12. 10. 2017 - 19:14
OSVAJAČ ZLATNE LOPTE Afrička legenda George Weah postao...
907
Shares
OSVAJAČ ZLATNE LOPTE Afrička legenda George Weah postao predsjednik Liberije!

AFRIČKI NOGOMETAŠ STOLJEĆA

OSVAJAČ ZLATNE LOPTE Afrička legenda George Weah postao predsjednik Liberije!

12. 10. 2017 - 19:14
0
Shares

Legendarni George Weah je osvajao naslove u Italiji i Francuskoj, proglašen je afričkim nogometašem stoljeća, prvi je afrički igrač sa Zlatnom loptom

Svemu tome 51-godišnjak dodao je još jedan veliki uspjeh - postao je predsjednik Liberije!

Weah, koji je tijekom svoje karijere nastupao za Chelsea, Manchester City, Monaco, PSG i Milan, nakon što je prestao igrati nogomet posvetio se karijeri u politici. I to kako. Sinoć je pobijedio na predsjedničkim izborima i tako naslijedio Ellen Johnson Sirleaf od koje je i izgubio na predsjedničkim izborima 2005. godine.

Vijest da je ovoga puta pobijedio proširila se svjetskim medijima, ali još se čeka obraćanje novoizabranog predsjednika ove siromašne afričke države. Osim po sjajnim nogometnim postignućima Weah je poznat i po svom humanitarnom radu.

''Skupili smo se kako bi osigurali budućnost ovoj zemlji i njenim ljudima. Zadnjih godina stvari su krenule nizbrdo i puno ljudi živi u teškom siromaštvu bez vode i struje. I ja sam kao većina vas osjetio što to znači biti siromašan, ponekad nisam imao ni dovoljno hrane'', rekao je Weah kada je narodu obznanio da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima.

Kampanju je temeljio na liberalnim načelima, a glavni ciljevi su mu povećanje nacionalnog budžeta, smanjenje duga i rad na vjerskoj toleranciji.

George Weah nije jedini sportista koji je nakon karijere ušao u politiku, pa su tako u redovima Hrvatskog sabora sjedili Franjo Arapović, Perica Bukić, Lino Červar, Mirko Filipović, Sandra Perković... Svijetu je poznat i slučaj Hakana Sukura koji je nakon političke karijere pobjegao u SAD zbog straha od turskog predsjednika Erdogana. 

Učitaj još novosti