07. 09. 2019 - 07:59
NADAL NA KORAK OD 19. SLAMA Španac za titulu protiv zahuktalog...
907
Shares
NADAL NA KORAK OD 19. SLAMA Španac za titulu protiv zahuktalog Medvedeva

US OPEN

NADAL NA KORAK OD 19. SLAMA Španac za titulu protiv zahuktalog Medvedeva

07. 09. 2019 - 07:59
0
Shares

Osvajač 18 Grand Slam naslova 33-godišnji Španac Rafael Nadal i 23-godišnji debitant u Grand Slam finalu Rus Danil Medvedev borit će se u nedjelju za pobjednički trofej na US Openu u New Yorku, nakon što su obojica u tri seta pobijedili svoje polufinalne suparnike, Talijana Mattea Berrettinija i Bugarina Grigora Dimitrova.

Medvedev je prvi stigao do finala savladavši Dimitrova sa 7:6 (5), 6:4, 6:3 za dva sata i 38 minuta, a potom su Nadalu trebale četiri minute manje za pobjedu 7:6 (6), 6:4, 6:1 protiv Berrettinija. 

Nadal se do svog petog finala na US Openu, a 27. na Grand Slam turnirima bez da je bio suočen s 'break-loptom', iako je bio vrlo blizu gubitka prvog seta nakon što je propustio šest prilika za oduzimanje servisa. Naime, 23-godišnji Talijan poveo je sa 4:0 u 'tie-breaku', a kod 6:4 imao dvije set-lopte. No, Nadal je u svom stilu nanizao četiri poena i osvojio prvi set.

Prvi 'break' je dočekao u sedmom gemu drugog seta, a kad je slomio Berrettinijev servis i u prvom gemu trećeg seta, bilo je samo pitanje koliko će brzo do kraja slomiti otpor 25. tenisera svijeta. Berrettini je u trećem setu uspio uhvatiti jedan gem.

U Medvedevu će Nadal imati protivnika koji je stigao do četvrtog uzastopnog finala na ovoljetnim sjevernoameričkim turnirima uz 20 pobjeda iz 22 meča. Jedina dva poraza doživio je od Nicka Kyrgiosa u finalu turnira u Washingtonu te od Rafaela Nadala u finalu kanadskog Mastersa u Montrealu, gdje mu je Španac prepustio svega tri gema (6:3, 6:0) u njihovom prvom međusobnom dvoboju.

Rus je na US Open stigao kao pobjednik Mastersa u Cincinnatiju, a u New Yorku je postao prvi ruski finalist na Grand Slam turnirima još od 2005. godine i Marata Safina koji je tada osvojio naslov na Australian Openu pobijedivši u finalu Australca Lleytona Hewitta.

Finalni dvoboj tenisera na rasporedu je u nedjelju, s početkom u 22 sata po srednjoevropskom vremenu, a osim za 2000 bodova, teniseri će se boriti za pobjednički ček na 3,85 miliona američkih dolara.

Učitaj još novosti