25. 02. 2018 - 09:01
Spektakularno finale u hokeju na ledu: Rusima zlato nakon 26...
907
Shares
Spektakularno finale u hokeju na ledu: Rusima zlato nakon 26 godina

PJONGČANG

Spektakularno finale u hokeju na ledu: Rusima zlato nakon 26 godina

25. 02. 2018 - 09:01
0
Shares

Hokejaška reprezentacija Rusije, koja nastupa pod neutralnom zastavom, osvojila je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu pobjedom nad Njemačkom rezultatom 4:3 poslije produžetka u spektakularnom finalu.

Junak trijumfa Rusa bio je Kiril Kaprizov, koji je zatresao mrežu Njemačke u desetoj minuti produžetka u ’pauer pleju’ i vratio svoj tim na tron poslije 26 godina.

Na taj način, selekcija Rusije je osvojila deveto zlato u historiji, ali je do dva došla pod neutralnom zastavom. Zanimljivo, takav je slučaj bio i 1992. godine u Albertvilleu, a svih prethodnih sedam zastava osvojili su hokejaši Sovjetskog saveza.

Sam početak utakmice protekao je u znaku olimpijaca iz Rusije, koji su bili konkretniji u napadu, ali su do prednosti došli u samom finišu prvog perioda. Strijelac je bio Vjačeslav Vojnov, poslije odlične akcije u kojoj su učestvovali i Nikita Gusev i Kiril Kaprizov.

Čekao se odgovor Nijemaca, a on je uslijedio u desetoj minuti druge trećine, kada je Felix Schutz zatresao mrežu Rusa za 1:1.

Sve što se desilo u prvih 40 minuta nikoga nije moglo pripremiti za posljednji period, koji je bio prepun golova, a na kraju nismo imali pobednika. Gusev je vratio prednost Rusima u 14. minuti perioda sjajnim golom iz praktično nemogućeg ugla, ali je samo deset sekundi kasnije Dominic Kahun Nijemcima vratio nadu. 

Tada se sve okrenulo na stranu selekcije Njemačke, koja je to i iskoristila tri minute kasnije i povela prvi put na utakmici. Mnogi su pomislili da je finale riješeno, ali se Rusi nisu predavali, pred posljednji minut su povukli golmana, igralo se ’6 na 5’, a Gusev je sproveo pak u mrežu Nijemaca za 3:3 i produžetak.

U dodatnih 20 minuta nijedan tim ništa nije želio riskirati, igralo se mnogo rezervisanije nego što je slučaj bio u regularnom toku utakmice, pa tako nije bilo ni mnogo šansi za gol. Odluka o novom olimpijskom šampionu pala je u desetoj minuti, kada je u trenutku sa igračem više na ledu Kaprizov donio zlato Rusima.

Učitaj još novosti