20. 10. 2018 - 09:34
Buffon, Alisson, Lloris? Ne, potpuni anonimac je najbolji...
907
Shares
Buffon, Alisson, Lloris? Ne, potpuni anonimac je najbolji golman Evrope!

EMIL AUDERO

Buffon, Alisson, Lloris? Ne, potpuni anonimac je najbolji golman Evrope!

Sport.ba
20. 10. 2018 - 09:34
0
Shares

Kad razmišljate o najboljem golmanu Evrope na um vam sigurno padaju imena poput Alissona, Llorisa, Oblaka, De Gee, veterana Buffona, mladog Donnarumme... No, niko od nabrojanih nije broj 1! U dosadašnjem dijelu sezone niti jedan čuvar mreže nije branio bolje u ligama petice od mladog Sampdorijinog Emila Audera!

Audero je tek nedavno debitirao za talijansku U21 selekciju, a ovo mu je prva sezona u karijeri da je starter na golu u Serie A. No to ga nije spriječilo da skida sve živo suparnicima! U prvih osam kola tekućeg prvenstva, prema podacima Opte, odbranio je 87.5 posto udaraca. Što je najbolja brojka u pet najjačih liga Starog kontinenta.

Iza njega je francuski reprezentativac i golman Tottenhama Hugo Lloris sa 86.67 posto odbrana (s tim da je on branio u pet utakmica), a na trećem mjestu je drugi najskuplji golman svijeta, Liverpoolov i Brazilov čuvar mreže Alisson sa 85.71 posto odbrana u 10 nastupa.

Legendarni Gianluigi Buffon drži četvrto mjesto sa 83.33 posto uspješnih intervencija u pet utakmica što je branio. No gotovo nevjerovatno zvuči razlika između Audera i prvog sljedećeg golmana po uspješnosti odbrana u Serie A, Interovog Handanovića. Slovenac je na 79.31 posto. Iza njega je Luigi Sepe iz Parme, a top 5 talijanskog prvenstva zatvaraju Fiorentinin Lafont i Strakosha iz Lazija. Juventusov Szczesny je odmah nadomak tih prvih pet sa 73.68 posto odbrana.

Gianluigi Donnarumma, često proglašavan nasljednikom Gigija Buffona, nedodirljiv je na vratima talijanske reprezentacije, ali u sedam utakmica u Milanu uspio je obraniti svega 56.52 posto udaraca upućenih u okvir gola.

Audero je prošle sezone branio u drugoligašu Veneziji, ali kad je istekla posudba vratio se u matični Juventus. No, torinski ga je klub poslao u Sampdoriju ovo ljeto na dodatno kaljenje. Klub iz Genove ima mogućnost otkupa ugovora na kraju sezone, ali Juventus si je ostavio mogućnost da kontrira toj ponudi što će vrlo vjerovatno i učiniti s obzirom na predstave ovog 21-godišnjaka.

A Sampdoria će sigurno pokušati zadržati talentiranog golmana jer s njim na čelu ima jednu od najboljih evropskih odbrana, sa samo četiri primljena gola u osam utakmica. 

"Buffon mi je poslao poruku kad sam debitirao za Juventus zadnje kolo prvenstva protiv Bologne (bilo je to u sezoni 2016./17. kad je Audero bio treći golman u Juveu, nap. a.)", priznao je u intervjuu za Gazzettu Audero koji osvaja Serie A svojim odbranama. Čini se da je Juve dobio Gigijevog nasljednika...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti