12. 09. 2017 - 17:16
Pokorio je Evropu s Barcom, ali i gubio sponzorske ugovore...
907
Shares
Pokorio je Evropu s Barcom, ali i gubio sponzorske ugovore zbog politike: Nećete vjerovati šta danas radi

OLEGUER

Pokorio je Evropu s Barcom, ali i gubio sponzorske ugovore zbog politike: Nećete vjerovati šta danas radi

12. 09. 2017 - 17:16
0
Shares

La Liga 2005; 2006. Superkup Španije 2005. i 2006. Liga prvaka 2006. Eredivisie 2011. KNVB Kup 2010. A sada je utjecajni politički analitičar i borac za nezavisnost Katalonije.

Rijetko zanimljiv životni put imao je Oleguer Presas Renom, ili javnosti poznatiji kao Oleguer - defanzivac koji je zlatne godine svoje karijere ostavio na Camp Nou stadionu, igrajući za tim Barcelone.

Rođen je u Sabadellu 1980. godine, a omladinsku karijeru proveo je igrajućui za Sant Gabriel i Gramenet.

Godine 2001. kupila ga je Barcelona i ubacila u svoj B tim, u kojem je bio dvije godine - a 2003. godine prekomandovan je u prvi tim Franka Rijkaarda, s kojim je pokorio Španiju i Evropu.

5

Nakon smjene generacija u Barci, Oleguer odlazi u Ajax, u kojem je sporadično igrao, ali dovoljno da se okiti titulom prvaka Holandije i uzme Kup te zemlje.

Međutim, ono što javnost ne zna, ili površno poznaje jeste činjenica da je Oleguer magistar ekonomije, a diplomu je stekao na Autonomnom Univerzitetu Barcelone.

Prvu knjigu objavio je 2006. godine, iste godine kada je osvojio Ligu prvaka s Barcelonom, protiv Arsenala.

Knjiga pod nazivom "Put do Itake" mu nije pravila probleme u timu, a bavila se temama anorekcije i antifašističke borbe prethodne španske vlade i njihove involviranosti u Zaljevske ratove.

Među prvim je igračima ovog tima koji je svoje titule proslavljao ogrnut isključivo u zastavu Katalonije, a u tom kraju simpatizira lijevi blok.

Prvi je kazao da bi igrao za reprezentaciju Katalonije, a interesantno - objavljivao je i tekstove za tržište Baskije na baskijskom jeziku.

Katalonski dres obukao je šest puta.

Zbog svog političkog angažmana u tekstovima koje je objavljivao u novinama, i sličnim publikacijama, gubio je sponzorske ugovore, a upravo zbog 'izleta u baskiju' Rijkaard i predsjednik Laporta su ga kritikovali i jedno vrijeme udaljili iz kluba.

Učestvovao je i u brojnim protestima u Holandiji, ali Ajax mu nije pravio probleme. Iz fudbala se povukao 2011. godine, baš u dresu Kopljanika.

Danas snažno podržava nezavisnost Katalonije, a oštro brani svoje stavove ističući da se bori protiv 'nepravde, represije i nazadnih ideologija'.

Učitaj još novosti