19. 02. 2016 - 09:52
Nevjerovatna sezona Messiju pomaže za status najboljeg ikada?
907
Shares
Nevjerovatna sezona Messiju pomaže za status najboljeg ikada?

ARGENTINAC IGRA NA VRHUNSKOM NIVOU

Nevjerovatna sezona Messiju pomaže za status najboljeg ikada?

Edin RIDŽAL
19. 02. 2016 - 09:52
0
Shares

Već godinama Lionel Messi se smatra jednim od najboljih fudbalera koji su ikada igrali ovu igru.

Iako argentinsku zvijezdu uspoređuju sa legendama kao što su Diego Maradona, Pele ili Johan Crujiff, to je u početku bilo pretjerano, ali njegove impresivne statistike u pogledu "Zlatnih lopti" koje je osvojio (5), kolektivnih trofeja (26) i postignutih golova (439) za samo 28 godina dokazuju da on zaista zaslužuje da se smatra jednim od najboljih ikada. 

Njegova urođena vještina sa loptom je neupitna, ali način na koji se prilagođava svojim saigračima čini ga kompletnim fudbalerom i to je ono što je zapravo impresivno. Fudbalski stručnjaci uglavnom su složni da je Messi svoj vrhunac dostigao 2012. godine, kada je u jednoj sezoni uspio postići 91 pogodak i oboriti rekord legendarnog Gerd Mullera (85). Biti okružen fudbalerima kakvi su Xavi, Iniesta i drugi, samo mu je bio dodatni podsticaj da "rešeta" protivničke mreže na način na koji samo on zna. 

Dolazak Gerarda Martina kao menadžera na ljeto 2013. godine trebalo je signalizirati preporod Messija, odlučiti sljedeći korak u njegovoj evoluciji pod palicom njegovog zemljaka, ali baš suprotno od toga, mnogi taktički eksperimenti nisu odgovarali Messiju, a što je još razočaravajuće je činjenica da su ga brinule i povrede u to vrijeme. Konstantne povrede mišića Argentinca tokom mandata Martina na Nou Campu stvarale su strah da Messi više nikada neće dostići nivo koji je imao te impresivne 2012. godine.

Srećom za 10-tku Barcelone, naredne sezone je na Nou Camp stigao Luis Enrique kao njegova zamjena, a njegovim dolaskom rezultati su pokazali svoje. Voljeli ga ili mrzili, niko ne može poreći da je Luis Enruque jedan od najzaslužnijih za Messijev povratak one prave forme, a u posljednjih 18 mjeseci i više od toga. Sada djeluje kao pravi krilni igrač slobodan na terenu, Enrique je za to zaslužan, a na terenu se vidi da mu ta pozicija najviše odgovara.

Bez sumnje, nevjerovatna forma Neymara i Suareza pomažu u napredovanju i igri Messija. Njihova kombinacija djeluje impresivno i mnogi smatraju da je MSN možda i najbolji trio napadača u historiji ove igre. Unatoč povredi i odsustvu od dva mjeseca, Messi je osovina i glavni igrač Barcelone i ove sezone kao i proteklih. Nakon što je postigao 14 golova na posljednjih 11 utakmica, uključujući i njegove rekordne 300. gol u Primeri, očito je da je Messi ambiciozan kao i prije povrede. Jasno je i to da Messi nije toliko ambiciozan kada je u pitanju statistika, a to se vidjelo i kada je nesebično sa bijele tačke asistirao Suarezu za pogodak.

Da li će ova sezona presuditi u dilemi je li Messi najbolji fudbaler kojeg je ova igra imala u historiji? Naravno, još uvijek teško pitanje i još uvijek odgovora nema..

Učitaj još novosti