07. 08. 2018 - 15:20
BIO JE ZVIJEZDA ARSENALA, IGRAO FINALE LP-A I ŽELIO GA JE...
907
Shares
BIO JE ZVIJEZDA ARSENALA, IGRAO FINALE LP-A I ŽELIO GA JE REAL: Probao sam narkotike  s 12 godina, dao mi ih je otac!

JERMAINE PENNANT

BIO JE ZVIJEZDA ARSENALA, IGRAO FINALE LP-A I ŽELIO GA JE REAL: Probao sam narkotike s 12 godina, dao mi ih je otac!

Sport.ba
07. 08. 2018 - 15:20
0
Shares

Na scenu je izbio kao tinejdžersko krilo Notts Countyja kada je kao petnaestogodišnjak prešao u Arsenal za dva miliona funti, što je tada bio rekordni transfer za jednog tinejdžera. No Jermain Pennant je bio mamac za nevolje pa je tako ušao u historiju kao prvi nogometaš u Premierligi koji je igrao sa zatvoreničkom narukvicom koju je zaradio zbog vožnje u pijanom stanju.

Te nevolje ga nisu spriječile da ostvari dobru karijeru igrajući za Liverpool, Stoke i Portsmouth, a jedno vrijeme ga je želio čak i Real koji je tada nudio 3,5 miliona funti za Engleza. S obzirom na to da uskoro izlazi njegova autobiografija "Mental", vrijedi se podsjetiti nekoliko anegdota iz života jednog od "zločestih" dečki nogometa.

jermaine-pennant-liverpool-yd33yjwr27791scqknhu67o6t

Roditelji su mu se razveli kada je imao tri godine, majka mu je bila Britanka, a otac diler droge iz Jamajke. Nakon njihova razvoda, on je preuzeo brigu za dvije sestre i brata.P ennant je bio dijete ulice, a siromaštvo ga je približilo bandi zbog koje je gotovo poginuo. Ispred jednog restorane brze hrane, Pennant i njegovi prijatelji su napadnuti vatrenim oružjem iz zasjede, a on se u tom trenutku sakrio iza pulta i ukrao nekoliko pilećih krilaca.

"Imali su noževe, bejzbol palice i nekoliko pištolja. U svoj toj strci, jednoga su izboli, a jedan je dobio palicom, a iz pištolja niko nije stradao", napisao je Pennant u autobiografiji. "Zatim su se razbježali, a naša banda ih je lovila te na kraju sustigla jednog koji je kasnije preminuo u bolnici."

Već sa 14 godina je otišao od kuće, a nogomet mu je pružio utočište koje je daleko od uličnih bandi i narkotika. Igrač je naveo i kako s majkom nije razgovarao deset godina, sve dok ju nije bio prisiljen potražiti zbog problema s pasošem , no jedan od rođaka mu je rekao kako je umrla od raka grla. Teško djetinjstvo mu je obilježio i otac no on kaže da je tu lekciju zapamtio za cijeli život.

p

"Droga me nikad nije privlačila, mislim da je to zato što sam iz prve ruke vidio kako ona utječe na ljude. Nikada se nisam drogirao, ali jednom sam probao, s 12 godina", napisao je Pennant. "Probao sam marihuanu koju mi je dao otac! Bacao sam se po stanu, sav u bunilu, a otac je 'umirao' od smijeha i govorio mi kako će me to naučiti lekciju. Marihuanu ne smatram toliko opasnom kao heroin, ali od tada više nikad nisam pušio travu."

Njegova karijera je ipak svjetlije razdoblje njegovog života no i nju je obilježilo konstantno seljenje pa je Jermain nastupao za čak 15 klubova. Nakon nekoliko posudbi i neuspjeha u Arsenalu, sjajna sezona u Birminghamu mu donosi transfer u Liverpool za 6,7 miliona funti.

jermaine-pennant-of-stoke-006

Za Liverpool je nastupio 55 puta, a čak je igrao i finale Lige prvaka 2007. protiv Milana. Zatim je bio blizu transfera u Real, ali zbog toga što je tražio preveliku plaću, nevjerovatnim obratom završava na posudbi u Portsmouthu.

Nevolje su ono što ga je obilježilo, 2005. godine postao je prvi nogometaš u Premierligi sa zatvoreničkom narukvicom jer je uhićen zbog vožnje u suprotnom smjeru, a voziti nije ni smio jer mu je ranije oduzeta vozačka dozvola. Tada je osuđen na 90 dana zatvora no pušten je uz jamčevinu. U Zaragozi je, dok je igrao za tamošnji klub, ostavio svoj auto marke Porsche Turbo na željezničkoj stanici u gradu, a pet mjeseci poslije, auto je bio prekriven kaznama za parkiranje.

pennant

2012. godine ponovno je uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju, tad je skrivio i nesreću pa mu je vozačka dozvola oduzeta na tri godine. Englez je imao i buran ljubavni život. Ima sina s Larom Murphy no ostavio ju je zbog modela Alice Goodwin s kojom se vjenčao 2014. 

Njegova supruga Alice je u javnosti poznata po svojim provokativnim "WebCam epizodama", a nedavno je u engleskim medijima izašla vijest da i Jermain Pennant s njom snima slične uratke pa je igrač izašao na svim naslovnicama s tvrdnjom: "Nisam glumac u filmovima za odrasle!" Jermaine Pennant je imao sadržajan život i karijeru tako da njegova autobiografija sigurno neće biti dosadno štivo.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti