04. 11. 2017 - 12:10
Da li možete to da i zamislite: Evo ko je pred istupanjem iz...
907
Shares
Da li možete to da i zamislite: Evo ko je pred istupanjem iz Formule 1

FERRARI ODLUČAN

Da li možete to da i zamislite: Evo ko je pred istupanjem iz Formule 1

04. 11. 2017 - 12:10
0
Shares

Nakon što su Mercedes i Renault doveli u pitanje Libertyjeve planove za novu formulu za motore iza 2020. i Ferrari je podignuo svoj glas kad je riječ o novim pravilima pa je Marchionne upozorio da mu ne bi bio problem postati predsjednik koji je Ferrari izveo iz Formule 1 ukoliko im budući uvjeti takmičenja ne budu odgovarali.

Novi motori od 2021. i dalje bi trebali biti 1,6-litreni V6 motori sa sustavom za obnovu energije, ali bi se trebali vrtiti 3000 o/min više (18 000 umjesto dosadašnjih 15 000 o/min) i imati jači MGU-K umjesto kombinacije MGU-H. Također, vozač će biti u mogućnosti ručno aktivirati električnu snagu i prenositi zalihe električne energije u iduće krugove, a spominju se i mogućnosti standardizacije dijelova pogonskoga skopa za smanjenje troškova.

Bez obzira što su novi motori na prvi pogled slični kao i trenutni, čelni ljudi Mercedesa i Renaulta kažu da je zapravo riječ o potpuno novom motoru što bi ponovno povećalo razlike u performansama između proizvođača, kao i na početku nove ere 2014.

“Liberty ima nekoliko dobrih namjera, od kojih je jedna i smanjenje troškova, što mislim da je dobro. Ali s nekoliko stvari se nužno ne slažem”, rekao je Ferrarijev predsjednik Sergio Marchionne.

“Jedna od stvari je i standardizacija pogonskog sklopa koja neće činiti razliku između učesnika. To nećemo podržati. Želim da bude apsolutno jasno da ukoliko ne pronađemo prave okolnosti koje će biti povoljne za brend, tržište i ojačavanje pozicije Ferrarija, Ferrari neće učestvovati.”

Ferrari je za Formulu 1 ugovorom vezan do kraja 2020. i jedina su ekipa koja se u prvenstvu takmiči od prve godine 1950., ali Marchionne ne želi žuriti s odlukama dok ne vidi kakva će pravila na kraju biti, piše Maxf1.net.

“Ne želim prejudicirati, idemo na sastanak idućeg utorka s najboljim namjerama, vidjet ćemo gdje će nas to odvesti.”

Iako je Ferrari i ranije prijetio odlaskom iz Formule 1, ovo je prva prijetnja dok je na čelu Ferrarija Sergio Marchionne koji kaže da mu ne bi bio problem ostati zapamćen kao predsjednik koji ih je izveo iz Formule 1.

“Bilo bi to jako korisno za odnos profita i gubitaka. Ali ono što također znam jest i da je F1 dio našega DNA otkako smo rođeni.”

“Ali ako promijenimo okvir do tačke kad postaje neprepoznatljiv, onda se više ne želimo igrati.”

Marchionne kaže da bi se u slučaju da postane predsjednik koji je izveo Ferrari iz Formule 1 osjećao kao ‘milion dolara’.

“Radio bih na alternativnoj strategiji kako bih pokušao zamijeniti [Formulu 1]. Racionalnijoj strategiji”, zaključio je Marchionne.

Učitaj još novosti