22. 02. 2018 - 22:03
On je trenutno najbolji golman svijeta: Toliko je sjajan da je...
907
Shares
On je trenutno najbolji golman svijeta: Toliko je sjajan da je posramio De Geu i Oblaka!

ALLISON

On je trenutno najbolji golman svijeta: Toliko je sjajan da je posramio De Geu i Oblaka!

Goal.com
22. 02. 2018 - 22:03
0
Shares

Da, David De Gea briljirao je završne večeri prvih utakmica osmine finala Lige prvaka, spasio je Manchester United i Mourinhovo ziheraštvo od poraza u Sevilli, a Englezi su izračunali da je Murilov udarac s pet metara, brzinom 90 km/h, obranio reakcijom u 0.24 sekunde!

Ali ista je večer u utakmici koja je izazvala puno manje zanimanja potvrdila jednog drugog golmanskog junaka današnjice: Alissona Beckera.

Tko je, dakle, taj briljantni Romin golman, za kojega govore da nikada ne griješi?

Nedugo nakon što je stigao u Romu, u jednoj je brazilskoj TV emisiji otkrio:

"Znam li psovke na talijanskom? Ma izrekao sam neke grozne riječi, a da uopće nisam znao što znače! Kad sam saznao, bilo je prekasno..."

No, nogometni mu puk baš nije rado oprostio, pa je prva godina u Rimu protekla u frustracijama. Iako je došao kao prvi reprezentativni golman Brazila, Luciano Spalletti davao je prednost Wojciechu Szczesnom.

“Na početku sam se osjećao malo usamljeno, ali barem sam više vremena provodio sa ženom. Koja je bila i trudna, pa sam manje bio fokusiran na karijeru. No, marljivo sam radio na treninzima i učio uz odličnoga golmana kao što je Szczesny."

Igrao je samo u kupu, pa su u domovini krenule žučne rasprave zašto je i dalje prvi golman reprezentacije on, a ne Ederson.

gfxalison-1entz9gk4nhew1vhh4s9b9kmvp

No, Alisson je u kvalifikacijama za SP primio samo tri gola u 11 utakmica.

“Trener je odlučio da ne branim puno, ali nisam tip koji će prigovarati. Imao je dva odlična golmana, ja sam branio u kupu... naučio sam biti strpljiv."

No, SP se približavao, pa je i Alisson počeo razmišljati o odlasku. Ali onda je Roma poslala Szczesnog Juventusu.

“Ovo mi je najvažnija godina karijere. Nisam htio otići, ali morao sam razmišljati o svojim ciljevima."

Novi je trener Eusebio Di Francesco bio oduševljen:

"Kad sam ga vidio na terenu, ostao sam zapanjen njegovim mogućnostima i mirnoćom koju donosi cijeloj momčadi."

I dok Roma baš i nema najbolju obranu Serie A, ima najboljega golmana. Nitko nije imao više utakmica bez primljenoga gola nego Alisson (11). 

Njegove su golmanske sposobnosti izvrsne, skupio je u svim natjecanjima 98 obrana do srijede i Manchestera, što je više nego Szczesny, Jan Oblak i Marc-Andre ter Stegen, dok je po postotku obrana (79,7 %) četvrti od svih golmana liga petice koji imaju u nogama barem 20 utakmica. Ispred su David de Gea (82.3%), Ter Stegen (83.5%) i Oblak (85.9%).

“Podsjeća me na Dina Zoffa," naglasio je bivši Romin trener Roberto Negrisolo i dodao:

"Usporedio bih ga i s Michelom Preud-Hommeom, koji je bio rođen za golmana."

“Kad sam sreo Alissona, rekao sam mu da je rođen za to. I još je ovdje napredovao, pogotovo u istrčavanjima, sad je puno odlučniji."

To su i bile najčešće kritike Alissonu kad se pojavio u Brazilu: da je spor u istrčavanjima i loš u distribuciji lopte.

On je strahovito napredovao u oba područja, tako da u ligama petice jedino Hugo Lloris (32) i Ederson (39) imaju više čišćenja istrčavanjima nego Allison (28), dok preciznost dodavanja od 80.9% posramljuje De Geu (57.3 %) i Oblaka (48.1%)!

“Mnogi ne shvaćaju tko je Alisson, on je fenomen, najbolji od najboljih! On je golmanski Messi! A ima i mentalitet poput Messija. Definitivno golman koji može obilježiti eru", zaključio je Negrisolo.

Stručnjaci ga procjenjuju na 70 milijuna eura, prvi je od velikana oko bacio Liverpool...

Je li to kraj ere Buffona i Neuera?

(Goal.com)

Učitaj još novosti