22. 12. 2016 - 16:42
Evo koje nogometne legende su kao tinejdžeri bačeni u žrvanj...
907
Shares
Evo koje nogometne legende su kao tinejdžeri bačeni u žrvanj prve momčadi!

GERMANIJAK

Evo koje nogometne legende su kao tinejdžeri bačeni u žrvanj prve momčadi!

22. 12. 2016 - 16:42
0
Shares

Ako pogledamo stanje u današnjem nogometu, čini nam se kako se pri kupnji mladog igrača više ulaže u njegov potencijal nego u bilo što drugo. Međutim, tu dolazimo do određene kontradikcije u kojoj se ulaže u potencijal, a onda se istovremeno ne daje prostora da taj igrač pokaže što zna i razvije se u igrača.

Stoga je zbilja uputno ukazati koji mladi igrači su postali „anomalije“, na način da su uspjeli još kao tinejdžeri objeručke prihvatiti pruženu šansu i vrlo brzo postati integralni dijelovi svojih velikih momčadi.

Julian Weigl (pridružio se sa 19 godina Borussiji Dortmund za 4 milijuna eura, danas ima 70 nastupa)

Kada je Thomas Tuchel odlučio kako će mu jedna od prvih investicija po dolasku na klupu dortmundske Borussije biti mladi veznjak Munchena 1860, mnogi su slijegali ramenima. No, Tuchel je točno znao što će s njim dobiti i odmah je osigurao da Weigl „uskoči u vatru“. Danas je Weigl nezamjenjivi pivot Borussije i sigurni njemački prvotimac.

Cristiano Ronaldo (pridružio se Manchester Unitedu s 18 za 14 milijuna eura, ostvario 292 nastupa)

Cristiano Ronaldo je po dolasku iz lisabonskog Sportinga odmah bio prepoznat kao vanserijski talent, što i ne čudi kada se prisjetimo da je ponio titulu najskupljeg tinejdžera u dotadašnjoj nogometnoj povijesti Engleske. Prve sezone je bio daleko od stroja za golove kakav je danas, ali šest pogodaka – od čega jedan Boltonu u finalu FA kupa – bilo su tek prvo poglavlje velike priče.

Wayne Rooney (pridužio se Manchester Unitedu s 18 za 27 milijuna eura, zasad je na 540 nastupa)

Samo godinu dana nakon Ronalda, novi rekordni tinejdžer je sletio na Old Trafford. Rooney, koji je tog ljeta oduševio na Euru 2004. sa četiri pogotka sletio je iz Evertona kao „novi Shearer“ na Old Trafford i već na prvoj europskoj utakmici protiv Fenerbahčea zabio hat-trick. Ostalo je povijest ispisana sa 248 golova.

Marek Hamšik (pridružio se Napoliju sa 19 za 6.5 milijuna eura, zasad na 420 nastupa)

Danas nezamjenjiva klupska ikona i kapetan, Hamšik je na relativno mala vrata stigao u Napoli te davne 2007. Slovak je odmah upao u prvu momčad i s njima osvojio tri trofeja. Danas je to igrač koji nosi momčad; iako se spominjao interes mnogih velikih europskih klubova, Hamšik kao da je odredio da je Napulj njegov drugi dom.

Neven Subotić (pridružio se Borussiji Dortmund sa 19 za nešto manje od 6 milijuna eura, zasad na 258 nastupa)

Srbijanski internacionalac je – slično kao Weigl Tuchelu – bio onaj mladi igrač za kojeg je Jurgen Klopp jamčio kada je preuzeo momčad 2008. Na debiju je pomogao momčadi da porazi Bayern, dok je u prvoj sezoni na Westfalenu kao stoper postigao 6 pogodaka i bio dio momčadi sezone! Impresivno.

Antonio Cassano (pridružio se Romi sa 19 za 27 milijuna eura, ostvario 161 nastup)

Cassano je bio jedan od najvećih mladih talenata kada je pristupio Romi, svježem prvaku Italije i momčadi koja je u svojim redovima imala Tottija, Batistutu, Montellu i Delvecchija u napadu. Međutim, Cassano se odmah izborio za svoje mjesto među legendama, zabivši pet pogodaka u 22 ligaška nastupa, osvojivši Superkup, da bi na kraju bio proglašen mladim igračem godine u  svojoj debi sezoni u Romi.

Clarence Seedorf (pridružio se Sampdoriji sa 19 kao slobodan igrač, ostvario 34 nastupa)

Nakon što je 1995. osvojio Ligu prvaka s Ajaxom, Seedorf se odlučio ne produžiti ugovor s nizozemskim prvakom te je potpisao za Sampdoriju. Tamo je je impresionirao u svega jednoj sezoni, i to dovoljno da ostvari transfer u veliki Real Madrid godinu poslije. Sve jasno.

Roy Keane (pridružio se Nottingham Forestu sa 19 za niti 100 tisuća eura, ostvario 154 nastupa)

Kada je legendarni kapetan Manchester Uniteda probio led u prvoj ligi Irske, nije dugo trebalo čekati prije nego stignu pozivi iz Engleske. Najbrži je bio Nottingham, gdje ga je Brian Clough privolio na dolazak. Tamo je odmah uskočio u sedlo i u tri sezone odigrao 154 utakmice te zabio 32 gola.

Ronaldo (pridružio se Barceloni sa 19 za 16.6 milijuna eura, ostvario 49 nastupa)

Jedan jedini. „Pravi“. Nakon što su ga 42 gola u 46 utakmica u PSV-u katapultirala u Barcelonu, Ronaldo je nastavio trpati i na Camp Nou. Tada je u pitanju bio rekordni transfer, ali veliki Zubo nije stao. Zakucao je u toj sezoni 47 golova u 49 susreta i ostvario još jedan veliki  transfer – u Inter.

Učitaj još novosti