24. 07. 2018 - 08:25
NEYMAR DOBIVA IDEALNOG SAIGRAČA: 'Busketsov nasljednik'...
907
Shares
NEYMAR DOBIVA IDEALNOG SAIGRAČA: 'Busketsov nasljednik' idealna kockica u Tuhelovom pariskom mozaiku

JULIJAN VAJGL

NEYMAR DOBIVA IDEALNOG SAIGRAČA: 'Busketsov nasljednik' idealna kockica u Tuhelovom pariskom mozaiku

mozzartsport.com
24. 07. 2018 - 08:25
0
Shares

Julijan Vajgl je pred vratima Pariza. Fudbaler Borusije Dortmund je želja novog trenera Svetaca Tomasa Tuhela, a mogao bi da napusti nemački klub ako na Vestfalen iz Kine dođe Belgijanac Aksel Vitsel što deluje kao realna varijanta. O Vajglu se već neko vreme priča u Gradu svetlosti, a ugledni L'Ekip detaljno je analizirao zašto bi ovaj transfer bio višestruko dobar za Pari Sen Žermen.

1. Vajgl je rođeni vođa

Pari Sen Žermenu je preko potreban vođa. To se pogotovo videlo prošle sezone u osmini finala Lige šampiona protiv madridskog Reala. Prvi korak ka rešavanja tog problema Sveci su napravili dovođenjem golmana Đanluiđija Bufona, ali potreban je još neko. Možda baš Vajgl. Dobio bi PSŽ u njemu vođu tima za budućnost. Ovaj momak bio je kapiten u mlađim kategorijama Minhena 1860, a onda prvog tima i to sa 18 godina. Ušao je u istoriju kluba kao najmlađi fudbaler koji je poneo traku.

weigl

2. Tako mlad, a već iskusan

Vajgl je sa 19 godina već prešao u Borusiju Dortmund u kojoj je naučio da mora da se pobeđuje, a zaigrao je i u Ligi šampiona. A u maju 2016. godine debitovao je za seniorsku reprezentaciju Nemačke. Iako tek u septembru puni 23 godine, iza sebe već ima 32 utakmice u evropskim kupovima, od toga 14 u LŠ. Vajgl mora da se bori sa opakom konkurencijom u reprezentaciji Nemačke i zato je do sada upisao “samo” pet mečeva, a nije se našao na spisku putnika na Mundijal. To što je mlad, doduše, može da ima i loših strana. Tako je u Minhenu 1860 ostao bez trake zbog problema sa disciplinom. Sa trojicom prijatelja je popio malo više, pa su javno kritikovali neke poteze kluba.

weigl

3. Sličan je Busketsu i Krosu

Tijago Mota se povukao, a PSŽ traži zamenu baš na toj poziciji i Vajgl se uklapa u taj profil.

Po fizičkoj konstituciji i uticaju na igru podseća na Serhija Busketsa, a uostalom, u Barseloni se kao fudbaler razvijao i Tijago Mota. A pasovi i sposobnost da njima cepa protivničke linije tima navode na zaključak da Vajgl ima određene sličnosti i sa zemljakom Tonijem Krosom. U maju 2016. godine postavio je rekord Bundeslige pošto je za 83 minuta imao 214 dodira sa loptom.

busquets-aplaudiendo-camp-nou-1526119962917

4. Može da igra na više pozicija

Tokom prethodnih godina igrao je i kao ofanzivni vezista i često ume da iskoristi to iskustvo i danas. Izuzetno je brz i ima dobar pregled igre, zna da se kreće bez lopte, ima precizna dodavanja i hitrinu u donošenju odluka. Sposoban je da se prilagodi različitim taktičkim varijantama.

julian-weigl

5. Može još mnogo da napreduje

Ima dosta prostora da bude još bolji. Recimo, u realizaciji. Dao je samo jedan gol na 123 bundesligaške utakmice i to u septembru prošle godine. Takođe, morao bi radi još i na igri glavom. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti da postizanje golova nije njegov primarni zadatak na terenu. Recimo, u sezoni 2015/16 samo je jedan igrač manje od Vajgla šutirao kao golu protivnika – Marko Verati iz Pari Sen Žermena. A Nemac ume dobro da zategne, osetio je to na svojoj koži Sporting iz Lisabona u oktobru 2016. godine.

tucheel99

6. Tomas Tuhel ga odlično poznaje

Radili su zajedno dve godine u Borusiji i baš po Tuhelovim nadzorom je Vajgl dosta napredovao. Zato i nije čudo što bi putevi mogli ponovo da im se ukrste u Parizu. Zajedno su osvojili i trofej u nemačkom kupu.

julian-weigl-tsv-1860-mis-20150528-070329-152gcnio5aa7
“Svi znaju da je Tuhel perfekcionista i da se iznervira kad pogrešite dodavanje na treningu. Nama to često deluje nevažno, ali njemu ne”, objasnio je Vajgl pre dva meseca u intervjuu Zidojče Cajtungu.  

Jedno je jasno, ako do transfera zaista dođe, Tuhel će u novom klubu imati igrača koji do tančina poznaje njegovu fudbalsku filozofiju i neće mu biti potrebno vreme za navikavanje.

Učitaj još novosti