31. 10. 2018 - 09:51
NIKAD IH NIKO NEĆE NADMAŠITIi! Donosimo vam pet najluđih...
907
Shares
NIKAD IH NIKO NEĆE NADMAŠITIi! Donosimo vam pet najluđih poteza u historiji fudbala

SVE SAMI VELIKANI

NIKAD IH NIKO NEĆE NADMAŠITIi! Donosimo vam pet najluđih poteza u historiji fudbala

Sport.ba
31. 10. 2018 - 09:51
0
Shares

Historija fudbala oblikovana je sjajnim potezima, ali i neviđenim ludorijama širom svijeta.Od legendarnog škorpiona Renea Higuite na utakmici Engleske i Kolumbije do debakla Roberta Piresa i Thierryja Henryja pri izvođenju penala 2005. godine. Donosimo vam pet najčudijih poteza i akcija kroz historiju.

Brozovićev klizeći start

Svašta se događa na planetu Brozović zadnjih godina, a u fokus svjetske javnosti došao je prošlog tjedna kad je na utakmici Barcelone i Intera izveo novog "Brozovića". Taman kad se Luis Suarez spremao udariti loptu iz slobodnog udarca ispod živog zida, Brozović je uklizao iza zida i tako spasio gol, a istu stvar je napravio i u ponedjeljak na utakmici protiv Lazija, iako ovaj put njegova intervencija nije bila potrebna. S ta dva poteza u tjedan dana, Brozović se svrstao u elitno društvo "luđaka" čiji potezi su zauvijek ostali upamćeni kao totalne ludosti u povijesti svjetskog nogometa

2

Rene Higuita na praznom Wembleyju

Ono po čemu ćemo ga zauvijek pamtiti dogodilo se 6. septembra 1995. Dosadna prijateljska utakmica, koju je na Wembley došlo pogledati samo 20.038 navijača, postala je jedna od onih "ja-sam-bio-tamo" utakmica.

h

Debitant Jamie Redknapp je pogriješio kod jedne duge lopte koja je išla ravno u ruke Higuiti na kolumbijskom golu. Uhvatiti loptu bio bi logičan potez, ali ne i za Higuitu koji je izveo legendarni "scorpion-kick" i u zraku nogama iza leđa izbio loptu. Njegov potez od tada se godinama vrti u gotovo svim videima vezanim za povijest nogometa.

Bizaran autogol Iana Walkera

Walker je bio prvi na lopti koja je upućena iz slobodnog udarca, ali se pod omanjim pritiskom Kevina Daviesa neviđeno spetljao. Zagrlio je loptu, ali nije, zaštitio ju je tijelom, ali nije, da bi je na kraju nekako nogama skrenuo u vlastiti gol. Boltonovi igrači isprva nisu shvatili da su zabili gol i tek su kasnije počeli slaviti.

2b

Dvadeset najgorih sekundi u historiji nogometa

Šta se ovdje točno dogodilo, teško je objasniti. Sredinom prvog poluvremena QPR je izveo korner. Les Ferdinand je skočio na loptu i potpuno je promašio iako oko njega nije bilo nikoga.

2d

Lopta se potom odbijala od nogu igrača QPR-a kao od spomenika da bi došla do Cityjeva igrača McMahona koji je zaključio da je najbolje rješenje driblanje na rubu vlastitog šesnaesterca i vraćanje lopte svojem golmanu koji uopće nije bio tamo gdje je McMahon poslao loptu. Uostalom pogledajte:

Henry i Pires i penal protiv Cityja

Na legendarnom Highburyju gostovao je Manchester City u 9. kolu Premiershipa. Arsenal je vodio golom Piresa iz penala iz 61. minute, a nešto kasnije Francuz je ponovno stao pred bijelu točku i imao veliku priliku povećati vodstvo Topnika. Da nije previše filozofirao, Pires bi vjerojatno rutinski izveo penal, ali on i Henry su imali drukčije planove. Po uzoru na Johana Cruyffa 1982. godine, Pires je želio fingirati udarac i samo gurnuti loptu prema naprijed za natrčalog Henryja, ali njihov pokušaj je spektakularno propao.

2a

(Sport.ba)

 

Učitaj još novosti