05. 01. 2018 - 07:46
Slovenačko čudo od djeteta pomjera granice: Do stotke s 18 godina
907
Shares
Slovenačko čudo od djeteta pomjera granice: Do stotke s 18 godina

LUKA DONČIĆ

Slovenačko čudo od djeteta pomjera granice: Do stotke s 18 godina

05. 01. 2018 - 07:46
0
Shares

Pregled igre, smirenost kao da je iza njega 15 sezona, iako se radi o vrhunskom strijelcu, uvijek će dodati saigraču koji je u boljoj poziciji ovo su neke od vrlina košarkaša Real Madrida Luke Dončića, koji je u srijedu u pobjedi Real Madrida nad Baskonijom (82:69) sa 18 godina i deset mjeseci postao najmlađi igrač ikada u španskoj ACB ligi sa 100 nastupa.

Slovenačko čudo od djeteta je u revanšu ekipi iz Vitorije u 14. kolu prvenstva za nedavni težak poraz u Evroligi (75:105) zabilježilo 12 poena, sedam asistencija i četiri skoka. Nakon ljetošnje povrede najkorisnijeg igrača (MVP) ACB lige i Evrolige Serhija Ljulja, Dončić je preuzeo ulogu lidera "kraljeva" i zasad mu ide sjajno. U prvenstvu prosječno bilježi 14,6 poena, 5,8 skokova i 4,7 asistencija. Još bolji je u Evroligi, gdje je sa 18,6 poena, 5,7 skokova i 4,8 asistencija trenutno prvi kandidat za MVPa takmičenja. Jedini igrač koji je u tim godinama ovoliko dominirao u novijoj istoriji evropske košarke bio je legendarni Dražen Petrović. Poređenja Dončića i "Mocarta košarke" su sve češća i mnogi stručnjaci Realovog vunderkinda vide kao nasljednika Petrovića. Igor Kokoškov, srpski trener koji je radio sa Dončićem ljetos u reprezentaciji Slovenije, kada su osvojili Evropsko prvenstvo, u nedavnom razgovoru za "Nezavisne" govorio je o ovom poređenju.

"Mislim da ima osnovu, Dončić se sigurno može meriti s Petrovićem. Dražen je na ovim prostorima postavio kult individualnog rada, dolazio je prvi na trening, a posljednji sa njega odlazio. On se nikada nije folirao i voleo bih da Luka liči na njega i to pokupi, ali ipak će biti jedinstven", kazao je tada Kokoškov.

Ovog ljeta Dončić će vjerovatno izaći na NBA draft. Predviđa se da će biti izabran na jednoj od prve tri pozicije. Ipak, stvari "preko bare" se dosta razlikuju za evropske bekove, koji, za razliku od kolega na centarskim pozicijama, mnogo teže uspijevaju da dođu do prostora i minuta u najjačoj ligi svijeta. Možda bi za Dončića dobar potez bio da ostane još jednu ili više godina u Realu i do kraja izbrusi svoj talenat. Ne treba zaboraviti Hrvata Marija Hezonju, koji je 2015. s velikom pompom kao peti pik na draftu otišao put Orlanda. Hezonja je u svojoj trećoj sezoni i dalje epizodista u ekipi sa Floride, koja je jedna od najgorih u ligi. Za 15 minuta koje provodi na parketu Hezonja prosječno bilježi 6,1 poen, 2,8 skokova i 0,8 asistencija. Svakako premalo za igrača i koji je kao devetnaestogodišnjak prije dvije i po godine u jednoj utakmici za Barselonu postigao osam trojki u prvenstvu i izjednačio rekord legendi poput Aleksandra Đorđevića, Oskara Šmita i Igora Rakočevića.

Laso stigao Fernadiza
Pobjeda nad Baskonijom bila je jubilej Pabla Lasa, trenera Reala, koji se izjednačio po broju utakmica (490) s legendarnim Pedrom Fernadizom, koji je do sada bio stručnjak s najviše mečeva na klupi Reala. Laso je do sada s Realom osvojio tri prvenstva Španije i Evroligu. Španski Kup kralja osvojio je pet puta, a tri puta je bio najbolji u Superkupu.

Prosjeci Dončića  sezona 2017/2018.
Evroliga
Poeni: 18,6
Skokovi: 5,7
Asistencije: 4,8
 
ACB liga

Poeni: 14,6
Skokovi: 5,8
Asistencije: 4,7

Učitaj još novosti