11. 12. 2017 - 07:48
Već im možemo čestitati naslov prvaka: Čak ni Mourinho nije...
907
Shares
Već im možemo čestitati naslov prvaka: Čak ni Mourinho nije uspio zaustaviti rekordni City

ANALIZA DERBIJA

Već im možemo čestitati naslov prvaka: Čak ni Mourinho nije uspio zaustaviti rekordni City

Sport.ba/Goal
11. 12. 2017 - 07:48
0
Shares

Dugoočekivani mančesterski derbi bio je utakmica prepuna grešaka, sitnih prekida i kontroverznih situacija, ali i utakmica koja je dokazala jednu stvar toliko očito u ovogodišnjem izdanju Premier lige - Manchester City je za klasu ispred svih ostalih.

Jose Mourinho pokušao je s odlučnim i čvrstim pristupom, ali na kraju su crveni vragovi samo pripomogli da sastav Pepa Guardiole dođe na prag osvajanja naslova s 22 utakmice do kraja prvenstva.

Portugalac je izgubio devet ogleda protiv Katalonca u svojoj trenerskoj karijeri, najviše od svih trenera s kojima se suočio. Ali što je još važnije, Građani su ovom pobjedom pobjegli na 11 bodova prednosti na vrhu. I čine se nezaustavljivima.

Većina najava velikog sraza bavila se upravo razlikom stilova prezentiranih od strane dvaju klubova u dosadašnjem dijelu sezone i upravo je derbi opravdao postavljene teze.

Plavi su većinu utakmice proveli igrajući u svojem karakterističnom stilu s puno kombinatorike i okomitih dodavanja dok su se crveni vragovi zajedno s publikom mogli samo diviti igri svojih gradskih rivala.

Najbolji dokaz toga je činjenica da su domaćini imali samo 35 posto lopte u svojim nogama što je najmanji postotak u svim njihovim domaćim utakmicama od kada su počela mjerenja tih podataka.

Ovo je mogao biti dan u kojem će United smanjiti prednost Cityja na vrhu tabele na samo pet bodova te pružiti engleskoj nogometnoj javnosti svojevrsnu nadu kako će možda ipak ove sezone gledati uzbudljivo prvenstvo u kojem pobjednik neće biti odlučen kolima prije kraja takmičenja.

Međutim, nakon zaslužene pobjede nad ljutim rivalima, City izgleda moćno te se ne nazire način kako bi titulu mogao ispustiti iz svojih ruku.

Crveni vragovi su u prvom poluvremenu zauzeli ulogu posmatrača koji je dopuštao Guardiolinoj momčad da izvodi akcije bez ikakvog pritiska s njihove strane. Činilo se kao da su odbrambenu filozofiju preuzeli od neke NBA ekipe za vrijeme regularne sezone, ali jedini je problem što, za razliku od sudionaka u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, vragovi nisu imali ni razrađeni ofanzivni plan.

Dominacija građana se isplatila kada je David Silva poentirao nakon lošeg čišćenja kornera od strane Romelua Lukakua. Sasvim neočekivano, nakon primljenog gola United se podigao te je uspio izjednačiti nakon što je ubačaj Marcusa Roja u mrežu pospremio Marcus Rashford.

Odjednom se pojavio mali tračak nade za domaći sastav, no on je ugašen nakon samo devet minuta igre u drugom poluvremenu kada je ponovno loše očistio tragičar Lukaku, a najbolje se snašao Otamendi poentiravši za prednost svoje momčadi.

Belgijski napadač često je bio kritiziran zbog svojih poteza u protivničkom šesnaestercu, ali ovoga puta je otišao i korak dalje zabrljavši u vlastitom kaznenom prostoru.

Momčad Josea Mourinha imala je nešto više lopte u svojim nogama u nastavku što je i razumljivo s obzirom na činjenicu da im je prijetilo odvajanje Citya na veliku prednost na vrhu lige.

Najbolju su priliku crveni imali preko Lukakua, no njegov udarac sjajno brani Ederson. U nastavku akcije opet je čudesan Brazilac koji skida volej Juana Mate. Zabiti je mogao i Rashford nakon velike pogreške Delpha.

Uprkos svim prilikama, City je uspio doći do pobjede, svoje četrnaeste u nizu čime je izjednačio Arsenalov rekord iz poznate nepobjedive sezone topnika. Manchester City nanio je jedina dva domaća poraza Mourinhu otkada je stigao na Old Trafford 2016. godine.

Ovo je bio dvoboj prvog i drugog, susret u kojem su se vragovi trebali isprofilirati kao legitimni kandidat za ugrožavanje Cityjevih šampionskih ambicija. To se nije dogodilo pa građani ostaju usamljeni na vrhu Premiershipa.

Prednost je 11 bodova, ali čini se kao 111. Jedini koji može spriječiti City u osvajanju naslove je upravo sam City. 

Učitaj još novosti