16. 01. 2018 - 22:33
Kauboji sebi zagorčali život: Čak ni tri pobjede im ne...
907
Shares
Kauboji sebi zagorčali život: Čak ni tri pobjede im ne garantuju polufinale!

EVROPSKO PRVENSTVO

Kauboji sebi zagorčali život: Čak ni tri pobjede im ne garantuju polufinale!

16. 01. 2018 - 22:33
0
Shares

Švedska je iznenađujuće večeras savladala Hrvatsku s 35:31 u Splitu u okviru 3. kola grupne faze Evropskog prvenstva. Kaubojima je pobjeda u ovom duelu donosila prvo mjesto, ali i četiri boda u nastavku takmičenja.

Ispalo je najgore moguće po njih, a tako su pogurali Srbiju koja će se ipak naći u narednom krugu. Hrvatska je ovim porazom ostala i bez toliko željenog dana odmora te će iduću utakmicu igrati već za dva dana u Zagrebu, a Švedi će dobiti zasluženi dan odmora više.

Pobjedom Švedske ispao je Island, a Srbija prošla dalje. Šveđani su prenijeli četiri, Hrvatska dva boda, a Srbi niti jedan u sljedećoj fazi. U drugom krugu Hrvatskoj će tako trebati najmanje dvije pobjede za prolazak u polufinale, a vjerovatno i sve tri pobjede. Međutim, nevjerovatno zvuči da Kauboji mogu ispasti i s tri trijumfa.
 
U drugom krugu Hrvatska će igrati protiv Francuske (četiri boda), Norveške (dva boda) i Bjelorusije (bez bodova), a dalje će proći dvije od šest reprezentacija.
 
I dok pobjeda protiv Bjelorusije ne bi smjela doći u pitanje, Norveška i Francuska će biti puno teži zalogaj za izabranike Line Červara. Norvežani su Hrvatsku izbacili prošle godine u polufinalu Svjetskog prvenstva, a ne trebamo ni podsjećati kako Hrvatska uglavnom prolazi u okršajima s Karabatićem i društvom. 
 
Realno je očekivati i da će Švedska pobijediti Bjelorusiju pa bi u tom slučaju Hrvatska ispred Švedske vjerojvatno mogla završiti samo sa svim pobjedama u drugom krugu. Veliki izazov... Drugi krug počinje već u četvrtak.

Bitno je naglasiti da Hrvatska s tri pobjede bi imala osam bodova (više ne može osvojiti sigurno). Francuska uz eventualni poraz od Hrvatske i pobjede protiv Srbije i Švedske bi imala isti bodovni učinak, dok bi recimo Švedska uz poraz od Francuske i pobjede protiv Bjelorusije i Norveške također osvojila famoznih osam bodova. U tom slučaju gledala bi se gol razlika. I onda je apsolutno sve moguće.

Svakako da ni raspored ne ide u prilog našim susjedima, jer posljednji meč u grupi igraju Skandinavci - Švedska i Norveška. Ne treba više ništa ni spominjati...

Srbija će pak drugi krug otvoriti u četvrtak upravo duelom s Norveškom. Očekuje nas sigurno super zanimljiva završnica.

Učitaj još novosti