26. 02. 2016 - 20:51
Eksperti protiv elite: Klub koji je prodao sve što je valjalo,...
907
Shares
Eksperti protiv elite: Klub koji je prodao sve što je valjalo, a i dalje zaustavlja nezaustavljivo

ČUDNA ENERGIJA U ANDALUZIJI

Eksperti protiv elite: Klub koji je prodao sve što je valjalo, a i dalje zaustavlja nezaustavljivo

Besim TODOROVAC
26. 02. 2016 - 20:51
0
Shares

Real Madrid je na jugu Španije najvjerovatnije izgubio još jedan potencijalni trofej ove sezone. Nakon što je Cadiz izbacio Kraljeve iz Kupa, bilo je pjesmi i na stadionu Malage u prvenstvu. Vrijeme je otkucavalo na Rosaledi. Semafor je pokazivao 90 minuta i rezultat Malaga 1-1 Madrid, koji je goste još više udaljio od samog vrha, a na tribinama je bilo veselo. Navijači u plavo-bijelim prugama su bili nasmijani, mahali su i pjevali. „Zbogom ligi, zbogom!“, glasio je tekst.

Zajednica je važna“, rekao je trener Malage Javi Gracia. „Cilj je da se naši navijači osjećaju sudionicima i onome što radimo: to je krajnji cilj bilo kojeg fudbalskog tima. Pobjeđivati na bilo kakav (stari) način, bez osjećaja uvjerenja i bez pobjede nad navijačima, da ih niste uključili, ne donosi potpunu sreću; osjećate se pomalo prazno. Povezati se s njima, tu leži istinsko zadovoljstvo.

Ovdje su se dobro povezali. Ali, ne samo jer je bilo zabavno smijati se španskom gigantu, već što je Malaga to opet učinila; ono što rade bolje od ikoga u Španiji.

Ne, ovdje se nije radilo samo o Madridu, iako je, gdje god pogledali, sve bilo u vezi Madrida: svaki naslov, svaki izvještaj, svaki cover, svaka debata. „Treba ih pustiti da prodaju priču koju žele“, insistirao je Malagin defanzivac Raul Albentonsa, koji je zabio izjednačujući gol. „Gledatelji ovdje znaju šta su vidjeli.“ Vidjeli su nešto poznato, nešto što su gledali veći dio sezone: izuzetno dobro organizovanu ekipu, inteligentnu, posvećenu, koja daje sve od sebe, prkoseći izgledima po ko zna koji put. Onu koja je zaslužila rezultat kada se začuo posljednji zvižduk. 

Malaga ne zna za poraz protiv Madrida ove sezone, kao što je prošle sezone bila jedina ekipa koja je igrala sa Barcelonom i ostala neporažena, uzevši četiri od šest bodova, i to zasluženo: u 180 minuta, Barca je uputila tek tri udarca u okvir, a na Camp Nou, Malaga nije samo pobijedila, imala je više prilika. Također su remizirali 2-2 sa Atleticom prošle godine, onemogućivši im prvo mjesto, a oni su i jedan od tri tima koji su ih savladali ove sezone.

malaga1

Da su i imali malo sreće tog dana, sigurno je da se ne radi o čistoj sreći: u protekle tri godine nijedan tim nije osvojio više bodova protiv vodeće trojke; najmanje jedan bod u više od pola utakmica protiv Barcelone, Madrida i Atletica. „Rezultati su posljedica načina na koji igrate“, Gracia je rekao. Njegov tim igra na više načina, ali gotovo uvijek igra vrlo dobro. Bolje nego što je neko ozbiljno očekivao.

Manje je od tri godine od kada se Malaga nalazila nekoliko sekundi od polufinala Lige prvaka, ali se to sada čini kilometrima daleko: ovaj tim nije taj tim. Kada je Abdullah bin-Nasser al-Thani kupio Malagu, obećao je nadmetanje sa Madridom i Barcelonom i potrošio je 160 miliona eura u stvaranje takvog tima; ekipa je završila četvrta i plasirala se u Ligu prvaka, gdje je skoro stigla do polufinala. Júlio Baptista, Joaquín, Nacho Monreal, Santi Cazorla, Ruud van Nistelrooy, Martín Demichelis, Jérémy Toulalan i Isco su otišli. Samo Duda i Ignacio Camacho su ostali od te ekipe, a čak i oni koji su ih slijedili, većinom su bivši. Svako ko je mogao donijeti novca je prodat. Brzo je otprilike svako ko je zarađivao novac također prodat. 

Brzo je eskaliralo. San je umirao tako brzo da su imali malo vremena da uživaju u uspjehu. Prvo je potpredsjednik Abdullah Ghubn otišao, a, suočen sa suspenzijom iz evropskog fudbala, Moayad Shatat je pozvan da riješi krizu. Nije bilo više ulaganja, a neki su se plašili i najgoreg. Cazorla je prodat za cijenu koju je tadašnji trener Manuel Pellegrini smatrao poklonom. Ostali su ga pratili. Pellegrini je otišao, Bernd Schuster je otišao, a iako se Malaga stabilizirala, nije bilo usporavanja kada je u pitanju prodavanje 'imovine', čak i nakon Shatatovog odlaska.

malaga2

Prošlosezonski cilj je jednostavno bio opstanak, a povjerenje je zadobio Gracia, koji je nastojao razviti mlade igrače na način na koji Pellegrini i Schuster nisu. To je i uradio, pa čak i više. On vjeruje u njih: „Ne postoji tendencija gledanja unazad, kao što je bila sa starijim igračima; mladi igrači imaju sve. Možda iskusniji igrači nemaju to“, rekao je. Malaga je dočekala Božić 2014. pitajući se da li će ponovo zaigrati u Evropi. Tada sedmoplasirani, zadržali su sedmu poziciju sve do 35. kola, na kraju završivši deveti. To je, uzimajući sve stvari u obzir, značajan uspjeh.

Problem je nastao kada je praktično sve što je Gracia stvorio uskoro bilo poništeno. „Magična riječ je cantera (omladinski tim)“, El Pais je pisao. „Samu, Darder, Samu Castillejo, Juanmi...“ Nijedan od njih više nije u klubu. Dva Samua su otišla u Villarreal, Juanmi je potpisao za Southampton, Sergi Darder je sada u Lyonu. Oni su među osam igrača koji su napustili klub, dok je sedam novih došlo: Po cijeni od 500.000 eura, Charles je bio jedini koji je uopće koštao. Od pet najboljih strijelaca, četiri su otišla, a peti – Nordin Amrabat – ove zime je potpisao za Watford. Četiri od pet igrača koji su odigrali najviše mečeva također su sada bivši. I nije se radilo samo o imenima koja su otišla, već i kada su oni otišli: Darder je napustio klub posljednjeg dana prelaznog roka.

Gracia zna kakva je realnost. „Moja vizija moraju biti mladi igrači koje možemo razviti kako bi izgradili bolji tim. Moj cilj nije razviti igrače za prodaju, već razviti igrače kako bih imao bolji tim. Ali, ako u određenom vremenu tim dođe i plati za njih, oni će otići. To nije moj cilj, ali postoji drugi koji će ti reći da je to ekonomski potrebno, pa morate napraviti odluku“, priznao je. Ovog puta, međutim, teže je bilo prihvatiti: vrijeme, utjecaj, čak i cijena.. Ništa od toga nije imalo smisla.

Kao da stvari nisu bile dovoljno teške, sezona je počela sa mečevima protiv Seville, Barcelone, Villarreala i Real Madrida u prvih šest sedmica. Barca ih je savladala teškom mukom, dok su na Bernabeu izvukli 0-0. Na prvi postignuti gol su čekali sve do 7. kola. 

Na kraju 12. kola, Malaga je bila posljednja. Ipak, tiho, savjesno, bez podizanja tenzija, Gracia je nastavio sa fenomenalnim radom, a rezultati su se popravili. Toliko da od posljednjih 12 kola, Malaga ima tek 2 poraza – od Seville i Barcelone. Od fenjeraša do trenutačne 11. pozicije. Evropa ponovo izgleda dostižno. Ovo je čudo.

Niko ne govori o Graciji, uključujući Graciju, ali bi trebali. Svakog jutra, on stiže u svoj ured. Tu je najkasnije do osam  sati svakog jutra, a još uvijek tamo u osam navečer, pripremajući se za mečeve mjesec dana unaprijed. Onda odlazi kući i gleda fudbalske mečeve. Analizira apsolutno sve. 

javi-gracia

Naučio sam se gledati utakmice i vidjeti stvari koju su korisne za mene“, kazao je. „Vidim zadnju četvorku, na koji način se kreće, gdje pokušavaju dobiti superiornost, odakle se igra gradi, konstatno gledam na te stvari. Svako gleda fudbal na svoj način i svako ima validno mišljenje. Moja djeca gledaju u boje kopački; moja supruga gleda njihove frizure. Ja primjećujem druge stvari...

Bitne stvari. Dubina analize je impresivna, ispitivanja beskrajna. Razgovarajte sa njim, saslušajte šta ima reći, i nemoguće je ne biti impresioniran. „Neznalica je onaj koji 'zna' sve“, rekao je. „Sumnja je suština onoga čime se bavim.“ Često pronalazi rješenja. Ili ideje, najmanje. Način da se zaustavi nezaustavljivo, sredstva za prevladavanje prepreka. Kavez za Lionela Messija, zamku za Luku Modrića, put za prolaz pokraj Diega Godina. Onda provodi sedmice primjenjujući te ideje sa svojim timom. 

Čini se da on vidi slabosti u velikim timovima koje ostali ne mogu. Protiv Barcelone prošle sezone, Malaga je odbijala unutarnji prostor, duboko stajala i branila se, ali su to radili sa dvije različite formacije u dva meča. Protiv Madrida na startu ove sezone učinili su nešto slično, ali u nedjelju učinili su suprotno, sa visokim pritiskom. Gušili su ih i nisu im dozvoljavali izlaz. Više slično onome što su radili protiv Barcelone četiri kola ranije. 

Poraženi su tog dana, istina. Rastavili su Barcu u prvom poluvremenu, samo da bi Messi postigao pobjednički gol u drugom. „Bili su bolja ekipa“, priznao je Luis Enrique. „Ako Luis kaže to, a oni su slavili, onda ću to morati saslušati“, Gracia je odgovorio, s pravom dodavši: „Odlazim sa osjećajem da smo zaslužili više.

Naslov andaluzijskog lista Diario Sur nakon meča sa Realom glasio je: „Gigantska Malaga“. 

Gracia je dodao: „Napor je bio ogroman, a rad za primjer. Volio bih da ljudi prepoznaju naše igrače i ono što su uradili. Ponosan sam na njih: zaslužuju sve hvalospjeve“.

(Besim Todorovac)

Učitaj još novosti