13. 11. 2017 - 16:35
Top 10 neočekivano dobrih ljetnih pojačanja: BarcIna...
907
Shares
Top 10 neočekivano dobrih ljetnih pojačanja: BarcIna 'Prevara',  tri igrača Valencije, te po Srbin i Bosanac

SQUAWKA

Top 10 neočekivano dobrih ljetnih pojačanja: BarcIna 'Prevara', tri igrača Valencije, te po Srbin i Bosanac

13. 11. 2017 - 16:35
0
Shares

U evropskim ligama prošlo je više od četvrtine prvenstva, a došao je red da se malo osvrnemo na igrače koji su dovedeni za vrijeme ljetnog prijelaznog roka.

Ovog puta naročitu pažnju usmjerit ćemo prema onima koji su pomalo tiho stigli u nove sredine i nadmašili su potpuno očekivanja mnogih.

Popularni portal Squawka objavio je listu deset pojačanja koja su se pokazala kao najveća pozitivna iznenađenja ove sezone.

Među njima našao se i jedan Srbijanac, kao i reprezentativac Bosne i Hercegovine. Pa da krenemo redom...

10. Jesus Navas (Manchester City -> Sevilla, slobodan igrač)

Nakon što ga je Guardiola otpisao prošlog ljeta svi su očekivali kako će karijera Španca nastaviti silaznom putanjom. Ipak, Navas se vratio u svoj bivši klub Sevillu u kojoj igra jako dobro i ponajbolji je igrač tima iz Andaluzije.

9. Nemanja Matić (Chelsea –> Manchester United, 45 miliona)

Matić jeste svjetska klasa, ali je u Chelseaju sve više bio u drugom planu. Naročito pod palicom Antonio Contea, koji je uporno forsirao N'Golo Kantea. Međutim, Srbijanac je dolaskom na "Old Trafford" odmah 'kupio' navijače Uniteda borbenošću i fudbalskim znanjem. Desilo se to da Matić trenutno možda igra i najbolji fudbal karijere, te je neshvatljivo da su ga se Plavci olako odrekli.

chelsea-manchester-united-fabregas-matic-05112017-13pkn9j1qk1l41qr3tsthhfb3j

8. Maximilian Philipp (Freiburg -> Borussia Dortmund, 15 miliona)

Borussia Dortmund je prodala Ousmanea Dembelea Barceloni za čak 105 miliona eura, a na njegovo mjesto dovela mladog 23-godišnjeg Philippa koji se za sada pokazao kao i više nego dostojna zamjena zabivši pet pogodaka i upisavši isto toliko asistencija u 15 nastupa. Jedno je od najprijatnijih iznenađenja u Bundesligi, bez ikakve dileme.

7. Sead Kolašinac (Schalke -> Arsenal, slobodan igrač)

Navijači Arsenala ovaj transfer nisu baš odobravali, smatravši ga još jednom Wengerovom uzaludnom kupovinom. Ipak, već na zvaničnom debiju popularni Seo ih je oduševio, postigavši gol omraženom Chelseaju. Kolašinac je bez ikakve dileme u dresu Topnika pokazao neospornu kvalitetu, kako u defanzivnom, tako i u ofanzivnom aspektu igre te navijači Arsenala još uvijek ne mogu vjerovati kakvog su to igrača dobili i to besplatno.

sead-kolasinac-arsenal-l382mclsgryv15n4tdfbq2jax

6. Geoffrey Kondogbia (Inter -> Valencia, posudba)

Kondogbia je od početka svoje karijere smatran jednom od najvećih nada svjetskog fudbala. Ipak, Kondogbia do sada nije puno pokazao i malo je ko vjerovao da će predstavljati veliko pojačanje za Šišmiše nakon što je ovog ljeta iz Intera stigao na posudbu. Iznenadio je sve i igra odlično u najprijatnijem iznenađenju LaLige.

5. Mariano Diaz (Real Madrid -> Lyon, 8 miliona)

Jedan od igrača koji su ovo ljeto napustili Real je napadač iz Dominikanske republike, Mariano Diaz. Prelaskom iz Madrida u Lyon, 24-godišnji napadač je eksplodirao i za sada je zabio devet pogodaka u 15 utakmica za Lavove. Navodno Kraljevi već uveliko razmišljaju da ga otkupe u januaru jer je Benzema u očitoj krizi.

ddiaz

4. Richarlison (Fluminense -> Watford, 12.4  miliona)

Kada Brazilac iz brazilskog prvenstva pređe u neki od najjačih svjetskih klubova, od njega se uvijek očekuje više od, recimo, igrača slične kvalitete iz neke nogometno ne toliko jake države poput Brazila. No, kada Brazilac pređe u neki „nižerazredni“ evropski klub, dočekuje ga se sa skepsom. Tako je bilo i mladim 20-godišnjakom, no on se za sada pokazao kao odlično pojačanje i postao je neizostavan član udarnih 11 Marca Silve.

3. Simone Zaza (Juventus –> Valencia, 16 miliona)

Prošlu sezonu Zaza je proveo na posudbi u Valenciji zabivši pritom šest pogotka i sve se više o njemu počelo govoriti kao o prosječnom napadaču. Kada su Šišmiši ovog ljeta otkupili njegov ugovor, malo je ko očekivao spektakl, ali Zaza za sada igra odlično i zabio je devet golova i upisao tri asistencije za drugoplasiranu momčad Španije. Italijan je dokazao da je loša epizoda u West Hamu bila samo slučajnost.

zaza-guedes

2. Goncalo Guedes (PSG -> Valencia, posudba)

Treći igrač Valencije na ovom spisku je 20-godišnji portugalski ofanzivac Goncalo Guedes koji je postao prekobrojan u PSG-u nakon dolaska Neymara. Guedes je možda i najbolji igrač ovosezonske Valencije, zabio je tri gola, upisao pet asistencija, a sveukupno je svojim saigračima stvorio čak 16 šansi. Također, ove sezone mu je postotak dobivenih duela nevjerovatnih 83 posto! Spominju se već brojni velikani koji bi ga rado doveli narednog ljeta.

1. Paulinho (Guangzhou Evergrande -> Barcelona, 40 miliona)

Paulinho je igrač koji je stalno pod kritikama još od kada je 2013. stigao u Tottenham. Nakon što se nije snašao u Premier ligi, Brazilac je otišao skupiti veliku lovu u kineski Guangzhou Evergrande. Ovog ljeta vratio se u Europu za nevjerovatnih 40 miliona eura i uprava Barce je zbog tog poteza zaradila salve kritika. Mnogi su vjerovali da je to novi uzaludno bačen novac, ali ih je ubrzo demantovao. Paulinho je već u prvim nastupima pokazao klasu, dominantan je na sredini terena, a i zabija kada je potrebno. Uz sve to, postao je neizostavan član ekipe Ernesto Valverdea koja odlično gura u LaLigi.

paulinho-barcelona-jtkqr8ypp9441rjugyx254x0d

Učitaj još novosti