21. 09. 2018 - 20:26
EP 2024.: Njemačka u prednosti u odnosu na Tursku zbog Erdogana!
907
Shares
EP 2024.: Njemačka u prednosti u odnosu na Tursku zbog Erdogana!

UEFA OBJAVILA

EP 2024.: Njemačka u prednosti u odnosu na Tursku zbog Erdogana!

Sport.ba
21. 09. 2018 - 20:26
0
Shares

Evropska fudbalska unija izrazila je danas veliku zabrinutost zbog nepoštivanja ljudskih prava u Turskoj koja je kandidat za domaćina Evropskog prvenstva 2024. godine. U toku sljedeće sedmice UEFA će objaviti ko će biti domaćin Evropskog prvenstva 2024. godine, a pored Turske kandidovala se i Njemačka.

UEFA je prije svega zabrinuta zbog kako kažu represivne politike režima predsjednika, Recepa Tayyipa Erdogana, kao i nedostatku prijedloga u kandidaturi koji bi trebalo da pokažu način na koji će biti zaštićena ljudska prava.

Izvršni komitet UEFA-e glasat će o domaćinu Evropskog prvenstva 2024. u četvrtak, a isti taj odbor koji je Turskoj dodijelio organizaciju finala Lige šampiona 2020. godine sada izražava zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava.

"Nedostatak akcionog plana u vezi s ljudskim pravima je stvar za zabrinutost", saopšteno je iz UEFA-e. Istovremeno, to će pokušati da iskoristi Njemačka koja dosta pažnje u kampanji za organizaciju Evropskog prvenstva upravo polaže na političku situaciju u Turskoj, a iz UEFA-e kažu da su zadovoljni kandidaturom ove zemlje.

"Kandidatura Fudbalskog saveza Njemačke je kvalitetna i ispunjava sva očekivanja kada je riječ o političkim pitanjima, društvenoj odgovornosti, održivosti i ljudskim pravima", saopšteno je.

Dodatni problem za Tursku je i ograničeno reklamiranje alkoholnih proizvoda što bi moglo da dovede do konflikta UEFA-e sa sponzorom - kompanijom koja proizvodi pivo i ima pravo reklamiranja i točenja alkohola na mečevima.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti