07. 07. 2018 - 23:03
Hrvatska protiv Engleske: Ovo su najveći trijumfi i debakli...
907
Shares
Hrvatska protiv Engleske: Ovo su najveći trijumfi i debakli Vatrenih

SLIJEDI POLUFINALE I NOVI SPEKTAKL

Hrvatska protiv Engleske: Ovo su najveći trijumfi i debakli Vatrenih

Index.hr
07. 07. 2018 - 23:03
0
Shares

Hrvatska i Engleska u srijedu igraju polufinale SP-a. Podsjećamo na najvažnije utakmice koje su do sada igrale ove dvije reprezentacije:

Hrvatska - Engleska 2:0, kvalifikacije za EP 2008.

Hrvatska je 11. listopada 2006. dočekala Englesku na početku kvalifikacija za EP 2008. Hrvatske u nogometnom smislu osam godina nije bilo nigdje. Nije to pretjerano reći. Jer usprkos tome što se plasirala na dva SP-a i jedno EP, tamo nije pokazala išta vrijedno prolaska skupine. Ali pod vodstvom novog, mladog izbornika Bilića, koji je obnovio nacionalnu momčad igračima koje je vodio u U21 reprezentaciji, u velikom stilu počela je povratak europske velikane. Proces povratka počeo je na Maksimiru u jesen 2006. zahvaljujući krtičnjaku na travnjaku i "jednom čovjeku čudnom" na engleskoj klupi. 

Steve McClaren posložio je momčad u 3-5-2 protiv Bilića koji mu je suprostavio ekipu s krilima, na koje ovako postavljeni Englezi nisu imali odgovora. Osim toga, takvi obrambeni velikani kao Ferdinand, Terry i Carragher, nisu mogli spriječiti Eduarda da Silvu, jednog od najnižih igrača na terenu, da glavom zabije za vodstvo Hrvatske 1:0. Pet minuta kasnije Gary Neville vraća laganu loptu golmanu Paulu Robinsonu. Engleski vratar, koji je do tada spašavao svoju momčad, nevjerojatno je promašio loptu, koja ulazi u mrežu. Kasnije se ispostavilo, da je za to zaslužan krtičnjak ispred južnog gola na Dinamovom stadionu.

Engleska - Hrvatska 2:3, kvalifikacije za EP 2008.

Spomenuli smo povratak Hrvatske među europske velikane. On je potvrđen  godinu dana nakon trijumfa nad Engleskom na Maksimiru. Tako da je Hrvatska plasman na Euro uzela velikanu. Engleskoj s Lampardom, Gerrardom, Beckhamom i Campbellom. I to na Wembleyju.

Iako je malo tko vjerovao da će Hrvatska, potpuno rasterećena i od ranije na Euro plasirana pobjednica skupine s Wembleyja otići s bodovima, odnosno da Engleska neće pobijediti i tako kao drugoplasirana se provući na EP, Rusi su se zahvaljujući upravo neočekivanom raspletu plasirali na Euro. Bez kojeg je ostala Engleska.

Kranjčar i Olić prije isteka prvih 15 minuta donijeli su Hrvatskoj 2:0. Lampard i Crouch do 65. minute izjednačavaju. Ali onda Petrić ubrzo po ulasku s klupe donosi veliku pobjedu.

Hrvatska - Engleska 1:4, kvalifikacije SP 2010.

Kvalifikacije za iduće veliko natjecanje opet su spojile Hrvatsku i Englesku. I Englezi su s kamatama vratili Biliću i njegovoj momčadi za blamaže na neuspješnom putu do Eura. Razlog je promjena njihovog izbornika. Smiješnog McClarena naslijedio je veliki Fabio Capello. 

To se vidjelo 10. rujna 2008. na Maksimiru, opet na početku ciklusa. Hat-trick Thea Walcotta i jedan gol Rooneya, Mandžukić je tek "uljepšao" za konačnih 1:4. 

Engleska - Hrvatska 5:1, kvalifikacije za SP 2010.

Još gori potop Hrvatska je od Engleske doživjela na istom mjestu na kojem je dvije godine ranije slavila najveću gostujuću pobjedu. Na rasprodanom Wembleyu završilo je s pet golova u Runjinoj mreži. Lampard i Gerrard zabili su po dva, a Rooney jedan. Eduardo je samo smanjio na 5:1.

Bilić je nakon utakmice govorio kako je morao mijenjati Nikolu Pokrivača već na poluvremenu kod 0:2 jer nije bio dobar na lijevom boku, iako je on sam tražio od izbornika da igra na toj poziciji. Ali, ništa  bolje nije izgledalo bez njega, jer Hrvatska je u nastavku primila tri gola. 

Mjesec dana kasnije Engleska je do kraja pokopala Hrvatsku i to porazom kod Ukrajine.

To je značilo da Engleska izravno ide na SP, Ukrajina u dodatne kvalifikacije, a Hrvatska na ljetne praznike. 

Učitaj još novosti