09. 08. 2018 - 13:35
On je novi transfer-guru: Prodao najskupljega golmana i...
907
Shares
On je novi transfer-guru: Prodao najskupljega golmana i braniča svijeta, za četiri igrača 241 mil. €!

JOSU URRUTIA

On je novi transfer-guru: Prodao najskupljega golmana i braniča svijeta, za četiri igrača 241 mil. €!

Sport.ba
09. 08. 2018 - 13:35
0
Shares

Porto i Monaco poznati su izvoznici igrača koji okreću stotine milijuna eura u svakom prijelaznom roku, ali mogu se sakriti pred jednim čovjekom! Pred majstorom koji je u nekoliko godina uspio prodati u tom trenutku najskupljeg defanzivca svijeta, najskupljeg golmana svijeta, te najveću Bayernovu kupovinu u povijesti! Tko je taj transfer guru?

monaco

Josu Urrutia postao je predsjednik Athletic Bilbaa 2011. godine i od tada klub ima jasno poslovanje: ako želite njihovog igrača, platite klauzulu ili - doviđenja! I na taj način klub je na samo četiri igrača uprihodio 221 milion eura! Radi se o bivšem igraču koji je cijelu igračku karijeru proveo u - Athletic Bilbau! Za baskijski klub odigrao je na poziciji veznjaka 401 utakmicu u 16 sezona, a debitirao je sa samo 16 godina. Zanimljivo je i kako su dva trenera koja je instalirao na klupu, Jose Ziganda i Ernesto Valvderde, njegovi bivši saigrači.

urrutia

Njegova poslovna strategija pokazala se ispravnom i na posljednjem primjeru Kepe Arrizabalage kojeg je Chelsea platio unaprijed određenih 80 miliona eura, čime je 23-godišnji golman postao najskuplji čuvar mreže u povijesti, prestigavši Liverpoolovog Alissona (73 mil. eura iz Rome) i Gigija Buffona (52 mil. eura iz Parme u Juventus). 

kepa

A sve je počelo s Bayernovom kupovinom Javija Martineza za 40 mil. eura u avgustu 2012. godine, zatim je Man. United kupio Andera Herreru za 36 miliona eura u ljeto 2014. godine, nakon čega je Man. City proteklog januara za 65 miliona eura kupio Aymerica Laportea koji je bio najskuplje plaćen defanzivac u historiji do Liverpoolove kupovine Van Dijka za 85 mil. eura iz Southamptona. I to su svi izlazni transferi baskijskog kluba u proteklih sedam godina! Svi ostali igrači odlazi li su nakon isteka ili raskida ugovora...

kovac-javimartinez

Usporedbe radi, Monaco je u tom periodu (od 2012. godine do 2018.) na igračima utržio 834 miliona eura, a prodao ih je čak 49! Porto je, primjerice, prodao 66 igrača za 575 miliona eura, a zagrebački Dinamo na 41 igraču zaradio je 137,21 milion eura.

porto

No, iako je prodavao najbolje igrače, Athletic je pod rukovodstvom Urrutije bilježio solidne rezultate. Sezonu prije dolaska novog predsjednika u klub, Athletic je sezonu završio na šestoj poziciji, dok je u prvoj sezoni pod njegovim rukovodstvom, 2011./2012., bio deseti, ali je i igrao finale Europske lige, koje je izgubio protiv Atletico Madrida, i finale španskog kupa u kojem je bolja bila Barcelona.

bilbao

U iduću sezonu ušli su bez Martineza i doživjeli osjetan pad završivši na 12. poziciji, dok su najbolji bili u sezonama kada nisu prodavali glavne zvijezde; 2013./2014. bili su četvrti u ligi, 2014./2015. sedmi, iduće godine peti, pa ponovno sedmi. Prošla sezona bila je daleko najgora u mandatu Urrutije, klub je završio na niskoj 16. poziciji!

bilbao

Ipak, politika kluba ostala je ista, a navijači očito nastavljaju vjerovati predsjedniku koji trenutno vrši drugi mandat, nakon što je ponovno izabran 2015. godine. Jedan od razloga povjerenja u ovog 50-godišnjaka sigurno je i njegova privrženost Athleticu, kakva se rijetko viđa kod funkcionera na čelu klubova.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti