27. 09. 2021 - 10:33
ČUDESNI REŽIM ISHRANE MU DONIO ZAPANJUJUĆE REZULTATE Sve...
907
Shares
ČUDESNI REŽIM ISHRANE MU DONIO ZAPANJUJUĆE REZULTATE Sve obroke počinje desertom, spava u specifičnim uslovima

NUTRICIONISTE ZAPANJIO REŽIMOM PREHRANE

ČUDESNI REŽIM ISHRANE MU DONIO ZAPANJUJUĆE REZULTATE Sve obroke počinje desertom, spava u specifičnim uslovima

27. 09. 2021 - 10:33
0
Shares

Robert Lewandowski vjerovatno je najbolji napadač svijeta u ovom trenutku. Sjani Poljak nemilosrdno rešeta protivničke mreže i ove sezone, te je na najboljem putu da možda osvoji i Zlatnu loptu.

Zvijezda Bayerna je do statusa najboljeg napadača svijeta stigao nevjerovatnom radnom etikom, a ona uključuje i pomalo neobične rituale. Tako primjerice Lewandowski uvijek za ručak jede desert prije glavnog jela, zbog čega su ga saigrači u Bayernu smatrali čudnim kada su to prvi put vidjeli.

Ipak, ta rutina ima svoju logiku. Njegova žena Anna je nutricionist i smatra kako je to ispravan slijed jela jer se slatka hrana lakše i brže probavi. Budući da se slatko ne miješa s drugom hranom, Lewandowski je može brže provariti.

To nije jedina Lewina neobična navika. Uvijek spava na istoj, lijevoj strani kreveta. Jedan stručnjak za spavanje preporučio mu je tu metodu kako bi bolje odmorio svoju desnu nogu s kojom puca jer tako ona uvijek ima potporu i nije je potrebno grčiti preko noći.

Kao ni puno drugih nogometaša, ni Lewandowski nije imun na rituale koji spadaju u domenu potpunog praznovjerja. Tako postoji uvijek isti redoslijed oblačenja nogometne opreme pri čemu je ključno da se lijeva kopačka stavi na nogu prije desne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Lewandowski (@_rl9)

Pep Guardiola je jednom rekao kako je Lewandowski jedan od najvećih profesionalaca koje zna: "On uvijek razmišlja o nogometu i svemu vezanom uz njega. Kako pravilno igrati, trenirati, jesti, odmarati se. O svemu vodi brigu i pravi je gušt raditi s takvim igračem."

Pod palicom Jürgena Kloppa u Dortmundu Lewandowski je izrastao u jednog od najboljih napadača današnjice. Sa žutima je osvojio dva naslova Bundeslige i stigao do finala Lige prvaka. Kloppov utjecaj na njegovu karijeru bio je ključan.

"On mi je dao samopouzdanje. Prva tri, četiri mjeseca na treninzima bismo igrali tu igru, on protiv mene, jedan na jedan. Kladili smo se u 50 eura i prvih nekoliko puta me dobio. Kasnije, teško, ha, ha, ha. Svaki put kad bi izgubio, nije htio više igrati. Na kraju sam imao pozitivan račun", kaže Poljak i dodaje: 

"Kod Kloppa sam prvi put u karijeri vidio šta trening znači za pravog profesionalca. Trening je sve. Naučio sam što moram raditi kad nemam loptu. Pogledajte Liverpool. Taj presing koji igraju. Šta mislite ko ih je to naučio?"

Izvan terena nema izlazaka, opijanja i nesportskog života. Za taj dio brine se njegova žena Anna, uspješna karatistica i treća na svijetu 2009. godine. Anna je i nutricionistica sa četiri napisane knjige na tom području.

Nije ni čudo što Lewandowski izgleda kao od stijene odvaljen. 

"Kad si napadač, igraš protiv vrhunskih defanzivca. A oni te bacaju, guraju... Moram biti jak i zato treniram u teretani i radim na svom tijelu. Doručak? Ponekad jedem žitarice, ponekad jaja, a ponekad biftek. Nemam nekakvu posebnu dijetu i bolje je tako", kaže Lewa, koji je imao problema sa slatkišima. Nije ih mogao prestati jesti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert Lewandowski (@_rl9)

"Prije tri ili četiri godine svaki dan sam morao jesti slatkiše. Baš sam bio slab na njih. Nekako sam to uspio izbaciti i sad ih više uopće ne jedem. Kad ih vidim, samo okrenem glavu. Ponekad malo tamne čokolade, ali to je sve", otkriva Lewa.

Poljski fudbaler odavno je izbacio iz upotrebe hljeb, šećer rijetko koristi i to samo u palačincima ili nekim kolačićima, a u potpunosti izbjegava kravlje i sojino mlijeko.

Često koristi mlijeko od badema i riže, ne pije alkohol osim poneke čašice vina, a dijeta koje se držao donijela mu je zapanjujuće rezultate.

Ovako izgleda jedan dan dijete kod Roberta Lewandowskog. Ono što je jasno je da ne miješa previše različitih vrsta hrane.

Doručak: Zobena kaša

Ručak: Špageti od povrća, svježi sok od cvekle

Međuobrok: Palačinci ili smeđi kolač s čajom

Večera: Svježa riba ili meso

Učitaj još novosti