27. 11. 2017 - 17:55
Gattuso od Milana do Milana: Banalna karijera obilježena...
907
Shares
Gattuso od Milana do Milana: Banalna karijera obilježena urlanjem, brzim otkazima i besparicom

GATTUSO OD MILANA DO MILANA

Gattuso od Milana do Milana: Banalna karijera obilježena urlanjem, brzim otkazima i besparicom

27. 11. 2017 - 17:55
0
Shares

Gennaro Gattuso četvrti je član generacije osvajača Lige prvaka 2007. koji će sjesti na klupu nakon Seedorfa, Inzaghija i Brocchija, ali ni jedan nije napravio značajniji uspjeh. Naprotiv, napustili su klub u kojem su postali igračke legende podvijena repa…

Legendarni „Rino“ s Milanom je osvojio sve na terenu, a sad se vraća kako bi isto ponovio na klupi. U odijelu je ostao jednako prgav i prkosit kakav je bio dok je nosio crno-crveni dres dres, ali ne može se pohvaliti istim rezultatima.

Gennaro Gattuso u ponedjeljak u podne vratio se u klub s kojim je u igračkoj karijeri osvojio dva Scudetta, dva talijanska superkupa i Kup, dvije Lige prvaka, dva Uefina superkupa i Klupsko svjetsko prvenstvo te će naslijediti bivšeg reprezentativnog kolegu Vincenza Montellu, koji je jutros otpušten zbog lošeg starta u sezonu.

Legenda kluba na San Siru je provela čak 13 sezona odigravši 387 utakmica te zabivši ravno 10 golova prije nego je 2012. godine objavio kako neće produljiti ugovor te kako će po njegovu isteku karijeru nastaviti u švicarskom Sionu.

U veljači 2013. godine s 35 na grbači odigrao je posljednju utakmicu u igračkoj karijeri i odmah iz kopački uskočio u cipele zamijenivši Victora Munhoza na Sionovoj klupi. Odlučio se umiroviti jer je njegov temperament sve teže podnosio „svježu krv“, odnosno mlađe igrače koji su bili brži, jači, izdržljiviji…

Zbog živaca se u smiraj karijere nekoliko puta zakačio naterenu na terenu, 2012. godine, u svojoj posljednjoj sezoni, napao je Tottenhamova trenera Joea Jordana i primio ga za šiju usred utakmice, a godinu kasnije u švicarskoj Superligi iščupao je karton iz ruke sucu, no ubrzo se smirio i vratio mu ga uz neizbježnu talijansku gestikulaciju skupljenim prstima i njegov slavni luđački pogled.

Stoga se odlučio upristojiti i postati trener te je preuzeo Sion kao trener-igrač, startao je ohrabrujuće pobijedivši prvi put u švicarskom kupu isti mjesec kad je sjeo na klupu, no nastavio je očajno i skončao neslavno, pedalom nakon samo tri mjeseca na klupi sa samo 10 osvojenih bodova u 11 prvenstvenih kola.

Prvi „ozbiljan“ trenerski posao bio mu je Palermo u ljeto 2013. godine. Ludi predsjednik Rosanera Maurizio Zamparini objavio je kako će Gatuso preuzeti klub po ispadanju u Serie B i pokušati ga vratiti u elitni rang talijanskog nogometa, no čini se kako dvojica luđaka nisu mogli dugo zajedno i Gattuso je otpušten već u rujnu nakon samo dvije pobjede i remija u uvodnih šest utakmica.

Tijekom sezone 2013-14. usavršavao se položivši Uefinu Pro licenciju i potom preuzeo OFI Kretu u lipnju 2014. godine, ali izdržao je samo utakmicu više nego na prijašnjem poslu. Već u uvodnih nekoliko mjeseci njegova mandata počeli su problemi, igrači i stručni stožer nisu dobivali plaću, financijska situacija je bila gora nego u Cibaliji, ali Gattuso je od svojih igrača zahtijevao stopostotnu posvećenost unatoč tome što nisu imali za germu.

Njegovo živčano urlanje i lupanje po stolu na konferenciji za medije obišli su društvene mreže zbog njegovog slavnog imena, a pančlajn izjava „kako ga nije briga za novac, nego za klub“ poslužila je novinarima kao sjajna oprema za vijest o otkazu u listopadu 2014., za koji je službeni razlog naveo „financijske probleme.“

Farsa u OFI-ju nije ni tu stala, već idući dan uprava i navijači nagovorili su ga na povratak, ali dva mjeseca kasnije ipak je i službeno otišao. Također zbog „klupskih financijskih problema.“

U prvom mjesecu 2015. godine pokušao se vratiti u Škotsku u kojoj je igrao pri početku nogometne karijere u dresu Rangersa prijavivši se za posao škotskog Hamilton Academica, no nije prošao na natječaju, ali zato ga je u kolovozu 2015. godine zaposlila Pisa s kojom je konačno osjetio uspjeh kao trener.

Preuzeo ju je u talijanskoj trećoj ligi i odveo do promocije u drugu kroz dodatne kvalifikacije, no u lipnju 2016. vratio se starim navikama ponovo ispavši u treću te je potom iznenada dao otkaz opravdavši ga „ozbiljnim, učestalim i neprihvatljivim“ problemima u klubu. Ali ponovno se, jednako neobjašnjivo, mjesec dana kasnije vratio kao glavni klupski trener no nakratko.

Prije samo pola godine sjeo je na klupu Milanove Primavere, odnosno momčadi do 19 godina s kojom je bio treći nakon deset kola tekućeg prvenstva.

Gattuso je treći član generacije koja je 2007. godine podigla Ligu prvaka koji je vodio mladu momčad nakon Inzaghija i Brocchija, odnosno četvrti koji će sjesti na klupu seniora, nakon Seedorfa (2014.), Inzaghija (2014-15.), Brocchija (2016), ali ni jedan nije napravio značajniji uspjeh. Naprotiv, napustili su klub u kojem su postali igračke legnede na stražnja vrata podvijena repa…

(germanijak.hr)

Učitaj još novosti