23. 01. 2018 - 11:49
"SRBIJA NIJE WC EVROPE!" Žestoke reakcije na izjave selektora...
907
Shares

JE LI CVETKOVIĆ PRETJERAO?

"SRBIJA NIJE WC EVROPE!" Žestoke reakcije na izjave selektora Orlova

Sport.ba/Index.hr
23. 01. 2018 - 11:49
0
Shares

Ogrmona interes javnosti i niz reakcija izazvale su izjave Jovice Cvetkovića, selektora rukometne reprezentacije Srbije.

Prije jučerašnje utakmice s Francuskom na EP-u koja se igra u Hrvatskoj on je prvo poručio: "Očekujem od naše braće Hrvata da nas podrže."
 
Srbija je ostala bez šansi za prolazak dalje, ali iznenađenjem protiv Francuske mogla je pomoći Hrvatskoj u borbi za polufinale.
 
"Vidim da je moja izjava izazvala burne reakcije na svim stranama, ali znam što sam rekao bez trunke kajanja", pojasnio je Cvetković zašto je pozvao "braću" Hrvate da navijaju za Srbe i poručio: 
 
"Baš me briga za sve "velikosrbe", "velikohrvate", "velikobošnjake" i "velikoalbance" koji našoj i svojoj djeci kopaju grobove."
 
Žali za vremenima kada su na ovim prostorima ljudi živjeli u slozi: "Što kažem to i mislim. Živjeli smo 40 godina kao braća, pomiješane krvi, zajedničkih slava, Božića i Bajrama, bilo nam je lijepo. Izrekao sam istinu koja se ne smije reći."
 
Smatra da događaje iz bliske prošlosti ne treba zaboraviti, ali treba oprostiti zbog ljepše budućnosti, objasnio je na kraju nadahnutog izlaganja:
 
"Ne, ne bi trebalo zaboravljati, ali treba praštati zbog budućnosti naše djece. Hoćemo li šutjeti i pokazati da smo mrtvi, samo toga nismo svjesni, već čekamo da nam jave? Hoćemo li djeci narednih 40 godina ostaviti pogrome, oluje, klanje ili pokazati da postojimo dajući im djelić našeg sretnog djetinjstva kad nismo znali za razlike među ljudima? Hoćemo li ih ostaviti u getima malih državica ili otvoriti širinu naše prošlosti kada su nam svi putevi u svijetu bili otvoreni? Hoćemo li se zadovoljavati što ovakvi mali, ništavni i slijepi predstavljamo WC Europe?"
 
Cvetkovićevo poentiranje zasmetalo je mnoge u Srbiji, a prvi je reagirao Rukometni savez Vojvodine:
 
"Ako neko Srbiju naziva 'klozetom Evrope', a njen narod pokušava klasificirati kao slijep, mali i ništavan, ne možemo ostati nijemi i dozvoliti da bilo tko slučajno pomisli da je to naše mišljenje i naš stav. Mi volimo Srbiju. Srbija je naša majka i naš otac, naša djeca, naša mladost i ljepota. Srbija su naše rukometašice i naši rukometaši", ističe RSV i pita svoju krovnu organizaciju, Rukometni savez Srbije, predstavljaju li Cvetkovićeve riječi i njihov stav:
 
"Budući da je izjava selektora objavljena i na službenom sajtu Saveza, postavljamo pitanje rukovodstvu RSS, da li je stav Rukometnog saveza Srbije da je Srbija 'klozet Evrope'?"
 
"Pitamo i osvajače medalja iz 2012. i 2013. godine, da li smatraju da su svoj trud, krv i znoj ulagali da bi osvojili medalju za 'klozet Evrope'?"

Učitaj još novosti