27. 08. 2018 - 15:35
Je li Real na vrijeme prodao Ronalda? Baleov preporod i prava...
907
Shares
Je li Real na vrijeme prodao Ronalda? Baleov preporod i prava istina o zaradi Juvea

KO JE PROFITIRAO?!

Je li Real na vrijeme prodao Ronalda? Baleov preporod i prava istina o zaradi Juvea

Gol.hr
27. 08. 2018 - 15:35
0
Shares

Gareth Bale dva, Cristiano Ronaldo nula. Tako izgleda golgeterska statistika Velšanina i Portugalca, dvaju dojučerašnjih suigrača, u prva dva kola španjolskog i talijanskog prvenstva. Balea u Real Madridu, Ronalda u Juventusu.

Da je Ronaldo ostao u Realu, na kontu je mogao imati najmanje tri gola. Naime, u prva dva kola Primere za Real su dosuđena tri jedanaesterca, a Portugalac bi ih izveo sva tri. Tu nema spora, pitanje je samo bi li ih sve pretvorio u pogotke.

Ronaldo je u devet sezona provedenih u Realu izveo čak 91 jedanaesterac, a 77 ih je realizirao. Uspješnost mu je 84,61 posto što i nije naročito dobar rezultat. Portugalac je postigao 451 gol u dresu Reala, a 5,8 posto ih otpada na jedanaesterce.

ronaldo-neymar-700x367

Odlaskom Ronalda u Juventusa Bale je preuzeo ulogu najveće zvijezde Kraljevskog kluba, no Velšanin i dalje ne puca jedanaesterce. Ta je čast pripala kapetanu Sergiju Ramosu. On je u Gironi drugi jedanaesterac na utakmici velikodušno prepustio Karimu Benzemi, koji je bio dvostruki strijelac. Drugi gol mu je namjestio upravo Bale.

r

Velšanin zabija i asistira kao na traci. Možda nije najtočnije reći da se preporodio odlaskom Ronalda, jer je u posljednjih devet utakmica u dresu Reala postigao isto toliko golova, uključujući dva u finalu Lige prvaka, ali teško je ne primijetiti da Bale ima puno više prostora i mogućnosti da se nametne i pokaže svu raskoš svoga talenta. I ne samo Bale, čini se da i Benzema znatno lakše diše, ali i ostatak napadačkog dijela momčadi.

ronaldo-bale

Rano je još za končane zaključke, sezona je još uvijek mlada, ali Bale je već na početku sezone počeo ispunjavati prognoze čelnika Reala da će u golgeterskom i igračkom smislu nadomjestiti Ronalda. U marketinškom vjerojatno neće, iako Bale i na tom planu ima što reći, posebice ako nastavi zabijati i asistirati.

Hoće li i koliko Ronaldo nedostajati Realu, a u isto vrijeme hoće li biti ključna prevaga u Juventusu, tek će se vidjeti, no Realu zasad ide sasvim solidno bez Ronalda da se pitanje može i obrnuti: Koliko će Real nedostajati Ronaldu?

ronaldo1

Kod ove procjene treba imati na pameti da Ronaldo nije napustio Real u naponu snage, već na polaganom zalasku karijere. Ronaldo jest prilično fizički uščuvan, još uvijek izgleda vrlo dobro, ali koliko god se Juventusov i Ronaldov PR stroj upinjao dokazati da su pred njim najbolje godine, jasno je da su mu „performanse“ smanjene u odnosu na vrijeme kada je bio na vrhuncu. Biologija je ipak neumitna. Samo slijepci ne vide da je Ronaldo ipak sporiji nego prije nekoliko godina.

4

Međutim, sve to ne mora značiti da Ronaldo neće biti Juventusov jezičac na vagi u ostvarivanju glavnog cilja, a to je osvajanje Lige prvaka. Ronaldo je još uvijek dovoljno dobar da bude čovjek odluke, ali samo ako Juventus kao momčad bude u top izdanju. Naravno da je to moguće, kao što je moguće i da Real profitira s Baleom na čelu. Pitanje je samo što će se smatrati uspjehom?

bale

Real možda neće obraniti Ligu prvaka, ali nitko ne može jamčiti da bi Real s Ronaldom u sastavu ove sezone pobrao sve trofeje, kao što nitko ne može jamčiti da će Juventus s Ronaldom osvojiti Ligu prvaku. U nogometu nema garancija. Ako Real osvoji „samo“ prvenstvo, hoće li to biti neuspješna sezone i hoće li se zazivati Ronaldo? A što ako Juventus ne osvoji Ligu prvaka? Hoće li to značiti da je promašio s Ronaldom? Stvari su u nogometu, kao i u životu, često relativne i mogu se tumačiti kako kome paše.

ronaldo-dybal

Je li Real prodao Ronalda u pravom trenutku i pokupio vrhnje ili ako hoćete, je li ga Juventus kupio u pravom trenutku, te kome će se više u rezultatskom smislu isplatiti njegov transfer, samo će vrijeme pokazati. Na kraju sezone brojat će se mrtvi. I ne samo u rezultatskom smislu.

Iako je Ronaldo nesumnjivo povećao zanimanje za Juventus i talijansku ligu na svjetskoj razini, ostaje pitanje hoće li se u potpunosti isplatiti Staroj dami u financijskom smislu. Ovih dana hrvatske i svjetske medije preplavile su bajkovite priče o prodanim dresovima. Kao, Juventus je već isplatio dobar dio uloženog u Ronalda, a radi se o golemoj cifri ako računamo odštetu i četverogodišnju plaću. 

2

Prilično je smiješno da mnogi sportski novinari na svim meridijanima, pa i na ovim našim, i dalje nasjedaju na dječju priču koju obično lansiraju klubovi preko svojih medijskih trabanata kako bi amortizirali zaprepaštenje i moguće nezadovoljstvo navijača i javnosti zbog astronomske potrošnje. Na tu temu su, recimo, progovorili radnici FIAT-a.

juve

Koliko morate biti naivni da množite broj prodanih dresova s cijenom dresa u trgovinama. Čak i da nikada niste ništa pročitali na tu temu, zdrav razum vam govori da proizvođači sportske opreme nisu sisali vesla. Dakle, koliko vam izgleda logično da, recimo, X tvrtka potpiše ugovor s Y klubom i na godišnjoj razini mu isplaćuje desetke, pa i stotinu milijuna eura, kao u slučaju Man Uniteda ili Barcelone, uskoro i Reala, a onda mu povrh toga prepusti i svu zaradu od prodanih dresova!?

ronaldo-juventus

Prepušta se samo određeni postotak, a samo najveći od najvećih klubova dobiju dvadesetak posto. Dakle, sve što se ovih dana pročitali o Juventusovoj zaradi od prodanih dresova odbijte barem četiri petine i dobit ćete približnu cifru.

Učitaj još novosti