima svoju liniju kondoma!?

“Mislim da je to doista cool ideja, a cilj je sprječavanje neplaniranih tinejdžerskih trudnoća,” rekao je za La FM radio šou.

A vrlo je aktivan i na društvenim mrežama.

(Goal.com)

Učitaj još novosti