27. 09. 2018 - 14:28
DA NISU PRODAVALI ZVIJEZDE: Milioneri bi sigurno imali najjaču...
907
Shares
DA NISU PRODAVALI ZVIJEZDE: Milioneri bi sigurno imali najjaču vezu u Evropi, a tek napad...

BORUSSIA DORTMUND

DA NISU PRODAVALI ZVIJEZDE: Milioneri bi sigurno imali najjaču vezu u Evropi, a tek napad...

Sport.ba
27. 09. 2018 - 14:28
0
Shares

Borussia Dortmund trenutno nije baš konkurentna Bayernu u borbi za naslov, ali sve je moglo biti znatno drugačije. Naime, da posljednjih godina Milioneri nisu prodavali najbolje igrače, mogli su vjerovatno dominirati u Bundesligi, pa i u Ligi prvaka.

borussia-dortmund

Momčad sastavljenu od trenutno najboljih aktivnih bivših i sadašnjih igrača predvodili bi ponajbolja svjetska „devetka“ Robert Lewandowski, njemački reprezentativci Gundogan i Hummels, jedan od najskupljih igrača svijeta Ousmane Dembele... Sve u svemu odlična jedanaestorica koji bi držala Bavarce na prstima do zadnjeg kola prvenstva, a možda bi imali šta za reći u Ligi prvaka.

burki

Na golu bi bio aktuelni golman, Roman Burki, sadašnji čuvar mreže Dortmunda stigao je u klub prije nekoliko sezona iz Freiburga za samo 3,5 miliona eura, jedan je od najboljih golmana Bundeslige i povremeni član švicarske reprezentacije, a trenutno je najbolja aktivna jedinica među golmanima koji su u karijeri nosili žuto-crno, piše Germanijak. Iako nije svjetska klasa, najbolji je trenutno aktivni bivši golman Dortmunda jer je gol Borussije dugi niz godina čuvao njegov imenjak Weidenfeler.

mats-hummels-bayern-munchen

Među odbrambenim igračima nema ni jedan sadašnji član Borussijine svlačionice, a trojku u zadnjoj liniji predvodi bivši kapetan Mats Hummels. Njemački reprezentativac stigao je u klub iz mlađih kategorija Bayerna, dugi niz godina s gnušanjem je odbijao svaku mogućnost povratka u Bavarsku radi načina na koji su se ponijeli prema njemu i njegovom ocu, bivšem treneru u mlađim kategorijama, ali 2016. iznenada je pljunuo sam sebi u usta i prešao u ljutitog rivala za 35 miliona eura.

rudiger

Antionio Rudiger, sadašnji njemački reprezentativac, iz Stuttgarta je otišao u Romu, a potom u Chelsea za koji trenutačno igra, ali manje poznato kako je juniorski staž odradio na Westfalenu. 2011. godine klub mu je dao slobodne papire nakon tri godine u Dortmundu i pustio ga u Stuttgart kroz čiju momčad je ipak uspio napraviti odličnu karijeru.   

sokratis-papastathopoulos-cropped-1ojn64swmylwx1iximsmjxyjcw

Za razliku od njega Sokratis Papadopoulos svoj zvjezdani uspon može zahvaliti isključivo Dortmundu. Žuto-crni su ga doveli iz Werdera 2013. godine, a na početku tekuće sezone, nakon pola desetljeća u klubu, otišao je u Arsenal za 16 miliona eura.

weigl

Vezna linija izgleda toliko dobro da bi vjerojatno bila među boljima u svijetu. Dvojac zadnjih veznih činili bi Julian Weigl i Ilkay Gundogan. Weigl je trenutno član Borussije i jedan od najvrjednijih eksponata u svlačionici Luciena Favrea uz čije ime stoji cijena 30 miliona eura, međutim prodat će ga za mnogo mnogo više.

gundogan

Mogao bi se pridružiti bivšem suigraču Ilkayu Gundoganu u Manchester Cityju, njemački plejmejker član je njemačke reprezentacije i jedan od ljudi najvećeg Guardioling povjerenja, a upravo je turski Nijemac bio jedan od prvih potpisa u Pepovoj eri u svijetlo plavom dijelu Manchestera.

dembele1

Na krilima bi igrali Ousmane Dembele i Ivan Perišić. Francuz je prošle godine otišao u Barcelonu za čudesnih 120 miliona eura postavivši novi klupski rekord te postavši jedan od najskuplje plaćenih igrača u nogometnoj historiji uopće. Na njegovu žalost prilagodbu na Barcelonu pokvarila mu je teška ozljeda, koja mu je poremetila sezonu i u konačnici ga koštala mjesta u prvoj postavi francuske reprezentacije, no u tekućoj sezoni krenuo je puno bolje i polako ispunjava Neymarove cipele te se postaje novi član Barcinog paklenog napadačkog trojca.

perisiv

Ivan Perišić, nažalost, zamalo je propao u Dortmundu, Klopp ga nije volio, ali ako ga gleda sad, sigurno mu je žao što ga je tako olako pustio u Wolfsburg (8 miliona eura 2012.) jer je hrvatski reprezentativac danas igrač od 50 miliona eura. Standardan je u nacionalnoj momčadi, a Luciano Spalletti ne može zamisliti momčad Intera bez Ivana na lijevom krilu.

reus3

Marco Reus je silom prilika otišao na polušpicu i produžio ugovor sa žuto-crnima. Špice su vjerovatno najbolji igrači u ovoj momčadi, Pierre-Emerick Aubameyang i Robert Lewandowski. Poljski internacionalac odvukao je klub do finala Lige prvaka i bio jedan od glavnih igrača u Kloppovoj eri, kad je naslov prvaka Njemačke triput zaredom odlazio u Dortmund. Ipak, navijače je razočarao odbivši produžiti ugovor, a Bayern ga je 2014. samo prebacio na svoj platni spisak – bez odštete.

lewa

Aubameyang je proteklih nekoliko sezona bio najbolji klupski strijelac, no nije uspio ponoviti Lewine uspjehe i osvojiti bundesligaški naslov te je u siječnju tekuće godine za astronomskih 64 miliona eura prešao u londonski Arsenal.    

arsenal-ozil-aubameyang-mikhtaryan

2

(Sport.ba)

Učitaj još novosti