14. 06. 2018 - 12:56
Zašto je Brazil prvi favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva?
907
Shares
Zašto je Brazil prvi favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva?

EVO I RAZLOGA

Zašto je Brazil prvi favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva?

Sport.ba
14. 06. 2018 - 12:56
0
Shares

Brazilci su i na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici ispali su četvrtfinalu. Ovoga puta bolja je bila reprezentacija Holandije, koja je na krilima Wesleya Sneijdera uspjela preokrenuti rezultat i slaviti sa 2:1. Istina, Brazil je na tom prvenstvu igrao drugačiji stil fudbala – nije bilo lepršavosti ni (pre)lijepih poteza, jer je tadašnji selektor, Carlos Dunga, mnogo više nade polagao u ratnički duh i “rudarenje”.

Na Svjetskom prvenstvu koje se igralo u Brazilu, vodio ih je čovjek s kojim su posljednji put i bili prvaci – Luiz Felipe Scolari. Očekivanja javnosti bila su ogromna, igrači su bukvalno pucali od samopouzdanja, igrali mnogo ljepši (i učinkovitiji) fudbal negoli pod Dungom, ali opet nisu mogli doći do kraja. Sve je krenulo povredom Neymara u posljednjim trenucima četvrtfinalne utakmice protiv Kolumbije, da bi u polufinalu bili pregaženi od reprezentacije Njemačke sa 7:1. Reprezentaciji Brazila ovo je bio najveći poraz u historiji (davne 1920. godine izgubili su od Urugvaja sa 6:0).

tite-apresentacao-brasil-20062016-ay9gswri1izf14sag59iurqhx

Titeov način

Porazom u polufinalu, Scolari se oprostio od reprezentacije Brazila. Fudbalski savez opet se odlučio za Dungu, ali bilo je kristalno jasno kako to nije dobitna kombinacija i kako se ekipa ne smije prepustiti treneru koji “bježi” od brazilskog stila igre. Dungu je 2016. godine naslijedio Adenor Leonardo Bacchi, poznatiji po nadimku Tite, pod čijim vodstvom je reprezentacija počela disati punim plućima. Prije dolaska Titea, Brazil je zauzimao šesto mjesto u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, da bi zatim upisali deset pobjeda i dva remija u narednih 12 utakmica i tako obezbijedili odlazak u Rusiju. Tite je 2012. godine skinuo skalp Chelseaju i to sa Corinthiansom, a preuzevši Brazil započeo je najbolji mogući posao. Za razliku od svojih prethodnika, Tite je vjerovao igračima koji ne igraju u najjačim ligama (Paulinho i Renato Augusto dobili su pozive iako su igrali u Kini), a reprezentativne pozive redovno je dobijao i tinejdžer Gabriel Jesus. Tite je mnogo radio na defanzivi; Brazil je kvalifikacije završio primivši samo 11 pogodaka. Povratak na 4-3-3 formaciju koja je nevjerovatno fleksibilna (često prelazi u 4-1-4-1), učinila je Brazil i ofanzivnom silom (bili su najefikasnija reprezentacija u kvalifikacijama sa 41 postignutim pogotkom).

Koliko je zapravo Tite predan svom poslu, najbolje govori činjenica da su klubovi (njih 19, Flamengo je odbio pomoći Titeu) iz najvišeg ranga brazilskog klupskog fudbala, skautirali i analizirali sve reprezentacije koje nastupaju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Nema mjesta iznenađenjima. Tite je u posljednjih deset-petnaest godina proučavao najbolje moguće trenažne procese i prilagodio iste ekipi Brazila. Nije kopirao, nego je prilagodio. Određeni period proveo je proučavajući Carla Ancelottija, te Zinedinea Zidanea. Deset sati dnevno provodi analizirajući svoje igrače. Ne prepušta ništa slučaju; želi znati sve o svojoj ekipi. Apsolutno sve. Konstanto je na vezi sa svojim igračima; šalje im analize (u tekstualnoj ili video formi), razgovara s njima i upravo tako je uspio ono što njegovi prethodnici nisu uspjeli – doprijeti do igrača. Tite kao da je menadžer kluba, a ne selektor reprezentacije. Takav odnos ima prema igračima koje poziva u reprezentaciju. Taj odnos zasnovan na uzajamnom povjerenju ključ je uspjeha reprezentacije Brazila.
Koliko je zapravo jak Brazil

Kada u svakoj liniji imate barem jednog igrača svjetske klase, to dovoljno govori koliko ste zapravo jaki. Naravno, ključni igrač i čovjek koji na leđima nosi ogroman teret je Neymar. Najskuplji igrač svijeta zabrinuo je brazilsku javnost nakon povrede metatarzalne kosti u februaru. Prvobitne informacije govorile su kako Neymar možda neće biti spreman za Svjetsko prvenstvo. No, to nije bio slučaj. Neymar je u potpunosti oporavljen i spreman da odvede ekipu do zlata. Ništa manje se ne očekuje od najskupljeg igrača na svijetu. Ne predstavlja samo Neymar opasnost po svoje protivnike. Tu je i najbolji lijevi bek svijeta (usuđujem se reći da je bolji i od Roberta Carlosa), Marcelo. Brazil je uvijek imao sjajne bočne igrače (Cafu, Roberto Carlos, Maicon, Dani Alves), koji se u napadačkim akcijama pretvaraju u krilnog napadača. Marcelovi prodori, ulasci u sredinu i stvaranje viška bit će enigma njihovim protivnicima. Istina, Marcelo zna ostaviti dosta prostora iza sebe, ali Tite je naglašavao kako nema namjeru obuzdavati najboljeg beka na svijetu. Zna da bi to bilo kontraproduktivno. Ne treba zaboraviti ni Philippea Coutinha, koji je u zimskom prijelaznom roku pojačao ekipu Barcelone. Hoće li ga Tite koristiti na krilu ili u sredini, ostaje nam da vidimo. Coutinho je opasniji kad s krila ulazi u sredinu, jer ima nevjerovatan udarac kojim probija odlično postavljene odbrane. Upravo su Coutinho i Marcelo najbolji dokazi fleksibilnosti brazilske formacije.

Krilni igrači poput Douglasa Coste i Williana predstavljat će noćnu moru svojim čuvarima. Brzi, fenomenalni u igri jedan na jedan i sposobni da vrše presing (posebno Willian koji je još u Shakhtaru pokazao koliko je taktički zreo) tokom svih 90 minuta. Vrh napada rezervisan je za Gabriela Jesusa koji je u 17 nastupa za reprezentaciju postigao 10 pogodaka. Svoju šansu čekat će i Roberto Firmino koji ima odličnu sezonu iza sebe. Neymar, Douglas Costa, Willian, Gabriel Jesus i Roberto Firmino u jednoj ekipi. Da se naježiš.

brazil-cropped-1mcaw1pbnl01c1t5b6hpxk1g6c

Brazil je odlično izbalansirana ekipa. U veznom redu su i “razbijač” Casemiro teGuardiolin ljubimac Fernandinho, kao i već pomenuti Paulinho čiji prelazak u Barcelonu ni dan danas (skoro) nikome nije jasan. Ukoliko, nekako, uspijete proći pored Casemira i Fernandinha, tu su defanzivci poput Marquinhosa, Mirande, pa i Thiaga Silve. Titeova dilema mogla bi biti startni golman – Ederson ili Alisson. Kome će pripasti čast da bude “jedinica”?! Nebitno. Obojica pripadaju samom svjetskom vrhu kad govorimo o golmanima.

Dovoljan je jedan pogled na sastav da bismo Brazil etiketirali kao favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva. No, papir “ne igra”. Teren je jedino mjerilo. Ukoliko Brazil prenese igru iz kvalifikacija, titula prvaka nije daleko. No, morat će se dobro oznojiti da dođu do zlata. Onog kojeg su “trebali” osvojiti prije četiri godine i to na domaćem terenu. Sad imaju priliku za iskupljenje. Sve zavisi isključivo od njih.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti