03. 11. 2017 - 22:08
MODRIĆ VIŠE NIJE NAJBOLJI VEZNJAK SVIJETA Pojeo ga je deset...
907
Shares
MODRIĆ VIŠE NIJE NAJBOLJI VEZNJAK SVIJETA Pojeo ga je deset godina mlađi nasljednik

HARRY WINKS

MODRIĆ VIŠE NIJE NAJBOLJI VEZNJAK SVIJETA Pojeo ga je deset godina mlađi nasljednik

Zvonko Alač (Index.hr)
03. 11. 2017 - 22:08
0
Shares

"MALI INIESTA", tako ga naziva trener Pochettino. Navijači Spursa se ne slažu jer, nakon što je u obje utakmice Tottenhama i Reala "sam" pobijedio najbolji vezni red svijeta, dodaju da jest novi Iniesta, ali i ''on, Modrić i Xabi Alonso zajedno".

Ako ste gledali Harryja Winksa na obje utakmice njegovog Tottenhama i Reala u Ligi prvaka, sigurno ste, bez obzira na navijačke preferencije u tom dvomeču, osjetili uzbuđenje što uživo svjedočite stvaranju klasnog, vrhunskog igrača koji neće "obilježiti" epohu nego je već obilježava.

I to radi skidajući pred cijelim svijetom Luki Modriću krunu najboljeg veznjaka svijeta. Naravno, nije pri tome odmah i preuzeo tron, ali ne kažemo da jednog dana neće.

Winks je 21-godišnjak, rođen 2. veljače 1996. Prije tri tjedna nije se, usprkos mladosti i činjenici što je tek u drugoj sezoni član seniorske momčadi Spursa te u prvoj kao prvotimac, prestrašio najveće pozornice. Stadion najboljeg svjetskog kluba na utakmici Lige prvaka nije ga ni najmanje impresionirao. Kao ni što su mu s druge strane najbolji svjetski veznjaci Modrić, Kroos i Isco, te je oduševio sjajnom partijom.

Sve to ponovio je i tjedan dana kasnije, prilikom gostovanja Tottenhama kod najvećeg engleskog kluba. Opet je nastupio na legendarnom stejdžu, ali Kazalište snova nije mu donijelo klecanje koljenja nego nove zaslužene pohvale.

Konačno, sinoćnjom predstavom protiv Reala u Londonu pokazao je da nije "čudo za dvije utakmice". Mada, igrači koji zaredom odigraju sjajno protiv Reala na Bernabeuu i Uniteda na Old Traffordu u iznimno važnim utakmicama, ne uspijevaju to napraviti slučajno. Još manje im to uspijeva s 21 godinom. Ako i ima skeptika koji misle da se Winksu posrećilo na ova dva kultna stadiona, mali ih je razoružao na trećem, Wembleyu.
 
Kako je uopće dobio tako velike prilike? Tottenhamov trener Pochettino u četiri sezone, koliko vodi Spurse, svake je mijenjao par veznjaka na centru. Prve, 2014./15. to su bili Mason i Bentaleb. Zatim je bio red na Dembelea i Diera. Prošle sezone sjajan je bio Wanyama. Aktualnu kampanju obilježava izostanak Dembelea i Wanyame iz prve momčadi zbog ozljeda te Dierova prekomanda u obranu također zbog ozljeda stopera. Nakon što je iscrpio sve opcije, red je bio na mladiću koji je prije godinu dana u debiju kao prvotimac zabio u dramatičnoj pobjedi 3:2 nad West Hamom, što je proslavio bacajući se treneru u zagrljaj.
 
Ali nije u njega zaljubljen samo njegov trener, koji ga naziva "savršenim veznjakom". Prije mjesec dana igrač sa samo četiri nastupa kao prvotimac u Premier Leagueu debitirao je za Englesku kod Litve, na kraju kvalifikacija za SP, i izazvao oduševljenje uglednih medija. BBC ga je proglasio igračem utakmice. "Igrao je čisto, uredno i zamalo zabio. Strši između svih mediokriteta kojima je okružen." Times je napisao da je "Winks kasni dar za Englesku u Rusiji i onaj koji će ispuniti bolni nedostatak kreativnosti u vezi engleske reprezentacije."

Dok Winks ne skupi više od jedne "kapice", vratimo se njegovim odličnim igrama protiv najvećih klubova. Ono što ih čini još vrednijima je što ih pruža lišen pomoći važnog suigrača iz sredine. Dier je dakle i sinoć, zbog ozljede stopera Aldwerweirelda, prebačenn na stopera. Ali blok sastavljen od klinca Winksa i rezerve Sissoka sjajno se nosio s Modrićem, Kroosom i Casemirom. Točnije, bez uvrede Sissokovom doprinosu, s trojicom uglednika sjajno se nosio Winks. 

Njegov dvoboj s Modrićem sažeo je sve odlike utakmice Reala i Tottenhama. Jer Real, još do jučer suvereni prvak Španjolske, Europe i svijeta, pretvorio se u potrošenu, pročitanu, sporu, jalovu, neborbenu, nemotiviranu, te prije svega situ skupinu igrača.

S druge strane bio je Allijev, Kaneov, Eriksenov i Winksov Tottenham. Nabrijan, svjež, brz, odlučan, fajterski, sposoban transformirati se i prestrojiti u hodu, te prije svega gladan i mlad. 

Zidaneov Real je osvojio baš sve, ali je umoran i očito demotiviran. Problem je i vremešnost ključnih igrača, jer ne može se jednako gristi u Modrićevoj i Ronaldovoj dobi ili s 11 godina manje, u Winksovoj. Pochettinov Tottenham nije osvojio ništa i pun je ratnički napaljenih igrača u najboljim godinama. 

I dok je Modrić protiv bivšeg kluba bio odsutan i neprecizan, Winks je igrao kao Modrić. Svaka čast gore nabrojanim ofenzivnim zvijezdama Spursa, ali temelj i oslonac momčadi je Winks. Pokazao je to modrićevskom dvosmjernom partijom. Držao je linije momčadi na okupu u obrani, dok je u napadu loptu neosvojivo čuvao i precizno dijelio.

Kao i njegov slavni prethodnik u Tottenhamu i sinoćnji suparnik u Realu, pokazao se stručnjakom za "predasistencije". Dijagonala za Trippiera kojom je iz igre izbacio cijelu Realovu lijevu stranu i omogućio centaršut za Allijev gol, potez je kakav izvode samo velemajstori.

Na kraju, moramo se osvrnuti na pričicu koja kruži internetom, a pokrenuli su je engleski tabloidi. Prenesena u Hrvatsku, pobudila je i ovdje veliki interes. Prema njoj, "dobro obaviješteni izvori" znaju da će Real na ljeto u Tottenham vratiti Luku Modrića i dodati još 100 milijuna eura/funti, kako bi zauzvrat dobio Harryja Kanea/Delea Allija.

Luka Modrić će početkom iduće sezone imati 33 godine. Gotovo 11 godina mlađi Harry Winks u izravnim dvobojima s bivšom zvijezdom njegovog kluba dokazao je da bi navedena robno-novčana razmjena bila jako loš posao za Tottenham. 

Spursi naime već imaju Modrića, ali onog od prije pet godina. I zove se Harry Winks. 

Zvonko Alač (Index.hr)

Učitaj još novosti