27. 10. 2017 - 13:30
Spektakl u Sarajevu: U nedjelju počinje bokserski turnir...
907
Shares
Spektakl u Sarajevu: U nedjelju počinje bokserski turnir “Braća Bašović“

DOM MLADIH - SKENDERIJA

Spektakl u Sarajevu: U nedjelju počinje bokserski turnir “Braća Bašović“

27. 10. 2017 - 13:30
0
Shares

U znak sjećanja na legendarne bh. boksere Behudina i Bidu Bašovića, u organizaciji kluba borilačkih sportova “Braća Bašović“ i Saveza profesionalnog boksa u nedjelju, 29. oktobra u 19 sati u Domu mladih - Skenderija, započet će 15. tradicionalni međunarodni turnir “Braća Bašović“.

"Ove godine smo turnir podigli na viši nivo, onako kako to priliči našim herojima Bašovićima koji su pioniri ovog sporta na našim prostorima i hvala svima koji su nam pomogli u tome. Ulaz je besplatan za sve posjetioce, ali oni koji budu htjeli pomoći našoj humanitarnoj akciji mogu to učiniti simboličnom kupovinom ulaznice na samom ulazu u Skenderiju", rekao je predsjednik Organizacionog odbora Džemko Bašović. 
 
Pored sportista iz naše države na turniru će nastupiti i takmičari iz Mađarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske, a prikupljena sredstva će biti donirana u humanitarne svrhe za teško oboljelog legendarnog boksera Marijana Beneša.

Na programu su sljedeće borbe:

amaterski boks: Tomislav Šentić - Esmir Ehedbašić, profesionalni boks: Tibor Varga - Boško Mišić, Samastur Matić - Ervin Džinić, Sanja Ristić - Ivana Habazin, Janos Lakatos - Mirsad Čebo, Karoly Lakatos - Enid Numanović.

Behudin Bašović je dobitnik zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u full kontaktu – Trogir 1988. godine. Prvak je Jugoslavije u karateu 1983. godine, osnivač je Kick boks saveza BiH i višestruki prvak BiH i Jugoslavije.
 
1992. godine je posthumno proglašen sportistom grada Sarajeva i nosilac je najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.
 
Bido Bašović je 1993. postao vicešampion svijeta u full kontaktu, a iste godine je proglašen i sportistom BiH. 

Učitaj još novosti