23. 06. 2018 - 22:30
Evo zašto ne mogu navijati za Srbiju?!
907
Shares
Evo zašto ne mogu navijati za Srbiju?!

MUNDIJAL U RUSIJI

Evo zašto ne mogu navijati za Srbiju?!

Sport.ba
23. 06. 2018 - 22:30
0
Shares

Švicarska je s 2:1 nadigrala Srbiju i tako došla na korak od osmine finala Mundijala u Rusiji. Naši susjedi su imali sve u svojim rukama, rano vodstvo, igru, a onda se sve raspalo. Švicarci su bili mnogo bolji u drugom poluvremenu i zasluženo preokrenuli za prvi trijumf na SP-u.

Sarajlija Vladimir Petković u potpunosti je nadigrao zemljaka Mladena Krstajića na klupi Orlova. Bivši fudbaler Sarajeva očitao je Zeničaninu pravu fudbalsku lekciju, ne samo na terenu već i van njega.

petkovic

Popularni Dado rekao je da je njegova selekcija izgradila pobjednički mentalitet nakon što su savladali Srbiju poslije preokreta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

"Ono što je važno je da smo izgradili pobjednički mentalitet. Čak i kada gubimo pokušavamo ostati pozitivni i pobjeđivati u svakoj utakmici. To smo pokazali u prethodnim mečevima, a čak i protiv Brazila. Mi uvijek pronađemo najbolji način da reagujemo i to je pozitivna karakteristika našeg tima", poručio je bivši igrač FK Sarajevo nakon utakmice.

petkovic

Švicarska je u Kalinjingradu pobijedila Srbiju s 2:1, u utakmici drugog kola Grupe E na Svjetskom prvenstvu. Srbija je povela u petom minutu golom Aleksandra Mitrovića, a izjednačio je Granit Xhaka u 52. minutu. Pobjedonosni gol postigao je Xherdan Shairi u 90. minuti i tako donio svojoj selekciji tri zlata vrijedna boda. 

Ipak, selektor Švicarske nije bio zadovoljan proslavama golova dvojice svojih ponajboljih igrača: "Treba ostaviti politiku sa strane i ne treba je miješati u sport. Potrebno je da pokažemo poštovanje jedni prema drugima". 

xhaka-shaquiri-slavljeI upravo u ovome je veličina stručnjaka koji je u karijeri vodio i rimski Lazio. Vladimir je 1987. godine kao 24-godišnjak napustio rodno Sarajevo, koje je bilo u sklopu tadašnje Jugoslavije, a pet godina kasnije započela je agresija na BiH.

"Sarajevo je tada bio grad pun radosti i sreće", kazao je jedne prilike 54-godišnji Vladimir Petković za švicarske medije, pa nastavio: "Imali smo oko 600 do 700 restorana i barova, bilo je jako puno mjesta gdje su mladi izlazili, a večeri smo često provodili uz pjesmu i ples. Živjeli smo bezbrižno, to je bilo doba bez ikakvih problema."

vladimir-petkovic1984. Petković je u disko klubu upoznao svoju sadašnju suprugu. Sarajevo je tada bilo dom mnogih kultura i religija. Kada je 15. augusta 1963., današnji selektor Švicarske rođen, njegov otac je završio karijeru profesionalnog fudbalera. Petković stariji je od tada zarađivao svoj novac kao direktor vrtića i bio trener amaterima, a Vladimir je čak i kao trogodišnjak dolazio na sve njegove utakmice.

S 10 godina Petković junior počinje trenirati fudbal, a već sa 14 prelazi u redove FK Sarajevo. Petković se prisjetio i tih vremena za švicarske medije.

"Bio sam fizički robustan napadač, imao dobar pregled igre i dobro oko za gol. Po sezoni bih davao i do 60 golova."

petkovic-1Zbog službe u vojsci Vladimir je počeo igrati u Beogradu za Crvenu zvezdu. Nakon završetka njegovog vojnog roka počeo je studij prava (jer je to bilo najjednostavnije) te se počeo baviti profesionalno fudbalom. Svoju posljednju utakmicu na jugoslavenskom tlu odigrao je 1987. godine kao igrač NK Kopera, gdje je u remiju od 1:1 u Titogradu dao i pogodak. Petković je za "Schweiz am Sonntag" otkrio i sljedeće.

"Ljeto '91. sam proveo u Sarajevu, nije bilo znakova nemira. Tek na povratku u Švicarsku sam vidio u Sloveniji vojsku. Godinu dana kasnije stigao je rat i u moje Sarajevo."

ratNevjerovatnih 1.425 dana je Sarajevo bilo pod opsadom, stanovništvo nije imalo ni minutu mira od snajpera. U prosjeku je na grad padalo 329 granata dnevno. 1993. na Petkovićev rodni grad padaju dvije granate na grupu ljubitelja fudbala koji su pratili jednu utakmicu u blizini Dobrinje. Tokom ovog granatiranja poginulo je 15 ljudi, a ranjeno 100, podsjećaju švicarski mediji.

Čak su i zaštićeni objekti, kao što su bolnice, džamije i crkve bili bombardovani. Tokom ove opsade u Sarajevu je poginulo 11.541 ljudi, uključujući 643 djece. 

1992-2221505b

"Ovo je bilo izuzetno teško vrijeme za mene, posebno jer su moji roditelji, kao i roditelji moje supruge bili i dalje u Sarajevu. Užasno je kada preko telefona čujete kako padaju granate. Srećom bio sam u mogućnosti da kasnije svoje roditelje dovedem sebi", otkrio je Petković, čiji roditelji danas žive u Hadžićima i ponosno koračaju glavnim bh. gradom. Popularni Dado i dan danas vezan je za svoju prvu ljubav, Bordo klub s Koševa, bivše saigrače s kojima je i dalje u kontaktu. Ono što ga izdvaja od Krstajića jeste upravo to da je uvijek bio potpuno iskren i spreman priznati koliko su patili njegovi sugrađani.

krstajic

S druge strane, Mladen Krstajić, istina, ističe da je iz Zenice, a onda odvali i veliku glupost nakon poraza od Švicarske. "Na žalost, samo Srbi su izgleda osuđeni na selektivnu pravdu. Nekad prokleti Hag, danas Var", napisao je Krstajić na društvenim mrežama. Naime, aludirao je na neprimjenu VAR tehnologije kod sporne situacije kada je u protivničkom šesnaestercu pao Aleksandar Mitrović. I tu ne bi bilo ništa loše da u sve to nije počeo uvlačiti Hag, optuživši sve da su protiv Srbijanaca. Interesantno da je komšijama uvijek neko drugi kriv, a oni nikad.

Jednog od vodećih ljudi bijeljinskog Radnika pitamo da li je potrebno politiku miješati u sport, jer baš iz Srbije tvrde da su Švicarci tu pretjerali. Također, da li gospodin koji navodno s ponosom ističe da je iz Zenice je svjestan kroz kakve golgote je prošlo nesrpsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini, od Banja Luke, Prijedora pa do Žepe i Srebrenice. Sramotno od čovjeka koji bi trebao biti uzor mnogima...

navijaci-srbija

Ne bi nas čudilo ni da je ovaj Zeničanin istakao da mu je idol Ratko Mladić, kao što su isticali brojni sportisti iz komšiluka. Interesantno je to da im smeta proslava pogodaka Švicaraca, koji su zapravo veličali samo svoju domovinu, a ne ratne zločince. Zato smo na tribinama u Rusiji mogli vidjeti i spodobe s majicama na kojima je lik presuđenog ratnog zločinca i katila zbog kojeg su hiljade bh. građana otišle u smrt. To zanimljivo ljudima u Srbiji ne smeta. 

mladic

I onda neko ima obraza da me pita zašto ne navijam za komšije? Zar bih mogao jer bih tako izdao i one nevino pobijene Srebreničane, koji su zvjerski smaknuti samo zato jer nisu bili pravoslavci. Očito oni ne vrijede mnogo Krstajiću jer krivica je prema njima obostrana. Tvrdnje da su Srbi sveti narod, kojeg stoljećima svi ugnjevataju postalo je nešto u što su skoro pa ubijeđeni. Dok se ne pomire s prošlošću i priznaju brojne zločine na ovim prostorima teško da će se moći navijati za komšije. 

ratko

Također, pojedini fudbaleri Hrvatske uz Thompsonove pjesme proslavili su trijumf nad Argentinom i dali nam podobar razlog da ne navijamo ni za njih. Upravo sramotan gest da im igrači pjevaju "Bojnu Čavoglave", tamošnji mediji su iskoristili da svoje heroje dignu u nebesa. 

Aleksandar Vučić je danas rekao da je ponosan na građane Srbije "koji su i u tuzi zbog poraza u utakmici protiv Švajcarske bili ujedinjeni i dostojanstveni, nikoga nisu vređali, niti pokazali mržnju“, a onima koji mrze Srbiju poručio je da slobodno nastave, jer "to govori i o njihovoj i o našoj veličini." To je Vučićev odgovor na način na koji su hrvatski i švicarski fudbaleri proslavili svoje pobjede na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, "hrvatski uz ustašku pesmu, a Albanci u švajcarskom timu uz provokacije“. A četnička ikonografija mu zanimljivo ne smeta. 

(Sport.ba)

Učitaj još novosti