22. 05. 2024 - 10:28
VEČERAS SPEKTAKL U DUBLINU: (Ne)moguća misija Kolašinca i...
907
Shares
VEČERAS SPEKTAKL U DUBLINU: (Ne)moguća misija Kolašinca i Atalante protiv nepobjedivog Alonsovog Bayera

VEČERAS SPEKTAKL U DUBLINU: (Ne)moguća misija Kolašinca i Atalante protiv nepobjedivog Alonsovog Bayera

22. 05. 2024 - 10:28
0
Shares

Veliko finale Evrope lige između Atalante i Bayer Leverkusena na programu je večeras u Dublinu.

Irska prijestolnica i stadion Aviva ugostit će dvije najbolje ekipe drugog po jačini UEFA takmičenja.

Zahuktala mašina Xabija Alonsa trenutno se nalazi u nevjerovatnom nizu od 51 utakmicu bez poraza i pred italijanskim timom je (ne)moguća misija.

Njemački klub osvojio je Bundesligu i to bez ijednom poraza tokom 34 utakmice. U subotu Leverkusen očekuje i finale Kupa Njemačke, gdje će biti veliki favoriti protiv drugoligaša Kaiserslauterna.

Što se tiče UEFA Evropa lige, populatni Apotekari su se prošetali grupnom fazon. Maksimalnih 18 bodova iz šest mečeva protiv Qarabaga, Moldea i Hackena, značila su direktan plasmna u osminu finala.

Tamo su ponovo se susreli sa Qarabagom i nakon 2:2 na gostovanju, napravili su nevjerovatan podvig i slavili 3:2 u Njemačkoj. Da stavr bude još nevjerovatnije do petnaestak minuta do kraja gubili su 2:0, a onda golovima u 93. i 97. minuti prošli dalje.

West Ham United eliminisali su u četvrtfinalu, a Romu u polufinalnom susretu.

S druge strane Boginja iz Bergama, igra sjajno ove sezone, ali nema baš uspješnost kao Bayer u Njemačkoj.

Ekipa Gian Piera Gasperinija izgubila je finale italijanskog kupa od Juventusa, a trenutno su peti u Seriji A, iako imaju meč manje od Stare Dame, te eventulanom pobjedom probili bi se na četvrtu poziciju.

Nakon što je propustio reprezentativac Bosne i Hercegovine Sead Kolašinac, propustio posljednjih pet mečeva Atalante, dobre vijesti su da bi mogao zaigrati protiv Bayera. Postoji mogućnost da zaigra i od prve minute.

Put Atalante u Evropa ligi počeo je okršajima sa Sportingom, Sturmom i Rakowom. Gasperinijevi fudbaleri pobijedili su četiri meča i dva remizirali, te bez poraza se plasirali u osminu finala.

Onda su se ponovo susreli sa Sportingom u osmini finala, gdje su bili bolji u dvomeču.

Uslijedio je veliki podvig protiv velikog Liverpoola, koji je bio glavni favorit za titulu Evropa lige. Senzacija na Anfieldu i 3:0 protiv Redsa. Poraz 1:0 u revanšu bio je i jedini bergamskoj Boginji u Evropa ligi ove sezone.

Polufinalni susret prvi u Marseilleu, donio je remi, a revanš rutinski pobjedu Atalante 3:0 i kartu za finale.

Finale Evropa lige između Atalante i Bayer Leverkusena na rasporedu je večeras od 21 sat na stadionu Aviva u Dublinu.

Učitaj još novosti