10. 09. 2018 - 12:33
Tvornica zvijezda koja to ne zna naplatiti: Cijela momčad...
907
Shares
Tvornica zvijezda koja to ne zna naplatiti: Cijela momčad otišla u top klubove, a zaradili siću

Tvornica zvijezda koja to ne zna naplatiti: Cijela momčad otišla u top klubove, a zaradili siću

Germanijak
10. 09. 2018 - 12:33
0
Shares

Bundesligaš Schalke u posljednjih nekoliko godina izvozi zvijezde na sve strane Europe. Svjetski top klubovi danas voze na plavi pogon, a plavi nemaju puno za pokazati.

schalke

Schalke još čeka ozbiljniji trofej u ovom tisućljeću, prvak Njemačke nije bio od 1958. godine, a zadnji pehar pamte iz 2011. godine, kad su u svoje vritrine pospremili Njemački kup, ali zato njihovi bivši igrači žare i pale Europom. Oni će se kasnije pri kraju karijere sjetiti lijepih dana provedenih u Gelsenkirchenu, ali Schalke kao klub se nema čime pohvaliti.

schalke

Lani je doduše završio drugi u prvenstvu i uspio se plasirati u Ligu prvaka, ali da je uspio zadržati zvijezde koje su mu pobjegle besplatno ili barem bolje naplatio njihove dolaske sad bi se kupao u zlatu ili u srebru. Zlata bi bilo od prodaje igrača, a srebrnine od osvojenih trofeja, ovako se moraju zadovoljiti drugim mjestima i finalima, a igrači koji su u karijeri nosili njihov dres svake godine osvoje nešto veliko…

schalke

Ispada kako je u tekućem tisućljeću jedino Manchester City pošteno isplatio Schalke iskrcavši 50,5 milijuna eura za Leroya Sanea, a ozbiljniju lovu izvukli su još jedino za Juliana Draxlera (43 milijuna od Wolfsburga), čak je i prodaja Manuela Neura u Bayern za samo 32 milijuna eura okarakterizirana kao promašaj. Zapravo je to bio dobar posao jer je aktualni golman njemačkog prvaka želio otići, odbijao je produljiti ugovor i Schalke ga je prodao kako bi barem nešto izvukao.

Iako je 32 milijuna eura možda premalo za golmana Neuerova kalibra, svejedno je 32 milijuna eura više nego što su izvukli za Joela Matipa, Seada Kolašinca, Leona Goretzku i Klaas Jana Huntelaara, igrače koji su obilježlili posljednje desetljeće nogometa u Gelsenkirchenu, ali klub na njima nije zaradio baš ništa… Matipa je ukrao Liverpool 2016. godine, Kolašinca i Huntelaara, Schalke odnosno Ajax, a Goretzku Bayern na startu tekuće sezone.

goretzka

Ni tu nije kraj lošim poslovnim potezima slavnog Bundesligaša, naime, klase poput Mesuta Ozila i Ivana Rakitića prodali su za ukupno samo 7,5 milijuna eura. Njemačku polušpicu, koju danas mnogi smatraju najboljim asistentom na svijetu, prodali su davne 2007. u Werder za samo 5 milijuna eura. Za istog igrača Mourinho je najprije platio Werderu 18 milijuna eura, a zatim ga je Real preprodao u Arsenal za 50 milijuna. Danas je jedan od najbolje plaćenih nogometaša na svijetu. Ivan Rakitić otišao je u Sevillu za samo 2,5 milijuna eura, a par godina kasnije prešao je u Barcelonu ua deset puta više! Danas je također jedan od najboljih veznjaka svijeta, ali Schalke od njega nije izvukao puno.

Loši poslovni potezi zasad nisu uništili Schalke jer je klub i dalje pri vrhu Bundeslige, ali žele li ozbiljniji trofej u bliskoj budućnosti, morat će početi pametnije poslovati…

2

Manuel Neuer – Bayern – 2011. – 32 milijuna eura

manuel-neuer-germany-training-session-mfqxtahfrwal

Rafinha – Genoa – 2010. – 8 milijuna eura

Rafinha-Senang-Bisa-Dipanggil-Timnas-Brasil

Joel Matip – Liverpool – 2016. – bez odštete

matip

Benedikt Howedes – Juventus – 2017. - posuđen za 3,5 milijuna eura

howedes

Sead Kolasinac – Arsenal – 2017. - bez odštete

kolasinac

Leon Goretzka –– Bayern -  2018. –bez odštete

goretzka

Ivan Rakitic – Sevilla – 2011. – 2,5 milijuna eura

rakitic-barcelona

Leroy Sané – Manchester City – 2016. – 50,5 milijuna eura

sane-fabregas

Mesut Özil – Werder Bremen – 2007. – 5 milijuna eura

ozil3

Julian Draxler – Wolfsburg – 2015. – 43 milijuna eura

julian-draxler

Klaas Jan Huntelaar – Ajax – 2017. bez odštete

huntelaar

Učitaj još novosti