29. 11. 2017 - 18:52
Noć kada je 'Teatar snova' vidio razigrano Sarajevo: Sudija...
907
Shares
Noć kada je 'Teatar snova' vidio razigrano Sarajevo: Sudija Mašen spriječio ogromnu senzaciju

NA DANAŠNJI DAN 1967.

Noć kada je 'Teatar snova' vidio razigrano Sarajevo: Sudija Mašen spriječio ogromnu senzaciju

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
29. 11. 2017 - 18:52
0
Shares

Na današnji dan, već sada daleke 1967. godine, Fudbalski klub Sarajevo gostovao je u grotlu "Old Trafforda" pred 65.000 fanatičnih navijača velikog Manchester Uniteda. Bio je to revanš susret osmine finala tadašnjeg Kupa šampiona (današnja Liga prvaka).

Engleski sastav bio je apsolutni favorit, a prvi meč odigran na stadionu Koševo pred više od 40.000 gledala okončan je bez pogodaka uprkos odličnom izdanju Bordo kluba.

Ipak, igrači Sarajeva, svjesni svoje realne vrijednosti, potajno su priželjkivali da eventualnim podvigom proslave Dan Republike. Čak je, i s ovolike vremenske udaljenosti, jasno da su to mogli postići da režiju utakmice nije ponovo preuzeo sudija, ovaj put Mašen, iz Francuske.

Domaći su, u uraganu navijanja, poveli u prvom poluvremenu s 1:0 pogotkom Astona, ali to nije značilo i konačnu odluku. Ekipa Sarajeva u sastavu: Muftić, Fazlagić, Blažević, Jesenković, Vujović, Prljača, Delalić, Šiljkut, Musemić, Bajić i Antić uspjela je da uspostavi ravnotežu. Pogotovo je to bilo sredinom drugog poluvremena. Šezdeset i treći minut bio je koban za Bordo tim, a sramotan za čovjeka u crnom.

Best je bio najbolji pojedinac utakmice, ali to mu nije bilo dovoljno. Provocirao je gostujuće igrače i faulirao ih bez lopte. U 59. minuti, Best je namjerno udario golmana Muftića (da bi ga poslije utakmice čak povrijedio udarcem šakom u glavu!). To je naelektrisalo atmosferu, a u 63. minutu sve je ličilo na uzavreli pakao. U jednoj akciji domaće navale, lopta je izašla izvan igrališta i čak udarila fotoreportera. Sudija Mašen nije, začudo, prekinuo igru. Lopte se dokopao Best i postigao drugi gol za United.

Na ogorčene proteste igrača s Koševa sudija je, umjesto da poništi pogodak, pokazao Prljači put u svlačionicu. Bila je to dvostruka nepravda moguća, eto, i u najvećem takmičenju u Evropi. Ipak, fudbaleri Sarajeva nisu je prihvatili, te su hrabro odigrali ostatak susreta iako s igračem manje. Ostajući posljednjih četvrt sata ponovo s deset igrača, Sarajlije su, ispoljavajući zadivljujuću borbenost, potisnule protivnika na njegovu polovinu.

U 86. minuti, Delalić je, prihvatajući jednu loptu s desne strane, glavom postigao izvanredan pogodak smanjujući vodstvo na 2.1. Sada je veliki United drhtao, baš kao i prije 14 dana na Koševu. Ali, uz dodatnu pomoć gospodina Mašena, uspjeli su da spriječe senzaciju i izvuku pobjedu. Jer, sudija nije uopšte uzeo u obzir prekid igre kod drugog gola, već je požurio da odsvira kraj oštećujući razigrano Sarajevo.

Veliki mečevi s Manchester Unitedom potvrdili su, na žalost, da za učešće u najvećim i najskupljim takmičenjima, nije dovoljno samo znanje. To je najbolje osjetio i ocijenio legendarni trener Franjo Lovrić izjavljujući poslije utakmice u Mančesteru: "Nije nas eliminisao Manchester United, već sudije!"

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti