25. 04. 2016 - 10:59
Ostale samo velike najave: Derbi bolno razotrkio svu nemoć...
907
Shares
Ostale samo velike najave: Derbi bolno razotrkio svu nemoć posrnulog šampiona

TEŠKO STANJE NA KOŠEVU

Ostale samo velike najave: Derbi bolno razotrkio svu nemoć posrnulog šampiona

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
25. 04. 2016 - 10:59
0
Shares

Željezničar je jučer u 107. vječitom derbiju slavio zahvaljujući pogotku Miroslava Stevanovića i tako pretekao mrskog rivala. Mnogobrojni gledaoci nisu ponovo mogli vidjeti kvalitetan fudbal, ali su zato mogli "uživati" u bezbrojnim mesarskim startovima oba tima, a sve je začinio i potpuno pogubljeni sudija Jakupović. Najbolji napad lige ponovo je zakazao i to kada je bilo najpotrebnije. U utakmici sezone Leon Benko i Amer Bekić nisu ništa napravili, ako izuzmemo stativu hrvatskog internacionalca i crveni karton za bivšeg napadača Zrinjskog.

Bolje rečeno, antifudbal je opet odnio pobjedu. Plavi su ovim trijumfom itekako olakšali sebi posao, te četiri kola do kraja doveli u pitanje nastup Bordo tima u Evropi. Na početku sezone najavljivana je dupla kruna, a uslijedila je sezona iz najgorih noćnih mora. Almir Hurtić doživio je prvi poraz u trenerskoj karijeri na klupi tima s Koševa, a prekinuta je i serija od čak 12 i pol godina neporaženosti na najvećem bh. stadionu u derbijima. Uz sve to, na kraju susreta navijači su okrenuli leđa igračima i još jednom jasno poručili: "Uprava napolje".

Jasan signal da mnogo toga ne štima u redovima aktuelnog bh. prvaka, mada to iz kluba žele drugačije prikazati. Rezultati su daleko od očekivanog, igre također, a veoma je upitan i kvalitet samihi igrača. Manekeni kojima je najvažnije objaviti što više fotki na Instagramu nego natopiti sveti dres znojem još jednom su pali na ispitu. I to kada je najviše bilo potrebno. Tim s Grbavice stigao je u najboljem mogućem trenutku, umoran od revanš susreta polufinala Kupa BiH i katastrofe u Tuzli, ali to nije iskorišteno. Čak naprotiv, Plavi su se rutinski odbranili od najbolje navale lige koju predvodi Leon Benko.

Bivši centarfor Rijeke jeste postigao 15 golova, ali često zakaže u najbitnijim mečevima. Tako je bilo i jučer, a sigurno da s ovom ekipom u Evropi navijači nemaju ništa pretjerano ni očekivati. Ova sezona je od samog početka bila izgubljena, loše odrađena dva prijelazna roka obit će se vjerovatno o glavu tek na kraju sezone. Dženan Uščuplić donio je toliko željenu titulu na Koševo, ali ostat će i dalje samo "vatrogasac" koji se koristi kada baš zagusti (čitaj kada čelnicima kluba se drmaju stolice). Prijelazno rješenje bio je i Almir Hurtić, koji je u prvom kratkom mandatu digao tim iz letargije, ali je nagrađen prekomandom u Akademiju. Na njegovo mjesto stigao je čuveni stručnjak iz Mijanmara, Miodrag Ješić. Rezultati više nego oskudni, ali uvijek je krivac bio neko drugi. 

Srbijanac je najavio blistavo proljeće, ali od toga naravno nije ništa ni bilo. A kako i bi kada je doveo dvije velike zvijezde iz čuvene mijanmarske lige, koji su postizali golove kao na traci. Njihovim dolaskom vidjelo se da Cesar ne zna zapravo ni šutnuti loptu kako treba ka protivničkom golu, dok o Emersonovim kvalitetima itekako se također može raspravljati. Ješić je napravio i smrtni grijeh rastjeravši većinu šampionske generacije, a u prvom dijelu su tim napustili Stojčev i Cimirot. Upravo njihovov nedostatak nije adekvatno nadomješten, iako su značajna novčana sredstva dospjela u klupsku kasu. 

Tatomirović, Puzigaća i Velkoski bukvalno su otjerani s Koševa, iako su imali veliki udio u šampionskoj tituli. Pravi klub sigurno se ovako ne bi ponio prema zaslužnim igračima. Proglašeni su dežurnim krivcima, alkoholičarima, ali pitanje je da li su zapravo pravi krivci i protjerani? Sigurno da je tu bilo kandidata koji su i ranije morali napustiti tim, ali im se očito povlađuje. Čelnici kluba su bili uvjereni u podršku navijača i ono čuveno "Igraj Sarajv'o, nema veze", ali toga više nema. Zašto je to tako? Zapravo, uprava je sama kriva, jer je nakon šampionske titule najavila velika dostignuća. Umjesto toga vidjeli smo jedno novo, neprepoznatljivo Sarajevo, koje gubi ponovo po raznoraznim stadionima širom BiH bez ispaljenog metka. I bruka ime slavnog kluba.

Kap koja je prelila čašu svakako je poraz kod novajlije u Premijer ligi, Mladosti iz Doboj Kaknja. Igrači su nakon tog sramnog nastupa odblili prići svojim navijačima, koji zapravo izdvajaju iz svojih novčanika i posljednju marku da bi gledali toliko dugo najavljivano evropsko Sarajevo. Koje po svoj prilici još nećemo dočekati, nažalost. Slijedi tegobna borba za izlazak u Evropu, koja je itekako upitna kada se zna u kakvoj je seriji Željezničar u Premijer ligi, ali i Široki Brijeg koji igra sve bolje. Zrinjski je definitivno neuhvatljiv, a i Sloboda ako ćemo realno. Zato Sarajevo od prvog favorita sada mora tražiti i sreću da se nađe ponovo na evropskim terenima, uprkos megalomanskim najavama. 

Kao navijača ovog kluba itekako me boli činjenica da su čelnici ismijavali gradske rivale s Grbavice, često čak i preko svake normalne mjere. Dobro je poznat i slučaj ponude za Harisa Duljevića, gdje su se s Koševa ponijeli u najmanju ruku kao da su zapravo na "Nou Campu". Veliki klub tako ne radi, već se kulturno zahvali na ponudi, a ne da se rival proziva za sve i svašta. To im se sada itekako odbija o glavu, kada su Plavi koji "nemaju da plate račune za vodu i struju" ispred na tableli, ali i organizaciono. Grbavica se uveliko šminka za evropske nastupe, dok će Koševo sigurno morati još sačekati. Možda stadion "Asim Ferhatović Hase" ove godine i ne ugosti niti jedan evropski tim, a mnogi su smatrali da s "Turkish Airlinesom" može se daleko. Grešaka je napravljeno mnogo, a vremena za popravni sve je manje.

Najavljeno je i podmlađivanje tima, ali osim Advana Kadušića ostali omladinci se i ne mogu pohvaliti nekom značajnijom minutažom. I kako onda poslati poruku čak petorici zlatnih kadeta, koji su odveli našu BiH na evropsku smotru u Azerbejdžan, da li će dobiti priliku da zaigraju u bordo dresu i ispune svoje snove, ili će to uraditi na nekim drugim terenima. Sigurno da je pozitivno da je dosta smanjen ionako preveliki igrački kadar, od kojih su neki bili tu samo da uzmu značajna finansijska sredstva, a klubu apsolutno ništa nisu ponudili. Međutim, pitanje je da li ovaj igrački kadar zapravo i zaslužuje Evropu? Haris Duljević jeste stigao do dresa reprezentacije, najavljeno je da će na ljeto vrijediti čak četiri miliona, ali ostaje veliki upitnik iznad toga svega...

Samo dva pogotka u ovoj sezoni odslikavaju igre igrača koji vrijedi četiri miliona. Krajnje je vrijeme da se na Koševu zapitaju o mnogim stvarima, prije nego još jedna sezona bude potpuno izgubljena. Također, tu je i dalje afera "Punac", o kojoj se u posljednje vrijeme ne priča previše, a koja je također imala utjecaja na igre tima. Sigurno je da će odgovorni morati i odgovarati za trenutno stanje, samo je pitanje kako će na sve ovo reagovati Vincent Tan, koji je sigurno očekivao mnogo više. Kao i svi mi, zaljubljenici bordo boje.

I za kraj, SAMO TI I NIKO VIŠE SARAJ'VO...

Piše: Mirza Hadžijusufović, Sport.ba

Učitaj još novosti