22. 08. 2016 - 12:46
Svečano zatvorene 31. Olimpijske igre, a ovo je najboljih 5...
907
Shares
Svečano zatvorene 31. Olimpijske igre, a ovo je najboljih 5 sportista u Riu

PHELPS SUVERENI LIDER

Svečano zatvorene 31. Olimpijske igre, a ovo je najboljih 5 sportista u Riu

Dino PAJO (Sport.ba)
22. 08. 2016 - 12:46
0
Shares

Piše: Dino PAJO (Sport.ba)

Svečano su zatvorene 31. Olimpijske igre u Rio de Janeiru gdje smo mogli uživati od 5. do 21. augusta u fantastičnim sportskim takmičenjima gdje smo vidjeli sve ono najbolje što sport može pružiti.

Uprkos mnogim problemima u posljednjih 5-6 godina otkako traje proces priprema grada za Olimpijske igre, Rio de Janeiro je na kraju dobio i više nego prolaznu ocjenu kada je u pitanju organizacija jer je sve proteklo u najboljem redu.

U 42 sporta, na 37 terena su se borili učesnici iz 205 svjetskih zemalja, među kojima je i naša Bosna i Hercegovina koju je predstavljalo 11 sportaša.

Kako to obično biva, odmah nakon igara se sumiraju utisci, sabiraju medalje i hvale oni koji su napravili nešto. Među osvajačima medalja, ni ovaj put nije bilo sportaša iz Bosne i Hercegovine, a nismo uspjeli ući ni u jedno finale. Najbliži je bio Amel Tuka, ali je atletičar ispao u polufinalu utrke na 800 metara.

Naš portal je odlučio napraviti presjek pet najuspješnijih sportaša na upravo završenim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

1. Michael Phelps

michael-phelps

Ponovo je Olimpijske igre oduševio možda i najveći sportaš svih vremena. Američki plivač Michael Phelps je došao do svoje 23. zlatne medalje na Olimpijskim igrama, te tako stavio krunu na svoju i više nego uspješnu karijeru. Phelps je tako postao „besmrtan“ i ne postoji šansa da ga neko ubrzo stigne na listi osvajača medalja svih vremena.

Phelps je u Riju osvojio 6 medalja, a od toga čak pet zlatnih. Zlato je osvajao na 200 metara leptir stilom, 200 metara slobodnim stilom, na štafeti 4x100 mješovitim stilom, štafeti 4x100 slobodnim stilom i 4x200 slobodnim stilom. Na 100 metara leptir je osvojio srebrenu medalju i tako okončao svoju karijeru.

2. Katie Ledecky

KatieLedecky

Na drugom mjestu je još jedna plivačica, i još jedan takmičar iz SAD-a.

Nešto slično poput Phelpsa, učinila je američka plivačica Katie Ledecky. Napravila je nešto slično poput legendarnog Phelpsa, s tim što je osvojila jednu medalju manje, ali sa pet osvojenih medalja, od čega četiri zlata, suvereno drži drugu poziciju po uspješnosti na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Ledecky je osvajala zlato na 200 metara slobodnim stilom, 800 metara slobodnim stilom, 400 metara slobodnim stilom i štafeti 4x200 metara slobodnim stilom. Jedino srebro je osvojila sa svojom selekcijom u štafeti 4x100 metara slobodnim stilom.

3. Simone Biles:

simone-biles

Treće mjesto i ponovo predstavnik SAD-a. Kako i ne bi bili najuspješniji na Olimpijskim igrama, kad gotovo sve pozicije na vrhu drže sportisti iz te zemlje. Na trećem mjestu se nalazi i prva gimnastičarka na spisku Simone Biles koja je osvojila isti broj medalja kao Ledecky, ali je osvojila četiri zlatne i jednu bronzanu medalju.

Osvojila je zlatne medalje u gimnastičkim konkurencijama skok, vježbe na podu, u pojedinačnoj konkurenciji u svim vježbama i u timskoj konkurenciji u svim vježbama, a jedinu bronzu je osvojila u pojedinačnoj konkurenciji na vratilu.

4. Katinka Hosszu:

hosszu

Na četvrtom mjestu se nalazi mađarska plivačica Katinka Hosszu. Mađari iza sebe imaju izuzetno uspješne Olimpijske igre, a najbolja iz te zemlje je upravo Katinka Hosszu koja ima četiri medalje, a od toga tri zlatne i jednu srebrenu.

Osvojila je zlatnu medalju na 100 metara leđnim stilom, na 200 metara mješovito i na 400 metara mješovito, a jedino srebro je uzela na 200 metara leđnim stilom i tako okončala vrlo uspješne Olimpijske igre u Rio de Janeiru.

5. Usain Bolt:

usain-bolt

I konačno, dolazimo do najbržeg čovjeka današnjice Usaina Bolta. Jamajčanski sprinter je ispisao stranice historije i osvojio tri zlata na tri posljednja turnira Olimpijskih igara. Ono što je uradio u Pekingu i Londonu, ponovio je i u Rio de Janeiru i postao apsolutni rekorder svih vremena kada su u pitanju najbrže discipline.

Osvojio je sva tri zlata na kojima je nastupao, na 100 metara, na 200 metara i u štafeti 4x100 metara. 

Učitaj još novosti