30. 11. 2022 - 23:28
JE LI OVO KRAĐA STOLJEĆA: Nikom nije jasno zašto je poništen...
907
Shares
JE LI OVO KRAĐA STOLJEĆA: Nikom nije jasno zašto je poništen gol Francuskoj u 101. minuti, pravila kao da se mijenjaju

MUNDIJAL U KATARU

JE LI OVO KRAĐA STOLJEĆA: Nikom nije jasno zašto je poništen gol Francuskoj u 101. minuti, pravila kao da se mijenjaju

30. 11. 2022 - 23:28
0
Shares

Nogometaši Francuske izgubili su od Tunisa rezultatom 1:0 u meču 3. kola grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru, iako su u 98. minuti postigli pogodak za 1:1, koji je nakon VAR intervencije i odluke glavnog sudije u 101. minuti poništen.

Tunis je imao vodstvo od 1:0 zahvaljujući golu koji je postigao Khazri u 58. minuti, a kada se činilo da će se Tunižani odbraniti i doći do pobjede, Francuska u osmoj minuti sudijske nadoknade postiže gol i dolazi do poravnanja, činilo se i konačnih 1:1.

Ipak, tri minute nakon toga i nakon što su svi francuski igrači uveliko proslavili pogodak kojim su "izbjegli poraz", VAR je reagovao i pozvao glavnog sudiju Matthewa Congera iz Novog Zelanada da još jednom pogleda situaciju, piše Klix.ba.

I kada je arbitar došao, imao je jasnu sliku o "spornoj situaciji". Lopta je išla prema Griezmannu koji je bio u ofsajdu, ali nije se kretao niti učestvovao u igri, već je mirno stajao, a nakon duela koji je nastao između drugih igrača koji nisu bili u nedozvoljenoj poziciji, lopta se odbila direktno na nogu Griezmannu koji je pogodio za 1:1.

Po pravilima ofsajda, to je trebao biti regularan gol jer Griezmann nije učestvovao u "prvom" napadu, već se aktivirao kada je krenula nova akcija, a takvog mišljenja je bio i selektor Francuske Didier Deschamps kojem također nije bilo jasno zašto je pogodak poništen.

OVDJE pogledajte sporni trenutak s ovog meča.

"Ne znam zašto je poništen gol za poravnanje, a na kraju, sve je trajalo predugo", rekao je Deschamps nakon utakmice, a takvo mišljenje dali su i stručni sudijski komentatori za francuski RMC sport.

Na kraju, Tunis je ipak slavio pobjedu rezultatom 1:0, ali im to nije bilo dovoljno za nokaut fazu.

Što se tiče konačnog raspleta u grupi D, Francuska je s prve pozicije prošla u nokaut fazu i tamo će igrati protiv Poljske, dok je Australija prošla s drugog mjesta i u osmini finala će igrati protiv Argentine.

Učitaj još novosti