05. 01. 2019 - 20:22
NAJVEĆI GRUBIJAN U HISTORIJI ENGLESKOG FUDBALA: Ovo je PSIHO!...
907
Shares
NAJVEĆI GRUBIJAN U HISTORIJI ENGLESKOG FUDBALA: Ovo je PSIHO! Rušio je svakog ko mu se nađe na putu, Gascoignea je hvatao za muškost, a onda postao poznati glumac

DOBIO NADIMAK PSIHO

NAJVEĆI GRUBIJAN U HISTORIJI ENGLESKOG FUDBALA: Ovo je PSIHO! Rušio je svakog ko mu se nađe na putu, Gascoignea je hvatao za muškost, a onda postao poznati glumac

Sport.ba
05. 01. 2019 - 20:22
0
Shares

Jedan jedini, neponovljivi Vinnie Jones danas slavi 54. rođendan! U legendu je ušao kao najprljaviji engleski fudbaler u historiji, što zaista jeste bio.

Vinnie Jones rođen je 5. januara 1965. u Watfordu.

jones

Karijeru je počeo 1984. u nižerazrednom Wealdstoneu, za koji je igrao, a istovremeno i radio kao nadničar. Imao je i epizodu u švedskoj trećoj ligi, a 1986. stigao je u Wimbledon, odakle kreće njegov uspon.

Ekipa Wmbledona u to vrijeme je nosila nadimak "Luda družina", koja je 1988. načinila senzaciju i osvojila FA kup, savladavši u finalu moćni Liverpool.

Mnogo kasnije, 2010. godine, tu medalju je poklonio navijačima Wimbledona.


 
U Wimbledonu se zadržao do 1989, kada je prešao u Leeds, sa kojim je ušao u elitu. Iako je već 1991. otišao, navijači Leedsa ga i dan-danas obožavaju, a i on njih, pa je istetovirao grb tog kluba.

Njegov nekadašnji trener iz Wimbledona Dave Basset ga je doveo u Sheffield United, a već sljedeće godine je prešao u Chelsea. I na "Stamford Bridgeu" se zadržao samo sezonu, dok se nije vratio u Wimbledon. 

U QPR je stigao 1998. i postao igrač-trener, a karijeru je zvanično završio sljedeće godine.

Igrao je reprezentaciju Walesa (devet mečeva), odakle mu je bio djed, iako je želio da nosi dres Republike Irske, gdje je išao ne bi li dokazao da odatle vuče korijene, ali u tome nije uspio. 

Toliko o karijeri koja, osim osvojenog FA kupa, i nije bila baš blistava, ali je Vinnie uspio da se upiše u historiju. Naravno, ne igračkim kvalitetima...


 
Jones je u karijeri "zaradio" 12 crvenih kartona, a drži i rekord za najbrže dobijeni žuti karton na fudbalskom meču, jer ga je dobio poslije samo tri sekunde! "Požutio" je  zbog faula nad Daneom Whitehouseom u FA kupu na meču između Chelsea i Sheffield Uniteda 1992. godine.

"Mora da sam bio previše divlji, previše jak ili preran, jer poslije tri sekunde, teško da mogu da previše kasnim", napisao je Vinnie Jones u svojoj autobiografiji.

U žižu javnosti dospio je i četiri godine ranije kada je svijet obišla njegova slika dok na utakmici hvala Paula Gascoignea za muškost!

"Samo sam htio da provjerim da li su mu mu.. toliko velika kao što pričaju", rekao je Jones.

Jones je 1992. kažnjen sa 20.000 funti i suspenzijom od šest mjeseci, jer je objavio snimak na kome objašnjava kako zastrašiti i povrijediti protivničkog igrača!

Zbog svega toga dobio je nadimak Psiho!

O Jonsovim incidentima na terenu moglo bi se govoriti danima, ali ni van fudbala nije imao mira.

U junu 1998. je osuđen zbog povređivanja i nanošenje štete komšiji u novembru 1997.

U decembru 2003. je osuđen zbog nasilničkog ponašanja u avionu, kada je pijan udario jednog putnika i prijetio da će pobiti cijelu posadu.

Vinnie Jones se oprobao i kao glumac. Debitovao je u filmu "Dvije čađave dvocjevke" 1998, poslije čega je dobio još uloga, a svaki put je glumio žestoke momke.

Jedan je Vinnie Jones...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti