08. 05. 2024 - 13:13
Lome se koplja, čiji li je Terzić? Sam je sebe najbolje opisao
907
Shares
Lome se koplja, čiji li je Terzić? Sam je sebe najbolje opisao

Lome se koplja, čiji li je Terzić? Sam je sebe najbolje opisao

08. 05. 2024 - 13:13
0
Shares

Edin Terzić postao je glavna vijest u regionalnim medijima, za sebe tvrdi da ima njemačku glavu, a balkansko srce.Nogometaši Borussije Dortmund plasirali su se u svoje treće finale Lige prvaka, na putu u polufinalu stajao im je moćni Paris Saint – Germain, ali Nijemci su ih dvaput porazili s minimalnih 1:0 i nastavili svoj put prema finalu.

Žuto-crni nestrpljivo čekaju svog protivnika u finalu, večeras će saznati hoće li to biti ljuti rivali iz Minhena ili madridski Real.

Edin Terzić kreirao je čudo na čudima, kladionice nisu davale gotovo nikakve šanse Borussiji za ovakav pothvat, čak su ih otpisivali u grupnoj fazi, ali korak po korak strpljivo su radili i došli do same završnice.

Sam sebe najbolje opisao
Mladi stručnjak postao je glavna vijest regionalnih medija, odmah su se počela brojiti krvna zrnca, a Terzić je za sebe svojevremeno rekao:

”Glava mi je njemačka, srce balkansko, a jezik nešto između.”

Terzićev je otac iz Doganovaca kraj Donjeg Vakufa, mještani ga poznaju pod nadimkom Bićo, dok mu je majka Hrvatica iz Osijeka, Ružica. Davno su se odselili u Menden, sinovi Alen (1980.) i Edin (1982.) rođeni su u Njemačkoj. Edin ima hrvatsko državljanstvo.

Edin je dijete dortmundske Borussije, igračku karijeru prekinuo je rano zbog ozljeda, ali ubrzo se bacio u trenerske vode, ali i skautske. Vodio je kadetsku momčad Žuto-crnih i paralelno radio kao skaut za prvu momčad.

Bilićev mu je poziv puno pomogao
Poziv koji mu je promijenio život bio je onaj tadašnjeg selektora Hrvatske Slavena Bilića. Nane ga je zvao prije Eura 2012. godine kako bi detaljno snimio i analizirao naše protivnike. Ubrzo se Terzićev način rada svidio Biliću i išao je s njim u Bešiktaš i West Ham, a nakon sjajnog iskustva s našim bivšim selektorom Vatrenih vratio se u staro jato.

Odlučio je biti vjerni vojnik kluba, te 2018. godine bio je asistent Lucienu Favreu i marljivo prikupljao iskustvo i čekao svoju priliku. Prilika je došla u decembru 2020. godine, Favre je dobio otkaz, a Terzić je uspješno sezonu priveo kraju osvojivši DFB Pokal.

Čelnici kluba odlučili su preseliti Terzića na poziciju tehničkog direktora, dok je Marco Rose preuzeo prvu ekipu. Nakon sporazumnog raskida ugovora Rose je napustio klub i napokon se Terziću otvorila prilika koju je objeručke prihvatio.

”Rodio sam se 30 km odavde i prvi sam put na stadion došao kao devetogodišnjak. Otad je jasno za koga je moje srce. Ali nikad se nisam usudio ni sanjati da ću se naći u ovoj ulozi”, rekao je 2020. kada je privremeno sjeo na klupu.

Učitaj još novosti