05. 11. 2017 - 09:15
Vrijeme za rastanak? Simeoneova bajka s Atleticom bi mogla...
907
Shares
Vrijeme za rastanak? Simeoneova bajka s Atleticom bi mogla imati nesretan kraj

NISU KAO ŠTO SU BILI

Vrijeme za rastanak? Simeoneova bajka s Atleticom bi mogla imati nesretan kraj

Goal.com
05. 11. 2017 - 09:15
0
Shares

Umire li san Diega Simeonea u Atletico Madridu? Rojiblancosi nisu uspjeli dobiti slabašni Qarabag ni u gostima ni kod kuće i to ih je dovelo na rub šokantnog ispadanja iz Lige prvaka i postoje znakovi kako se njihova bajka polako bliži nesretnom završetku.

Atletico je ove sezone neporažen u La ligi. Međutim, u 10 utakmica, Simeoneova je momčad upisala čak pet remija i već su sada u velikom zaostatku na četvrtom mjestu u prvenstvu. U Europi su upisali tri remija i poraz i jako su male šanse da će se plasirati dalje.

Posebno je bio razočaravajuć domaći remi 1:1 u utorak protiv azerbajdžanskog Qarabaga. Atletico nije igrao dobro, ali svima se činilo da je to bila utakmica u kojoj bi 'stara' Simeoneova momčad nekako pronašla način da pobijedi.

Jedan od problema je novi stadion. Wanda Metropolitano je impresivna arena, ali njoj nedostaju toplina i neprijateljstvo Vicente Calderona. Protivnici su se užasavali ranijih gostovanja kod Atletica, ali njihov novi dom nema takvu auru - unatoč povećanom kapacitetu

simeone-at-atleti-graphic-1h1ghg6i3epil18lqlimlrm04k

Zabrana transfera stvorila im je dodatni problem, iako su ugovor potpisali i Diego Costa i Vitolo, niti jedan od njih dvojice ne mogu debitirati do siječnja - a za Simeoneovu momčad sezona bi do tada već mogla biti i potpuno odlučena.

Diego Costa ne može nam pomoći trenutačno i ako ovako nastavimo, Diego nam neće imati u čemu pomoći, rekao je Gabi u utorak nakon remija s Qarabagom. A o mogućnosti da Atletico završi treći u skupini iza Rome i Chelseaja i da igra u Europskoj ligi na proljeće, rekao je: "Europska liga? Danas mi to izgleda kao sranje..."

To pokazuje koliko je daleko Atletico stigao. Europsku ligu su osvojili 2010. godine pod Quiqueom Sanchez Floresom i u prvoj Simeoneovoj sezoni - 2012. godine, a od tada su Rojiblancos pucali na veće stvari - i još uvijek žele slaviti finalu u Lige prvaka, finalu u kojem ih je već dva puta dobio gradski rival, Real Madrid (2014. i 2016. godine).

Otkako su se vratili u Ligu prvaka u sezoni 2013./14., Atletico je u Europi izgubio samo od Reala, a san o osvajanju Lige prvaka s Atleticom je jedino što je zadržalo Simeonea u klubu nakon pet osvojenih trofeja između 2012. i 2014. godine (Europska liga, europski Superkup, Kup kralja, La liga i španjolski Superkup), iako su ga željeli klubovi iz Serie A i Premier lige.

Sljedeće finale Lige prvaka će biti igrano upravo na njihovom stadionu, na Wandi Metropolitano, ali Atletico će se morati znatno popraviti ako žele doći do šanse da se pred svojim navijačima, na jedinstvenoj pozornici bore za toliko željeni trofej.

diego-simeone-real-madrid-atletico-madrid-copa-del-rey-1az62szrj6sxj1w47h9huwbi3a

Slavni Atleticov stil igre nije više ono što je nekada bio, a i veliki broj igrača im nije u formi. Jedan od njih je Antoine Griezmann koji bi mogao i otići iz kluba idućeg ljeta jer će tada njegova otkupna klauzula pasti na 100 milijuna eura, cifru koja je danas prihvatljiva...

S druge strane, njihova nekoć toliko hvaljena obrana je ove godine primila nekoliko pogodaka iz kornera i dopustila je više udaraca iz prekida prema svome golu od ijedne druge momčadi u španjolskom prvenstvu. Ne tako davno, Simeoneovi su dečki bili gospodari mrtvih lopti na obje strane terena. Ali to više nije tako...

Dio problema je što igrači poput Diega Godina, Gabija, Juanfrana i Filipea Luisa stare i gube na vitalnosti. Sada je pravo vrijeme za pomlađivanje i obnavljanje stare ekipe i moglo bi biti teško pronaći prave igrače ovoga puta. Taj je proces usporila i zabrana transfera zbog nepravilnosti prilikom dovođenja maloljetnih igrača.

U La ligi se preporodila Valencia, a tu je i uvijek opasna Sevilla, što znači da ni mjesto među četiri najbolje momčadi na kraju sezone nije nešto što se može uzeti zdravo za gotovo. Atletico ne može sa sigurnošću tvrditi da će biti jedan od onih koji će sezonu završiti u samom vrhu i izboriti plasman u Europu.

Što se tiče Simeonea, on je potpisao produžetak ugovora do 2020. godine (prema starom ugovoru je trebao otići 2018. godine). A sada u svojim rukama ima možda i najzahtjevniji izazov otkako je u Atleticu - izbjeći da njegova izvanredna vladavina, nakon silnih uspjeha od dolaska u prosincu 2011. godine, završi razočaravajuće.

antoine-griezmann-atletico-madrid-l3rvdei4cthe19ovax9h1kjhp

"Sudbina se igra s nama pred golom. Morat ćemo se snažno boriti da je pobijedimo. Ja sam potpuno razuman, morat ćemo pobijediti ovu borbu sa sudbinom," rekao je 47-godišnjak nakon remija s Qarabagom.

Šta god se dogodilo, Simeoneova je sudbina da Atletico napusti kao legenda, ali reakcija njegovih igrača u nadolazećim mjesecima bi mogla odlučiti hoće li on ostati na klupi i nakon ljeta ili će njegova vladavina nastradati na kraju sezone.

Unatoč ljubavi prema klubu i gorućoj želji za osvajanjem Lige prvaka, možda je došlo vrijeme da El Cholo ode.

(Goal.com)

Učitaj još novosti