31. 10. 2017 - 20:00
Gradovi koji su dali najviše NBA igrača: Beograd je u TOP 5...
907
Shares
Gradovi koji su dali najviše NBA igrača: Beograd je u TOP 5 iza najkošarkaškijeg grada Hrvatske!

NBA

Gradovi koji su dali najviše NBA igrača: Beograd je u TOP 5 iza najkošarkaškijeg grada Hrvatske!

31. 10. 2017 - 20:00
0
Shares

Poznato vam je koje zemlje su dale najviše NBA igrača u historiji, osim SAD, ali zanimljivo je bilo vidjeti koji gradovi svijeta imaju najviše košarkaša u NBA ligi.

Na sajtu basketballsphere.com objavljena su imena gradovo koji su imali najmanje po tri igrača u NBA ligi.

1. TORONTO 10 košarkaša

Prvi na listi je Toronto koji je dao 10 košarkaša koji su zaigrali u najjačoj ligi sveta (Entoni Benet, Sim Bhular, Rik Foks, Kori Džozef, Džamal Meglor, Keli Olinik, Dvajt Pauel, Leo Rutins, Tristan Tomas i Endrju Vigins).

2. MELBURN  9 košarkaša

Drugi je australijski Melburn odakle su Dejvid Andersen, Kris Ensti, Endrju Bogut, Dante Eksum, Endrju Gejz, Šejn Hil, Kajri Irving, Luk Longli i Ben Simons.

3. SPLIT  7 košarkaša

Na trećem mestu liste je Split. Iz ovog hrvatskog grada do NBA klubova stigli su Duje Dukan, Toni Kukoč, Dino Rađa, Bruno Šundov, Žan Tabak, Roko Ukić i Ante Žižić.

4. BEOGRAD 7 košarkaša

Glavni grad Srbije, Beograd, nalazi se na ovoj interesantnoj listi sa sedam igrača. Sa beogradskih ulica do ugovora u NBA stigli su Miroslav Raduljica, Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović, Rastko Cvetković, Aleksandar Đorđević, Marko Jarić i Igor Rakočević.

Isti broj igrača imao je i Montreal – Džoela Entonija, Kema Birča, Rona Krevijea, Stjuarta Grejndžera, Krisa Džozefa, Ernija Vandevegea i Bila Vrningtona.

5. KAUNAS 6 košarkaša

Kaunas je NBA ligi dao Martinasa Andriuškevičijusa, Zidrunasa Ilgauskasa, Šarunasa Jasikevičijusa, Linasa Kleižu, Donatasa Motiejunas i legendarnog Arvidasa Sabonisa.

Isti broj igrača kao  Kaunas i London. U ovom gradu rođeni su O Dži Anuobi, Kelena Azubuike, Stiv Baknejl, Ndudi Ebi, Ben Gordon i Pops Mensa Bonsu.

6. PARIZ I DAKAR  5 košarkaša

Zanimljivo, ali senegalski Dakar i francuski Pariz dali su NBA po pet igrača.

7. MOSTAR 4 košarkaša

Mostar ima četvoricu pošto su Bojan Bogdanović, Mirza Teletović, Zoran Planinić i Ivica Zubac rođeni u ovom gradu u Bosni i Hercegovini. Imao bi i ovaj grad bar petoricu, da je Dražen Dalipagić zaigrao za Seltikse kad su ga tražili 1978. godine.

Ljubljana može da se pohvali istim brojem igrača kao i Mostar – Goran i Zoran Dragić, Raša Nesterović i Uroš Slokar. Na broju od četiri igrača su i gruzijski Tbilisi i španski Madrid.

Rekoreder kada su u pitanju nemački gradovi je Vircburg pošto su se u njemu rodili Dirk Novicki, Maksi Kleber, ali i Entoni Rendolf.

NBA ligi su po tri igrača dali su i Bar (Crna Gora - Vučević, Pavlović, Šekularac) i Vau (Južni Sudan), Kingston (Jamajka), Misisauga (Kanada), Port-a-Princ (Haiti), Lagos (Nigerija), Kinšasa (DR Kongo) i Istanbul (Turska)

(Telegraf.rs/basketbalsphere.com)

Učitaj još novosti