04. 06. 2018 - 17:00
Najvažniji broj u svijetu fudbala: Legenda o Juventusovoj...
907
Shares
Najvažniji broj u svijetu fudbala: Legenda o Juventusovoj desetki živi i dalje

DEL PIERO IKONA STARE DAME

Najvažniji broj u svijetu fudbala: Legenda o Juventusovoj desetki živi i dalje

Sport.ba
04. 06. 2018 - 17:00
0
Shares

Carlos Tevez je prilikom potpisa za Juventus 26. juna 2013. zadužio dres s brojem 10 Stare dame. Vjerovatno ne postoji fudbalska ekipa u svijetu čija je "desetka" vrijedna kao ona Juventusova. Omar Sivori, Michel Platini, Roberto Baggio i, naravno, Alessandro Del Piero ponosno su nosili ovaj broj na crno-bijelom dresu najtrofejnijeg italijanskog kluba.

Iako sve same legende, nikad nijedan gore nabrojani fudbaler nije se ni približio statusu kojeg u Juventusu ima "desetka svih desetki", legendarni kapiten ove ekipe Alessandro Del Piero. Kada je Andrea Pirlo iz Milana stigao u Juventus, ponuđena mu je desetka. Gospodin Pirlo je uljudno odbio, pri tom objasnivši: "Alessandro nije dao Juventusu da penzioniše dres sa brojem 10. Ja nisam spreman da nosim desetku, ali jednog dana će se pojaviti neko ko će želiti da je nosi i da nastavi sjajnu tradiciju", pričao je Pirlo.

"Alexova odluka je za svaku pohvalu. San o Juventusovoj desetki se nastavlja. Mladi fudbaleri sanjaju o tom dresu. Del Piero im je omogućio da se taj san nastavi".

Međutim, Tevez je preuzeo breme na sebe, a to nije smetalo ni njegovom sunarodnjaku i sadašnjoj desetki Paulu Dybali. Međutim, niti jedan nije ponovio ništa ni približno kao legendarni Alex.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti