22. 02. 2019 - 09:27
FIFA MIJENJA FUDBALSKA PRAVILA Kako će se tretirati igranje rukom?
907
Shares
FIFA MIJENJA FUDBALSKA PRAVILA Kako će se tretirati igranje rukom?

PRAVILA

FIFA MIJENJA FUDBALSKA PRAVILA Kako će se tretirati igranje rukom?

Sport.ba
22. 02. 2019 - 09:27
0
Shares

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB), službeno tijelo FIFA-e koje donosi pravila igre, uskoro će raščistiti situaciju sa jednim od kontroverznijih pravila u fudbalu.

Tehnički direktor IFAB-a, David Elleray, rekao je kako je plan dokinuti situacije takozvanih 'sivih zona', kada igrači nenamjerno igraju rukom. O ovome su raspravljali u januaru minule godine, a dogovoreno je da moraju donijeti konciznija i preciznija pravila vezana uz različite situacija igranja rukom (nenamjerno, pokušaj izmicanja i slično).

„Novo pravilo će pojasniti situacije u kojima igrač može očekivati kažnjavanje igranja rukom, a kada ne“, izjavio je Elleray, a njegovu reakciju izazvala je situacija iz  susreta u Ligi prvaka između Schalkea i Manchester Citya.

Igrač 'Građana', Nicolas Otamendi, skrivio je jedanaesterac kojega je sudac dosudio nakon pregleda VAR-a, iako je argentinski stoper pokušao izmaknuti ruku kako ga ona ne bi dodirnula.

penal

„Ovim definiranijim pravilima ćemo značajno smanjiti 'sive zone' oko igranja rukom. Definitirat ćemo situacije kada se kažnjava nenamjerno igranje rukom i kada se to neće kažnjavati“, izjavio je glavni čovjek IFAB-a, dodavši da nikada nije bilo riječi o promjeni pravila namjernog igranja rukom: „Svako namjerno igranje rukom bit će uvijek kažnjavano, u bilo kojoj situaciji“.

Redefiniranje pravila dogodit će se u Aberdeenu za sedam dana, točnije, 2. marta

(Sport.ba).

Učitaj još novosti