09. 12. 2019 - 10:57
AZRA IMA DAUNOV SINDROM I ŠAMPIONKA JE EVROPE: Njene riječi...
907
Shares
AZRA IMA DAUNOV SINDROM I ŠAMPIONKA JE EVROPE: Njene riječi promijenit će vam život!

DŽUDO

AZRA IMA DAUNOV SINDROM I ŠAMPIONKA JE EVROPE: Njene riječi promijenit će vam život!

09. 12. 2019 - 10:57
0
Shares

Azra Dedić iz Bihaća postala je prvakinja Evrope u ID džudou, osvojivši najviše poena na evropskom takmičenju u Kolnu u Njemačkoj, dok je prije tri godine zauzela 3. mjesto u svijetu.

Inače, Azra je prva osoba s Daunovim sindromom koja ima crni pojas, a ovom borilačkom vještinom se bavi već 12 godina, i kako kaže to je njena prva i najveća ljubav.

Da za ovu riđokosu djevojku nema prepreke, pokazala je kada je čak 20 sati putovala autobusom do daleke Njemačke odakle je donijela zlato i ostvarila svoj san, a nama svima zadala lekciju.

"Džudom se bavim već 12 godina, a krenulo je tako da su roditelji htjeli da me uključe u neki sport. Naš prijatelj je poznavao mog trenera Fikreta Bečića i predložio mu da me uključi, tada je sve krenulo. Ne znam da li je nekom bilo čudno što se bavim džudoom. Moram reći da u mom klubu nikad nisam naišla na diskriminaciju, svi su me odlično prihvatili, treneri, članovi kluba, tamo se najbolje osjećam", rekla je evropska prvakinja, a potom otkrila koliko joj je sindrom otežao sportsku karijeru:

"Mi imamo jedan hromozom više i neke razlike u odnosu na tipične osobe. Kod mene to uopšte nije otežalo bavljenje džudoom", objasnila je Azra.

azra-dedic1

Mnoga djeca sa Daunovim sindromom misli da su ograničeni u mnogim stvarima, ali Azra je svima svojim primjerom pokazala da za sve njih nema granice.

"Čujem često da neka djeca sa Daunovim sindromom govore kako žele biti kao ja i jako mi je drago. Mislim da im svojim primjerom pomažem da vide da i oni mogu uspjeti. Vjerovala sam da mogu uspjeti jer se zaista trudim i treniram, ali nikada ne možemo biti posve sigurni."

Ipak, Azra priznaje da ne bi uspjela bez ogromne podrške porodice koju je imala i koji su najviše vjerovali u nju.

"U mene je uvijek vjerovala moja porodica i uvijek me podržavaju u svemu, a kad je sport u pitanju i moji treneri, klupske kolege i većina onih koji me poznaju."

Ono što je najbitnije jeste to što Azra ne skida osmijeh s lica, njena želja ruši sve prepreke, a poraz za nju ne postoji.

"Moj moto je, nikada ne odustajati od svojih snova bez obzira na prepreke. Nikada nisam pomišljala da odustanem od džudoa, jer je ono moja prva i najveća ljubav."

Djevojci toplog pogleda i širokog osmijeha bila je najveća želja da upozna Mariju Šerifović, a pjevačica je otputovala u Sarajevo čim je čula za njenu želju i iznenadila mladu Bišćanku, njihov susret bio je vrlo emotivan.

"Ispunila se moja velika želja, upoznala sam Mariju Šerifović. Marija je najbolja pjevačica i najveći čovjek, kraljica. I ovaj put joj se od srca zahvaljujem. Moja želja u budućnosti je da odem na Olimpijske igre, privatno želim samo da budemo zdravi i sretni. Naravno, želim još poneki susret s Marijom."

(Kurir sport/espreso.rs)

Učitaj još novosti