15. 09. 2017 - 09:49
'Mali Jordan' nadmašio i Dražena: Dileme više nema, on će biti...
907
Shares
'Mali Jordan' nadmašio i Dražena: Dileme više nema, on će biti prvi pick na NBA draftu 2018.

SVIJET U ČUDU POSMATRA DONČIĆA

'Mali Jordan' nadmašio i Dražena: Dileme više nema, on će biti prvi pick na NBA draftu 2018.

15. 09. 2017 - 09:49
0
Shares

Luka Dončić nastavlja ispisivati najljepše stranice Eurobasketa. Mladi Slovenac jedan je od najzaslužnijih za jučerašnju senzaciju i demoliranje moćne Španije.

Konačnih 92:72 zapravo su realan omjer snaga koje smo vidjeli na parketu. 18-godišnji košarkaš Reala tako je još jednom potvrdio neospornu klasu, pa čak i onda kada nije pretjerano košgeterski raspoložen.

Odavno Stari kontinent, ali i svijet nije vidjela boljeg i kompletnijeg igrača, a da je tek zapravo punoljetan. Mladić iz Ljubljane izbrisao je osmijeh s lica umišljenim Špancima, te ih vratio u surovu realnost.

Slovenski junak koji koševe slavi s tri prsta: Želim Srbiju u finalu, pa da se urokamo!

Meč je okončao s 11 koševa, 12 skokova i "samo" osam asistencija. Nedostajale su mu tek dva asista za triple-double, ali to zapravo i nije umanjilo magiju.

Ipak, iz igre je gađao slabašnih 3/10 - za dva poena 1/3, a za tricu još gorih 2/7. Utisak su popravila slobodna bacanja (3/4). ali uprkos svemu tome dokazao je da je veliki igrač.

Naime, kada je vidio da ga šut ne služi, Dončić je samo pokazao kakav je playmaker, skakač ali i istinski vođa. Preuzimanjem organizacije igre, odmorio je drugog ključnog čovjeka Dragića za završnicu utakmice. 

"Dominira, ali biti će još dominantniji", ovako je nakon utakmice Dončićevu igru prokomentarisao 37-godišnji Pau Gasol. Ovo dovoljno govori samo za sebe.

Nakon vrhunske predstave protiv Latvije, u meču s preko 100 koševa, Slovenci na krilima Dončića idu do kraja. I zaista su to u stanju uraditi.

Najveći talent svjetske košarke još jednom je pokazao da su usporedbe s Draženom Petrovićem, koje ga prate od najranijih dana, itekako utemeljene.

"Nema sumnje ko će biti prvi pick NBA drafta 2018. godine. Apsolutno ništa ne može zaustaviti ovog mladića na putu do NBA lige."

"Zbog njega ću nakon deset godina opet gledati NBA", samo su neke od poruka navijača oduševljenih igrom mladog Slovenca srpskog porijekla.

Uspoređivali su ga ranije s Draženom Petrovićem, ima tu dosta sličnosti, a i Luka nastupa za veliki Real. Ipak, mnogi ističu da sada itekako podsjeća i na legendarnog Michaela Jordana. 

Amerikanci su već zaluđeni njime, tvrde da je Slovenac kombinacija Dražena i LeBrona Jamesa, a mi ga željno iščekujemo sljedeće sezone na najvećoj sceni. A onda je sve moguće...

Učitaj još novosti