25. 02. 2018 - 14:13
Svečanom ceremonijom zatvorene ZOI: Norveška najuspješnija...
907
Shares
Svečanom ceremonijom zatvorene ZOI: Norveška najuspješnija zemlja u Pjongčangu

UZ VATROMET

Svečanom ceremonijom zatvorene ZOI: Norveška najuspješnija zemlja u Pjongčangu

25. 02. 2018 - 14:13
0
Shares

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu zvanično su zatvorene svečanom ceremonijom na Olimpijskom stadionu poslije 17 dana takmičenja.

Oko 3.000 sportista iz 92 zemlje takmičilo se u 15 sportova i 102 discipline, a XXIII Igre bile su prve na kojima je podijeljeno više od 100 setova medalja. 

Najuspješnija zemlja u Pjongčangu bila je Norveška, koja je sa 39 odličja postavila novi rekord po broju osvojenih medalja. Norvežani su se ukupno 14 puta našli na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja, isto kao i Nijemci, koji su se našli na drugom mjestu sa osam medalja manje. Treće mjesto zauzeli su Kanađani sa 29 odličja, od kojih je 11 zlatnih.

Veliki broj sportista obilježio je Igre svojim rezultatima, ali su se među njima izdvojile dvije dame – Ester Ledecka i Marit Bjoergen. 

Ledecka je postala prva žena u historiji koja je osvojila zlata u dva različita sporta na istim Igrama, pošto je poslije iznenađujućeg trijumfa u superveleslalomu slavila i u svojoj primarnoj disciplini – paralelnom veleslalomu u snoubordu.

Bjoergen se pet puta našla na pobjedničkom postolju i tako je broj svojih medalja dovela do 15, što je čini najuspješnijim sportistom u historiji Zimskih olimpijskih igara. 

Norvežanka je osvajanjem zlata na 30 kilometara stavila tačku na Igre u Pjongčangu i tako se po osmi put okitila zlatom, po čemu se izjednačila sa svojim sunarodnicima Ole Einar Bjorndalenom i Bjornom Daehliejem, koje je prethodno pretekla po broju medalja. 

Olimpijske igre poslije Pjongčanga ostaju na tlu Azije, pošto će naredne ljetnje biti održane 2020. godine u Tokiju, a sljedeće zimske u Pekingu 2022.

 

Učitaj još novosti