01. 09. 2017 - 07:45
Čudo od djeteta u F1: Prve riječi izgovorio u boksu, nema...
907
Shares
Čudo od djeteta u F1: Prve riječi izgovorio u boksu, nema vozačku, a vozi kao šampion

MAX VERSTAPPEN

Čudo od djeteta u F1: Prve riječi izgovorio u boksu, nema vozačku, a vozi kao šampion

01. 09. 2017 - 07:45
0
Shares

Iako je holandski vunderkind i sin bivšeg vozača F1 Josa Verstappena, Max nedavnozavršio školu, u maju prošle godine postao je najmlađi pobjednik trke u istoriji!

Kakav je samo bum napravio Max pobjedom na VN Katalunje... Sedmicama poslije svijet je brujao samo o dječaku čiji će podvig ostati upisan u analima Formule 1! Opravdano, jer je priča ovog jedva punoljetnog momka zaista čudesna...

Max je odrastao u najbržem cirkusu. Prohodao je i prve riječi izgovorio u boksu oca Josa Verstappena, koji je i sam odvezao 106 trka od 1994. do 2002. Dakle, taj trkački gen mu je urođen. Karijeru je počeo, kako pravila nalažu, u kartingu, potom se kalio u Formuli 3, a onda ga je put opet doveo do Formule 1.

Na velikoj pozornici brzo je zablistao. Sa 17 godina i 166 dana prvo je postao najmlađi vozač u šampionatu. Potom i najmlađi pilot koji se popeo na pobjedničko postolje. Dovoljno da ga Red Bull dovede u svoje odaje. I onda - eksplozija!

Već u prvoj trci za novi tim, a 24. u karijeri, prvi je prošao cilj u Španiji i sa 18 godina i 227 dana postao najmlađi pobjednik, iako mu je za vrat duvao niko drugi do Kimi Raikkonen! Zvuči nestvarno, ali tako je za više od dvije godine nadmašio rekord Sebastijana Vettela (19 godina i dva mjeseca).

verstappen

- Neka me neko uštine... Nevjerovatan je osjećaj. Otac mi je mnogo pomogao da ovo ostvarim. Idemo dalje, hoću da budem šampion, to mi je najveći san - istakao je Verstappen.

Zanimljivo, Max još nema vozačku dozvolu. Nije u Holandiji ni mogao da polaže prije 18. godine. Čak je i vrijeme provodio između učionice i kokpita, uklapajući školu i Formulu 1. Ali mu je u svemu pomogao otac.

- Bio je uz mene i sve smo radili zajedno. Sjećam se kako sam trčkarao po klubu kad sam imao četiri godine. Uvijek me je učio da su godine samo broj, a da na stazi treba da se pokaže šta se zna - poručuje Verstappen junior.

A zna mnogo ovaj holandski vunderkind... Novi Senna, možda Schumacher? Ma, nebo je granica...

Tata je, naravno, ponosan na svog šampiona.

Verstappen

- Kao otac uvijek želite da pomognete sinu na najbolji način. Prethodnih godina sam uradio sve kako bih mu pokazao pravi put i mislim da sam uspio u tome. Sada je u Red Rullu, radi po njihovom programu. Davaću mu i dalje savjete, ali u principu, prepušten je sam sebi - poručuje Jos.

Učitaj još novosti