30. 04. 2024 - 17:42
Velike promjene u Premier ligi: Nova finansijska pravila za...
907
Shares
Velike promjene u Premier ligi: Nova finansijska pravila za sve klubove

Velike promjene u Premier ligi: Nova finansijska pravila za sve klubove

30. 04. 2024 - 17:42
0
Shares

Na nedavnom sastanku predstavnika klubova engleske Premier lige, većina je glasala za uvođenje mjera koje bi ograničile potrošnju na igrače. Manchester United, Manchester City i Aston Villa su bili protiv ovih mjera, dok je Chelsea ostao suzdržan. Ove mjere zahtijevaju pripremu dokumentacije u narednom mjesecu, a finalna odluka očekuje se na sljedećem sastanku u junu, gdje će za potvrdu biti potrebna podrška najmanje 14 od 20 klubova.

 Raspravljalo se o paketu mjera vezanom za "squad cost", što uključuje ukupne troškove ekipe, poput plata igrača, amortiziranih iznosa transfera i plaćanja agentima. Prijedlog predviđa da ukupni trošak ne smije premašiti pet puta veću vrijednost od one koju posljednjeplasirani klub lige ostvari od prava emitiranja i komercijalnih aktivnosti.

Predložene mjere bi stupile na snagu u sezoni 2025/26. One bi se primjenjivale paralelno s već izglasanom mjerom prema kojoj klub može potrošiti na "squad cost" maksimalno 85% ukupne zarade kluba, ili 70% ako klub učestvuje u evropskim takmičenjima. Ove mjere bi mogle značajno utjecati na buduću finansijsku strategiju i konkurentnost klubova unutar lige. 

Učitaj još novosti