29. 11. 2017 - 14:20
Prije deset godina bili su najbolji mladi nogometaši svijeta....
907
Shares
Prije deset godina bili su najbolji mladi nogometaši svijeta. Gdje su danas?

OD BALEA DO BRENA

Prije deset godina bili su najbolji mladi nogometaši svijeta. Gdje su danas?

Index.hr
29. 11. 2017 - 14:20
0
Shares

Samo rijetki talenti, dragulji, oni koje nazivaju novim Messijima i Maradonama zaista i postanu velike nogometne zvijezde. Prije točno deset godina World Soccer objavio je listu najboljih mladih nogometaša svijeta, igrača za koje su svi bili uvjereni da će oni u nadolazećim godinama vladati svjetskim nogometom.
 
Gdje su danas igrači koji su na toj listi bili među deset najboljih?
 
Sadick Adams
 
Upravo kada je objavljen navedeni članak u World Socceru, Adams je potpisao ugovor sa slavnim Atletico Madridom i predstavljen je kao najveći nogometni talent na svijetu. Međutim, u Madridu su jako brzo shvatili da Adams nikad neće postati nasljednik Torresa koji je te godine napustio klub. 


 
Nakon samo jedne godine u Madridu Adams je otišao u Vojvodinu. Potpisao je ugovor na četiri i pol godine, ali je raskid ugovora dobio nakon samo devet utakmica. 
 
Kasnije je igrao u Tunisu, Saudijskoj Arabiji, a sada je u prvoj ligi Gane. U dresu Asante Kotoka stigao je i do reprezentacije Gane za koju je kao 27-godišnjak debitirao ove godine. Klubu je donio Kup gane hat-trickom u finalu.

Ismail Aissati
 
Ima puno veću karijeru od prethodnika, a možda bi imao još veću da sa 16 godina nije odbio prelazak u Barcelonu. 
 
Odigrao je više od 50 utakmica za PSV i više od 40 za Ajax iz kojeg je 2012. godine otišao u turski Antalyaspor. Jednu sezonu proveo je u Turskoj, tri u Tereku, a od prošle sezone vratio se u Tursku i predvodi vezni red Alanyaspora.
 
Iako je rođen u Nizozemskoj, za čiju je U21 reprezentaciju igrao i s kojom je dva puta pokorio Europu, u karijeri je odigrao dvije utakmice za Maroko, obje prije više od šest godina.

 Alexandre Pato
 
Njegovu karijeru obilježile su ozljede pa tako sada u 28. godini umjesto da trese mreže po Europi, zabija u Kini gdje igra za Tianjin. 
 
Prije deset godina je za 24 milijuna stigao iz Internacionala u Milan za koji je igrao sljedećih pet godina. Gotovo da nema suparnika kojem u tom periodu nije zabio - Realu na Bernabeu za pobjedu 3:2, Barceloni u prvoj minuti onim legendarnim sprintom za 1:0, srušio je Inter u borbi za Scudetto 2011. godine, a zabijao je i Juventusu, Fiorentini, Romi, Laziju, Napoliju...
 
Iz Milana se vratio u Brazil gdje je igrao za Corinthians i Sao Paulo, na europsku nogometnu scenu neuspješno se vraćao u Chelseaju i Villarrealu, a sada mu odlično ide u Kini gdje je ove godine zabio 15 golova u 24 nastupa.
 
Za Brazil je odigrao 27 utakmica, ali posljednju prije više od četiri godine.
 

 Anderson 
 
Danas je najpoznatiji kao jedan od najvećih promašaja Sir Alexa Fergusona. United ga je 2007. godine platio tada ogromnih 30 milijuna eura, nakon što je bio igrač Svjetskog kadetskog prvenstva. U Unitedu je uživao družeći se s Ronaldom i Nanijem, ali navijači uglavnom nisu uživali u njegovim igrama. 
 
Mnogi se i danas pitaju kako se Anderson na Old Traffordu zadržao čak osam sezona i odigrao skoro 200 utakmica za slavni klub. 
 
Dok je još igrao u Unitedu, bivši nogometaš tog kluba Wes Brown nazvao ga je najglupljim igračem s kojim je ikad igrao te otkrio da Anderson nije naučio gotovo niti jednu riječ engleskog jezika.
 
Engleski novinari izračunali su da je Brazilac na kraju koštao United oko pet milijuna eura po postignutom pogotku. 
 
Otišao je prvo na posudbu u Fiorentinu, gdje se nije proslavio, a onda se vratio u Brazil, ali ništa bolje nije prošao ni u Internacionalu. U prvoj sezoni nije zabio niti jedan gol, a zatim je u sljedećoj sa suigračima ispao iz lige. Internacional ga je posudio Coritibi za koju će igrati do kraja godine. Pola plaće dobiva od Internacionala, a pola od Coritibe.

Giovani dos Santos 
 
Prije deset godina proglašen je za Ronaldinhovog nasljednika, Barcelona mu je davala priliku, ali uzalud... Nikoga nije uvjerio da može igrati za Barcelonu iz koje je godinu dana nakon debija otišao u Tottenham.  

Englezi su ga slali po posudbama, a razočaran odnosom kluba zatražio je odlazak 2012. godine. Tada je potpisao za Mallorcu gdje se solidnim igrama izborio za transfer u Villarreal. Prvu sezonu u Villarrealu je odigrao jako dobro s 11 golova i osam asistencija, u drugom nije mogao zabiti gol ni na treningu pa su ga na kraju prodali u La Galaxy u kojem i danas igra. 
 
I dalje igra za meksičku reprezentaciju za koju je u proteklih 10 godina odigrao više od 100 utakmica. 

 Gareth Bale
 
Jedan od rijetkih s ovog popisa koji je napravio karijeru veću od one kakva mu se predviđala. 
 
Dovoljno je reći da danas igra u Realu, da je najveći svjetski klub za njega prije četiri godine platio tada rekordnih 100 milijuna eura te da će uskoro postati najbolji strijelac u povijesti reprezentacije Walesa koju je odveo na prvo Europsko prvenstvo, i to do polufinala.

Sergio Aguero
 
Kada se pravila ova lista, već je bio najskuplji nogometaš u povijesti Atletico Madrida i najbolji mladi nogometaš svijeta. Kasnije je odlaskom Torresa preuzeo ulogu prvog napadača madridske momčadi s kojom je osvojio Europsku ligu asistiravši za oba gola u finalu protiv Fulhama. 
 
Za 45 milijuna eura 2011. godine otišao je u Manchester City, u kojem je danas najbolji strijelac u povijesti kluba. Najvažniji trenutak u tom klubu mu je pogodak u posljednjoj utakmici sezone, kada je u posljednjoj minuti donio naslov engleskog prvaka koji je klub čekao 44 godine. 

Bojan Krkić
 
Četiri godine nosio je dres Barcelone, odigrao više od 100 utakmica za slavni klub, ali nikad nije osvojio navijače koji su vjerovali da može puno, puno više od onog što je pokazivao na travnjaku. 
 
Mogao je birati između reprezentacije Srbije i Španjolske, ali je odabrao Španjolce i pogriješio jer je do danas odigrao samo jednu utakmicu.
 
Nakon Barcelone je lutao po Europi - igrao za Romu, Milan, Ajax, Stoke, Mainz, a trenutno je na posudbi iz Stokea u Alavesu. 

Breno
 
Najpoznatiji po tome što je, dok je bio igrač Bayerna, u alkoholiziranom stanju podmetnuo požar u svojoj vili u Grünwaldu. Šteta je procijenjena na milijun i pol eura, a on je osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora. 
  

Iz zatvora je pušten nakon više od godinu dana, nije igrao četiri godine, a prvi put se nogometu vratio 2015. godine u Sao Paulu. Tamo se brazilski branič nije nametnuo pa je ovu godinu proveo na posudbi u Vascu. 
 
Navijači Bayerna žestoko su slavili kad su ga 2008. godine uspjeli dovesti u borbu s Realom, Milanom i Juventusom, ali je na kraju odigrao tek 18 utakmica za bavarski klub.

 

Gerardo Bruna
 
Madridski Messi, tako su zvali ovog argentinskog veznjaka dok je bio u mlađim kategorijama Reala. Međutim, odbio je potpisati ugovor s Realom i možda napravio pogrešku života. Umjesto Reala je odabrao Liverpool, ali je na Anfieldu uglavnom igrao za rezerve.
 
Kako nije nikako igrao, tako mu je bilo teško nakon tri godine pronaći novi klub. Priliku mu je pružio drugoligaš Blackpool, ali ga se riješio nakon manje od godinu dana. 


 
Tad je počelo njegovo lutanje - španjolski drugoligaš Hesca, engleski šestoligaš Whitehawk, trećeligaš Accrington, a sada igra u Kanadi za Ottawu. 

Učitaj još novosti