31. 12. 2018 - 11:59
Ekipa za sami svjetski vrh: Današnju reprezentaciju...
907
Shares
Ekipa za sami svjetski vrh: Današnju reprezentaciju Jugoslavije predvode Dončić i Nurkić

STRAŠAN TIM

Ekipa za sami svjetski vrh: Današnju reprezentaciju Jugoslavije predvode Dončić i Nurkić

Sport.ba
31. 12. 2018 - 11:59
0
Shares

Oni malo stariji koji pamte bivšu socijalističku državu, pamte je i po sportskim uspjesima. Naravno košarka je jedan od neizostavnih sportova u kojima je reprezentacija bivše države bila u samom svjetskom vrhu i generacije svakako pamte našu legendu Mirzu Delibašića i njegove bravure na parketu.

Mirza_Delibasic

Ali, ono što se mnogi pitaju jeste kako bi izgledala reprezentacija Jugoslavije da je bivša država opstala. Na izmaku ove godine svjedočili smo jugoslovenskom finalu evropskog prvenstva između Slovenije i Srbije u kojoj je ekipa predvošena Goranom Dragićem i Lukom Dončićem nadigrala "Orlove" Saleta Đorđevića.

dragic1
 
Iako je Srbija igrala bez svoje prve zvijezde, igrača Denvera Nikole Jokića i bez mozga ekipe Miloša Teodosića, "Orlovi" su ipak uspjeli stići do finala. Utakmica finala pokazala je da je prostor bivše Jugoslavije pun raskošnog talenta, koji samo čeka da bude otkriven.

teodosic

Mi vam donosimo listu od 13 igrača za koje mislimo da bi predvodili reprezentaciju Jugoslavije.

Plejmejker- Goran Dragić (Slovenija).

dragic

Goran je jedan od igrača kojeg komentatori i analitičari u SAD zovu plejom starog kova. Svestrani plej koji može da šuta i za tri poena, da napadne koš i da vodi ekipu na terenu, što je i pokazao na NBA parketu, gdje mu je povjerena uloga lidera na terenu Majami hita, piše Avaz. Goran je sa našim sljedećim igračem predvodio svoju reprezentaciju do evropskog zlata.

Bek šuter - Luka Dončić (Slovenija)

doncic2
Luka Dončić je sigurno igrač koji dolazi, i u tome se slažu svi, od komentatora do navijača. Sa 19 godina osvojio je sve što se moglo osvojiti, predvodio je Real Madrid do evropske titule gdje je ušao u najbolju petorku lige, a i osvojio je titulu najboljeg igrača Eurolige. Sa Slovenijom je osvojio i Europsko prvenstvo u košarci, a šlag na vrhu bila je svakako noć drafta gdje je izabran od strane Atlante i odmah trejdovan u Dalas, gdje sada predstavlja glavni kotač svoje ekipe.

Krilo - Bojan Bogdanović (Hrvatska)

bojan-bogdanovic-indiana-pacers

Rođeni Mostarac koji igra u Indijani, Bogdan je sigurno prvi igrač koji bi vam pao na pamet na ovoj poziciji. Predvodnik i kapiten Hrvatske reprezentacije, Bogdan se ispočetka prvo tražio u NBA ligi, prvo u Bruklin netsima gdje je igrao sa našim Mirzom Teletovićem. Putevi trejda odveli su ga u Indijanu koja je prošle sezone u plejofu držala Klivlend predvođen Lebronom Džejmsom do sedme utakmice, a jedan od zaslužnijih igrača bio je svakako i Bogdan.

Krilni centar - Nikola Jokić (Srbija)

jokic
Iako bi više odgovarao na poziciji centra, Nikola Jokić je bolji šuter za tri poena od našeg Jusufa Nurkića. Također, Nikoli više odgovara brža igra i kretnja nego Nurkiću. Nikola je iz beogradskolg Megaleksa otišao u NBA i osvojio je za samo jednu sezonu svojim pasovima i čitanjem igre. Ove sezone Denver predvodi zapadnu konferenciju, a njihov igrač broj jedan je svakako Nikola Jokić.

Centar - Jusuf Nurkić (Bosna i Hercegovina)

nurkic
Bosanska zvijer brani čast naše države u zamišljenoj reprezentaciji Jugoslavije. Šta reći o Jusufu Nurkiću, osim da je izvrstan centar sa odličnim čitanjem pik end rol igre i odličan šuter sa niskog posta, ai odličan igrač pod košem. Dobro je se snašao u Portlandu, koji se u velikim utakmicama upravo oslanja na našeg centra,a i naš Jusuf se znao odužiti za to povjerenje.

Prva zamjena - Miloš Teodosić (Srbija)

teodosic
Miloš Teodosić jednostavno je prekasno otišao u NBA ligu. On je svoju karijeru i slavu gradio u EVropi igrajući za moskovski CSKA, da bi prošle godine otišao u Los anđeles kliperse koji su u njemu vidjeli zamjenu za Krisa Pola (Chris Paul) koji je otišao u Hjuston. Mnogi će sigurno žaliti za neosvojenim titulama evropskog prvenstva, a ne treba zabiraviti ni svjetsko prvenstvo gdje je Miloš predvodio "Orlove" do finala gdje su poraženi od neprikosnovenih Amerikanaca.

Druga zamjena - Džanan Musa (BiH)

musa

Drugi i posljednji igrač iz Bosne i Hercegovine svakako je Bišćanin, Džanan Musa. Musa je na scenu stupio 2016. godine kada je naše kadete predvodio do evropskog zlata što nikada u historiji naše zemlje nije zabilježeno. On je iste sezone sa svega 16 godina prešao u Cedevitu gdje je igrao sa Nemanjom Gordićem. Ove sezone igra i u NBA, ali je trenutno u Razvojnoj ligi ali smo sigurni kako će naš zmaj pokazati da ima dovoljno znanja i vještine da bude jedan od najboljih u ovoj igri.

Treća zamjena - Bogdan Bogdanović (Srbija)

bogdan-bodganovic

 Za Bogdana mnogi kažu da je igrač koji se teško predaje, i to je zaista tako. On je balkanska verzija Stefa Karija (Steph Curry) i to je i pokazao u NBA, pogađajući trice sa skoro svih pozicija na terenu. Na već pomenutom Evropskom prvenstvu sam je predvodio reprezentaciju Srbije do finala.

Četvrta zamjena - Dario Šarić ( Hrvatska) 

saric
Dario je jedan od onih igrača koji igraju važnu ulogu u ekipama koje igraju. Karijeru je započeo u Ciboni i kasnije prešao u Anadolu efes iz kojeg je 2016. godine otišao u Filadelfiju u kojoj igra zapaženu ulogu.

Peta zamjena - Nikola Vučević (Crna Gora) 

vucevic_760_021115_0
Jedini Crnogorac u našoj zamišljenoj postavi je veteran Nikola Vučević koji već duže vremena igra u NBA ligi za Orlando medžik. Nikola je stameni centar koji predstavlja oslonac svoje ekipe i reprezentacije Crne Gore.

Šesta zamjena - Ivica Zubac (Hrvatska)

zubac2
Ivica je naprosto buknuo u svojoj drugoj sezoni u NBA ligi. Prošle sezone se nije mnogo naigrao, ali mu ove godine na ruku ide povreda Džavela Mekgija (JaVale McGee) koji je trenutno povrijeđen.  

Sedma izmjena - Mario Hezonja (Hrvatska)

hezonja3

Super Mario jedan je od bekova koji predstavljaju okosnicu ekipe, iako se u NBA nije najbolje snašao. On je u najjaču košarkašku ligu stigao kao igrač Orlando medžika, da bi ga oni trejdovali u Njujork nikse. Iako nema priliku da to pokaže, Mario je sigurno jedan od jačih bekova sa područja bivše Jugoslavije.

Osma zamjena - Nemanja Bjelica (Srbija) 

bjelica
Zadnji, ali ne i najmanje važan igrač je srbijanski reprezentativac i član Sakramento kingsa, Nemanja Bjelica koji igra na poziciji niskog krila, a može igrati i poziciju krilnog centra. On je u NBA stigao iz Fenerbahčea, a prvo je igrao u Minesoti da bi ga poslije u ekipu uzeo generalni direktor Sakramenta i košarkaška legenda Vlade Divac. 

Za trenera ove ekipe izabrali smo nikog drugog do najuspješnijeg trenera sa ovih prostora, Željka Obradovića, koji je sa pet klubova osvajao titulu najboljeg u Evropi. 

obradovic
Sigurni smo da bi se ovakva reprezentacija mogla suprotstaviti i najboljim selekcijama svijeta.

Učitaj još novosti